Quantcast

Διπλωματικός πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας για τη μη έκδοση των «8»

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, η Άγκυρα αντέδρασε με απειλές για εμπλοκή στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας προκαλεί η απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών. Με σκληρή ανακοίνωση απάντησε το τουρκικό ΥΠΕΞ στην απόφαση, ενώ με δυσφορία αντέδρασε ο τουρκικός Τύπος.

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν χθες Πέμπτη, ένταλμα σύλληψης σε βάρος των 8 Τούρκων στρατιωτικών που μετέβησαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η απόφαση του γραφείου του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των στρατιωτικών, που κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποδέχθηκε το αίτημα της εισαγγελίας που ζητούσε την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος των 8 αξιωματικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Εξάλλου, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένα νέο αίτημα έκδοσης προς τις ελληνικές αρχές μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Την έντονη δυσφορία του για την απόφαση του Αρείου Πάγου εξέφρασε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με μια οργίλη ανακοίνωση κατηγορεί την Ελλάδα και την ελληνική δικαιοσύνη ότι έλαβαν την απόφαση της μη έκδοσης των 8 Τούρκων με πολιτικά και όχι με νομικά κριτήρια, ενώ η Άγκυρα απειλεί ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για πρακτικές που ευνοούν την «ατιμωρησία των εγκληματιών» και παραβιάζουν τα δικαιώματα των θυμάτων του πραξικοπήματος, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 248 πολίτες και προκάλεσε τον τραυματισμό 2.193.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η σημερινή απόφαση για τη μη έκδοση των «8» έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου. «Ως γειτονική χώρα, η Ελλάδα για μια ακόμη φορά εμφανίζεται απρόθυμη να ανταποκριθεί στις ελάχιστες απαιτήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος», τονίζει το υπουργείο και συμπληρώνει: «Αυτή η στάση της Ελλάδας οδηγεί στην ατιμωρησία των εγκληματιών και στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων, αντίθετα με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη δίωξη των εγκληματιών, επιστρατεύοντας κάθε διαθέσιμο μέσο κατά της απόφασης του ελληνικού δικαστηρίου. Αυτή η απόφαση, που πιστεύεται ότι ελήφθη με πολιτικά κίνητρα, θα αξιολογηθεί επίσης εκτενώς σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και τη συνεργασία μας κατά της τρομοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση της Τουρκίας.

Δυσφορία στα τουρκικά ΜΜΕ

Spiegel για τη μη έκδοση των «8» Τούρκων: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα


Στο μεταξύ, τα τουρκικά ΜΜΕ σχολίασαν την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Ελλάδας. Η ιστοσελίδα Haberturk χαρακτήρισε σοκαριστική την απόφαση του Άρειου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών.

«Απόφαση-σοκ» γράφει χαρακτηριστικά η τουρκική ιστοσελίδα. «Η Ελλάδα δεν εκδίδει τους οκτώ πραξικοπηματίες», σημειώνεται στο ρεπορτάζ και υπογραμμίζεται ότι «ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μην στείλει πίσω στην Τουρκία τους οκτώ στρατιωτικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μια μέρα μετά το πραξικόπημα που έκανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν».

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι το αίτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών για πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα θα συζητηθεί τον προσεχή Μάρτιο.

-Άρειος Πάγος: Όχι στην έκδοση των 8 Τούρκων - Κινδυνεύει η ζωή τους

-Σφοδρές αντιδράσεις στην Τουρκία: Ενταλμα σύλληψης των «8» εξέδωσε η Άγκυρα