Quantcast

ΔΝΤ: Το Βουκουρέστι πρέπει να θέσει υπό έλεγχο τις δημόσιες δαπάνες

Το ΔΝΤ καλεί το Βουκουρέστι να διατηρήσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε σήμερα τη νέα κυβέρνηση της Ρουμανίας να θέσει υπό έλεγχο τις δημόσιες δαπάνες, παρά το γεγονός ότι έδωσε το πράσινο φως για μια αύξηση των αποδοχών στο δημόσιο τομέα, οι οποίες μειώθηκαν κατά το ένα τέταρτο το 2010.

"Η νέα κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει μια συνετή δημοσιονομική πολιτική", δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Ρουμανία Τζέφρι Φρανκς, κατά την επίσκεψή του στο Βουκουρέστι, η οποία συνέπεσε με την πτώση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης και την εγκαθίδρυση μιας νέας, κεντροαριστερής κυβέρνησης.

"Λαμβανομένων υπόψη των εκλογών που πλησιάζουν και των αβεβαιοτήτων στην ευρωζώνη, είναι σημαντικό να μην παρεκκλίνει η Ρουμανία από το δρόμο αυτό και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις", υπογράμμισε ο Φρανκς, ο οποίος εκτιμά ότι έτσι θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και θα βελτιωθεί το επίπεδο ζωής των Ρουμάνων.

Ο Φρανκς τόνισε ότι το ΔΝΤ δέχθηκε μια μικρή αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο ορίστηκε στος 2,2% του ΑΕΠ για εφέτος έναντι 1,9% που είχε οριστεί αρχικά.

Αυτό θα επιτρέψει στις αρχές να αυξήσουν κατά 8% τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, για να τους φέρουν σταδιακά στο επίπεδο που ήσαν πριν από το 2010.

Μια δεύτερη αύξηση προβλέπεται τον Ιανουάριο.

Το ΔΝΤ διατήρησε εξάλλου την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στη Ρουμανία στις 1,5%, επίπεδο ανώτερο του μέσου όρου της ΕΕ που στηρίζεται στην εσωτερική ζήτηση και στην καλύτερη διαχείριση των περίπου 30 δισ. ευρώ που τέθηκαν στη διάθεση του Βουκουρεστίου από τις Βρυξέλλες για την περίοδο 2007-2013.

"Είναι δύσκολο να ενισχυθεί η ανάπτυξη λόγω της διεθνούς οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, όμως, χάρη στην ως τώρα συνετή πολιτική και τις θυσίες του λαού, η Ρουμανία είναι καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τους κινδύνους αυτούς", τόνισε ο Φρανκς.

Η Ρουμανία, με αντάλλαγμα επώδυνες μεταρρυθμίσεις, έλαβε το 2009 δάνειο 20 δισ ευρώ από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα, γεγονός που της επέτρεψε να βγει από την κρίση.

Τον Μάρτιο του 2011 υπέγραψε μια νέα συμφωνία, για ένα δάνειο 5 δισ. ευρώ,χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιήσει μόνο σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ