Quantcast

Διαδηλωτές: Συνεχίζουμε - Ερντογάν: Δεν υποχωρώ

Νέα συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ. Ουτε βήμα πίσω δεν κάνει ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Βίαια επεισόδια στην Άγκυρα κοντά στο γραφείο του Ερντογάν
Ραντεβού για τρίτη ημέρα στην πλατεία Ταξίμ δίνουν οι διαδηλωτές. "Δεν σταματήσαμε, συνεχίζουμε" λένε και από το μεσημέρι της Κυριακής κατά εκατοντάδες συρρέουν στην πλατεία της Πόλης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών οι τραυματίες από τα επεισόδια του τελευταίου 48ωρου ανέρχονται σε 53. Για δύο νεκρούς κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία, πληροφορία όμως που δεν επιβεβαιώνεται από τις τουρκικές Αρχές, ενώ η οργάνωση υποστηρίζει ότι οι τραυματίες στα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη ξεπερνούν τους 1.000. Μάλιστα, η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 1.700 προσαγωγές σε 235 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας. Οι περισσότεροι από τους προσαχθέντες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι.

Ερντογάν: Δεν υποχωρώ
 
«Εγώ προσφέρω στο λαό και εκείνοι με αποκαλούν δικτάτορα», είπε μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια εκδήλωσης ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Προσπάθησε, πάντως, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με το εμπορικό κέντρο που φημολογείται ότι θα κατασκευαστεί στην πλατεία, λέγοντας «μπορεί να κατασκευάσουμε ένα μουσείο». «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε θεατές στο γεγονός ότι μερικοί πλιατσικολόγοι πηγαίνουν στην πλατεία και προκαλούν το λαό μας. Ο λαός όταν μας έδωσε την ψήφο του, το έκανε για να προστατεύσουμε την Ιστορία μας» είπε ο Ερντογάν, ενώ τόνισε ότι «στην πλατεία θα κατασκευαστεί και τζαμί και δεν πρόκειται να ζητήσω γι’ αυτό την άδεια του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ή μερικών πλιατσικολόγων».



«Το twitter είναι το μεγαλύτερο βάσανο των κοινωνιών»

Στο μεταξύ, η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων το απόγευμα της Κυριακής, για να διαλύσει μια ομάδα περίπου χιλίων διαδηλωτών στην Άγκυρα. όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επενέβησαν, όταν διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το γραφείο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Οζντέν Σενέρ δήλωσε ότι σε νοσοκομείο της Άγκυρας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με τραύμα στο κεφάλι ένας διαδηλωτής.

Τη νύχτα, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σημειώθηκαν επεισόδια στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη. Την ίδια ώρα, διαδηλωτές στο Μπεσίκτας ισχυρίζονται ότι η αστυνομία κάνει χρήση της απαγορευμένης χημικής ουσίας «Πορτοκαλί Παράγοντας» (Agent Orange), πληροφορία την οποία φιλοξένησε στην ιστοσελίδα του υπό μορφήν αναφοράς το CNN, με την υποσημείωση ότι η πληροφορία αυτή δεν έχει επαληθευτεί από μέρους του δικτύου.



Στην Άγκυρα, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει πορεία πολλών χιλιάδων διαδηλωτών προς την έδρα της κυβέρνησης, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά του Τούρκου πρωθυπουργού, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες πριν καταστρέψουν διαφημιστικές πινακίδες, φωτεινούς σηματοδότες και σπάσουν τα τζάμια των γύρω καταστημάτων. Δύο αυτοκίνητα και ένα περίπτερο με εφημερίδες τυλίχτηκαν στις φλόγες.



Το Σάββατο, εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν καταλάβει την πλατεία Ταξίμ και το μικρό πάρκο Γκεζί όλη τη νύχτα γιορτάζοντας την αποχώρηση της αστυνομίας από την πλατεία Ταξίμ. Πολλά οδοφράγματα παραμένουν σε αρκετούς δρόμους που οδηγούν στην πλατεία.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις διαδηλώσεις στην Τουρκία

-Το ΚΚΕ καταδικάζει τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης

-Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για τις εξελίξεις στην Τουρκία

-«Κράτα γερά, πάρκο Γκεζί. Η Βιέννη είναι μαζί σου»

-Ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία