Quantcast

Δεύτερη μέρα ταραχών στην Τουρκία - Διαδηλώσεις σε 12 πόλεις

(VIDEO-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ. Αποχώρησε η Αστυνομία. «Πυροσβεστική» παρέμβαση του Τούρκου προέδρου.
Πεδίο μάχης για δεύτερη ημέρα θυμίζει η πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν το Σάββατο, όταν ομάδες διαδηλωτών επιχείρησαν να προσεγγίσουν την  πλατεία. Προηγήθηκε μια νύχτα σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για ένα επίμαχο οικιστικό σχέδιο του δήμου.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, που μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς και περισσότερους από 1000 τραυματίες. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν μετά από έκτακτη σύσκεψη που είχε με τον δήμαρχο της πόλης, διεμήνυσε ότι το εμπορικό κέντρο θα γίνει.

Στο μεταξύ, η αστυνομία αποχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου από την πλατεία Ταξίμ, την οποία κατέκλυσε αμέσως πλήθος κόσμου. Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα, «πυροσβεστική» αποδείχθηκε η παρέμβαση του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακύρωσε την προγραμματισμένη για το μεσημέρι του Σαββάτου συγκέντρωση και αποφάσισε να γίνει πορεία από το Μπεσίκτας με προορισμό την πλατεία.

Έλληνες περιγράφουν τα δραματικά γεγονότα στην Πόλη


Μάλιστα, χιλιάδες διαδηλωτές διέσχισαν τη γέφυρα του Βοσπόρου προκειμένου να ενωθούν με τους υπόλοιπους στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.



Την Παρασκευή, χιλιάδες κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα δρόμο για να προκαλούν την αστυνομία, μετά τη βίαιη καταστολή μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά ενός οικιστικού σχεδίου η οποία μετατράπηκε σε διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.



Σε αρκετές συνοικίες του κέντρου, πολλές ομάδες διαδηλωτών περιφέρονταν μέχρι να ξημερώσει χτυπώντας ρυθμικά κατσαρόλες για να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν. Οι διαδηλωτές ενθαρρύνονταν συχνά από κατοίκους που είχαν βγει στα μπαλκόνια και στα παράθυρα για να διαμαρτυρηθούν μαζί τους.



Αστυνομικοί των μονάδων καταστολής, με ασπίδες στα χέρια και θωρακισμένα οχήματα εξοπλισμένα με αντλίες νερού παραμένουν σε διάφορα σημεία της πλατείας.



Στους γύρω δρόμους όπου είναι εμφανή τα σημάδια των συγκρούσεων, τα καταστήματα άνοιξαν ξανά το πρωί του Σαββάτου. Ομάδες νέων με καλυμμένα τα πρόσωπα με μαντήλια έχουν καταλάβει οδικούς άξονες που οδηγούν στην πλατεία.

Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης άρχισαν νωρίς το πρωί της Παρασκεύης, όταν αστυνομική δύναμη καταστολής επενέβη δυναμικά για να απομακρύνει μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί, πάνω στην πλατεία, για να εμποδίσουν το ξερίζωμα 600 δένδρων που προβλέπει ένα οικιστικό σχέδιο.



Ύστερα από εκκλήσεις μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί ακτιβιστές πήγαν στην πλατεία ως ενισχύσεις για να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις της τάξης, ενώ στη διάρκεια της ημέρας πολλοί ακόμη διαδηλωτές συγκεντρώνονταν με σκοπό να καταγγείλουν την πολιτική του κυβερνώντος από το 2002 κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.



Περισσότεροι από 1000 διαδηλωτές τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις. Η Διεθνής Αμνηστία μιλούσε για τουλάχιστον εκατό τραυματίες. Οι αρχές δεν έχουν δώσει ακριβή αριθμό. Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού περιορίστηκε να πει ότι 12 άνθρωποι νοσηλεύονταν, εκ των οποίων μια γυναίκα που υπέστη σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση και ότι τουλάχιστον 63 άτομα συνελήφθησαν.