Quantcast

Διάσκεψη για το κλίμα: Το Παρίσι μπορεί να σώσει τον πλανήτη;

Στη «σκιά» των τρομοκρατικών επιθέσεων που αιματοκύλησαν τη γαλλική πρωτεύουσα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ξεκινά σήμερα η «Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα». Τι μεταδίδει από το Παρίσι η Μαρία Δεναξά.

Παρίσι, της Μαρίας Δεναξά

Στη «σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων που αιματοκύλησαν το Παρίσι και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ξεκινά σήμερα Δευτέρα η «Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα» στο συνεδριακό κέντρο της πόλης Μπουρζέ, βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας.

Αρχικά, υπήρξαν σκέψεις αναβολής της COP21, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Σι Τζινπίνγκ, ο Ναρέντρα Μόντι και ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όμως, κανείς από τους 150 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα μιλήσουν στην εναρκτήρια τελετή, δεν ακύρωσε το ταξίδι του στο Παρίσι. Μια κίνηση που εκλαμβάνεται ως ηχηρή ένδειξη αλληλεγγύης και ενότητας απέναντι στην τρομοκρατική απειλή.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι ηγέτες που πριν προσέλθουν στον συνεδριακό χώρο, κατέθεσαν ένα τριαντάφυλλο στο Μπατακλάν, στη μνήμη των θυμάτων των βάρβαρων επιθέσεων.

Ξεκινούν οι εργασίες της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα

Λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της Διάσκεψης, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς συγκάλεσε την Ολομέλειά της, για να οριστεί ο οδικός χάρτης των διαπραγματεύσεων.

Κατόπιν, παρέδωσε συμβολικά ένα κλειδί στην επικεφαλής του τμήματος του ΟΗΕ για το Κλίμα, Κριστιάνα Φιγκουέρες. Ετσι το συνεδριακό κέντρο του Μπουρζέ, έγινε επισήμως έδαφος των Ηνωμένων Εθνών.

Καθημερινά, στην COP21 που θα ολοκληρωθεί στις 11 Δεκεμβρίου, αναμένονται 40.000 άνθρωποι αντιπροσωπειών από 195 χώρες. Μεταξύ τους και 10.000 σύνεδροι με έναν μοναδικό σκοπό: Την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας, ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη να μην ξεπεράσει τους δύο βαθμούς έως το τέλος του αιώνα.

«Μια υπερθέρμανση πέρα από το όριο αυτό θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες», προειδοποιούν οι επιστήμονες και υπογραμμίζουν φαινόμενα που είναι ήδη ορατά: όπως η τήξη των πάγων, η εξαφάνιση των ειδών, η κλιμάκωση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ένταση και διαδηλώσεις

Εξαιτίας της τρομοκρατικής απειλής αλλά και της «COP21», τα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι είναι πολύ αυστηρά, με την κινητοποίηση 120.000 αστυνομικών και στρατιωτών.

Η κυκλοφορία χθες, Κυριακή και σήμερα, Δευτέρα απαγορεύτηκε σε οδικούς άξονες που οδηγούν στην περιοχή του Μπουρζέ, ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση των ηγετών και των ξένων αντιπροσωπειών.

Παράλληλα, γίνεται έκκληση στους Παριζιάνους να πάρουν μονοήμερη άδεια από την εργασία τους και να μείνουν στα σπίτια τους, για να μην υπάρξει συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς.

Με την χώρα να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την 13η Νοεμβρίου, πολλές διαδηλώσεις οικολογικών οργανώσεων έχουν απαγορευθεί.

Ωστόσο, οι διοργανωτές τους βρήκαν τρόπο δράσης. Γέμισαν με 4 τόνους παπουτσιών την Place de la Republique. Τοποθέτησαν τα παπούτσια προς την κατεύθυνση της Place de la Nation, όπου θα κατέληγε πορεία ακτιβιστών. Ανάμεσα στα υποδήματα κι ένα ζευγάρι του Πάπα Φραγκίσκου που έστειλε το Βατικανό.

Υπήρξαν, όμως, κι ακτιβιστές που δεν σεβάστηκαν την απαγόρευση. Αποτέλεσμα ήταν αργά το απόγευμα να σημειωθεί ένταση στην Place de la Republique, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος και να συλλαμβάνει 100 άτομα.

Σε άλλο σημείο του Παρισιού, κατά μήκος της Boulevard de L Est, 10.000 άτομα διαδήλωσαν ειρηνικά, σχηματίζοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» που έχει δημιουργηθεί για το κλίμα.

Το Σάββατο απαγορεύτηκε σε πάνω από 1.000 άτομα η είσοδος στη γαλλική επικράτεια, εξαιτίας του κινδύνου που θα μπορούσαν να αποτελέσουν για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια της χώρας ενόψει της Διάσκεψης, ενώ τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό 24 ακτιβιστές, ανακοίνωσε το υπουργείο εσωτερικών.

Παρίσι: 317 προφυλακίσεις πριν από τη Διάσκεψη για το κλίμα

Επεισόδια και χρήση χημικών στο Παρίσι

Προσδοκία του Φρανσουά Ολάντ και του ΟΗΕ είναι η «Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα του Παρισιού» να γράψει ιστορία και να μην καταλήξει σε αποτυχία, όπως έγινε το 2009 με την σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Κορυφαίοι επιστήμονες που παίρνουν μέρος στην COP21 κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις κυβερνήσεις. Υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο για τον πλανήτη.

Μεταξύ αυτών κι ο ωκεανολόγος – περιβαλλοντολόγος, Ζαν Μισέλ Κουστώ, γιος του Ζακ Υβ Κουστώ του διασημότερου θαλασσοπόρου του 20ού αιώνα που μίλησε αποκλειστικά στη Realnews.