Quantcast

Ένα τηλεγράφημα που έγραψε ιστορία

Το μήνυμα που έστειλε αξιωματικός του Β Παγκοσμίου Πολέμου στον δρόμο προς την καρδιά της Γερμανίας....
Το σχέδιο ήταν απλό κι εξίσου παράτολμο. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη αεροπορική πείθεση στην ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Εννιά χιλιάδες αλεξιπτωτιστές -Βρετανοί και Σύμμαχοι- θα έπεφταν από τον ουρανό και θα καταλάμβαναν οκτώ γέφυρες κι άλλα στρατηγικά σημεία στην κατεχόμενη Ολλανδία.

Αλλά η μάχη του Άρνεμ, που μεταφέρθηκε το 1977 στον κινηματογράφο, αποδείχθηκε υπερβολική για τις βρετανικές δυνάμεις που κατατροπώθηκαν από τον εχθρό. Τώρα, έρχεται στη δημοσιότητα ένα τηλεγράφημα του υποπτεράρχου Roy Urquhart που βρισκόταν στην πρώτη του μετώπου προς τον αντιπτέραρχο Frederick Browning, με το οποίο καλούσε ενισχύσεις προκειμένουν οι άνδρες του να αντεπεξέλθουν στο τολμηρό σχέδιο!

Το τηλεγράφημα έχει ημερομηνία 24 Σεπτεμβρίου 1944 και ώρα 9.14 μ.μ και λίγα αντίγραφα είχαν δημιουργηθεί. Μόλις έλαβε αυτό το μήνυμα ο αντιπτέραρχος αποφάσισε να αποσύρει τους 1.900 Βρετανούς αλεξιπτωτιστές που είχαν παραμείνει στο Αρνεμ. Είκοσι τέσσερις ώρες μετά και υπό το φως της νύχτας κατάφεραν να απομακρυνθούν από τις όχθες του Ρήνου κάτω από τη μύτη των Γερμανών. Ηταν ο αντιπτέραρχος Browning - σύζυγος της συγγραφέως Daphne du Maurier - αυτός που διατύπωσε τη φράση "A bridge too far" όταν προσπάθησε να εκφράσει τον λόγο για την αποτυχία της επιχείρησης.  

Τα συμμαχικά στρατεύματα έπεσαν με αλεξίπτωτο μέσα στην κατεχόμενη Ολλανδία για να περάσουν στη συνέχεια στη Γερμανία. Το σχέδιο ήταν οι αλεξιπτωτιστές να καταλάβουν και να διατηρήσουν υπό την κατοχή τους πολύτιμες γέφυρες ώστε να τις εκμεταλλευτούν για τον σκοπό τους πριν τις καταστρέψουν ολοκληρωτικά, ενώ μία σειρά τεθωρακισμένων οχημάτων και ενισχύσεων θα έσπαγαν τις γραμμές των εχθρών και μέσω των γεφυρών θα έφθαναν στην καρδιά της Γερμανίας. 
 
Ο υποπτέραρχος Urquhart και οι άνδρες του διατήρησαν ένα προγεφύρωμα στον Ρήνο ποταμό για εννιά ημέρες και πολέμησαν ώσπου τελείωσαν τα πυρομαχικά τους. Το τηλεγράφημα εστάλη στον αντιπτέραρχο Browning ως μεσάζοντα για τον στρατάρχη Bernard 'Monty' Montgomery - τον εμπνευστή της επιχείρησης υπό το κωδικό όνομα "Market Garden". 

Στο μήνυμα ο Urquhart προειδοποιούσε ότι οι άνδρες του που είχαν απομείνει απειλούνταν με αποδεκατισμό εκτός κι αν ενισχύσεις κατέφθαναν αμέσως. "Όλες οι δυνάμεις μας έχουν εξαντληθεί. Έλλειψη φαγητού, νερού, πυρομαχικών και όπλων με υψηλό ποσοστό απωλειών αξιωματικών" σημείωνε στο τηλεγράφημα ο αξιωματικός της αεροπορίας.

Ακόμη και μία σε δυναμική επίθεση από τον εχθρό μπορεί να επιφέρει πλήρη διάλυση. Αν συμβεί αυτό θα αναγκαστούμε όλοι να επιτεθούμε υπερασπιζόμενοι το προγεφύρωμά μας παρά να παραδοθούμε. Έχουμε δώσει τον καλύτερο εαυτό μας και το ίδιο θα κάνουμε όσο μπορούμε. Για να μην πληγεί το ηθικό των Συμμάχων περισσότερο απ' όσο έχει πληγεί. ΔΕΝ προορίζεται για γενική κοινοποίηση" ολοκληρώνει το μήνυμά του ο υποπτέραρχος, δηλώνοντας την εξάντληση και την απέλπιδα προσπάθεια που κατέβαλαν οι άνδρες στο μέτωπο.

Από τους 9.000 Βρετανούς που προορίζονταν μόνο να κρατήσουν τη γέφυρα του Άρνεμ εναντίον των Γερμανών για τρεις μόνο μέρες προτού υποδεχθούν τις ενισχύσεις, 1.174 σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης και 6.000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Το τηλεγράφημα παραδόθηκε από τον 'Monty' στον υπασπιστή του ίλαρχο Noel Chavasse, ο οποίος φύλαξε σημαντικά και ιστορικά ντοκουμέντα του πολέμου στο προσωπικό του αρχείο. Ο πατέρας του Chavasse, επίσης ίλαρχος Noel Godfrey Chavasse, είναι ένας από τους τρεις ανθρώπους που έχουν τιμηθεί δύο φορές με τον Σταυρό της Βικτόρια.

Η κόρη του Chavasse έδωσε το τηλεγράφημα αυτό σε δημοπρασία που αναμένεται να γίνει στις 6 Νοεμβρίου με αρχική τιμή τις 400 λίρες.

Ο εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών τόνισε "δεν είναι το πιο πολύτιμο έγγραφο αλλά έχει σημαντική ιστορική αξία. Περιγράφει τη ζοφερή κι απέλπιδα κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι Βρετανοί. Αυτή ήταν μία από τις τελευταίες μεταδόσεις από το Άρνεμ και έμοιαζε με τελείγραφο 'ελάτε νας μας σώσετε αλλιώς τελειώσαμε'. Οι άνδρες κράτησαν όσο πιο πολύ μπορούσαν και μετά έλαβαν την απόφαση να αποσυρθούν μέσα  στη νύχτα και με απόλυτη διακριτικότητα. Μόνο όταν ξύπνησαν οι Γερμανοί ανακάλυψαν ότι οι Βρετανοί είχαν φύγει αφήνοντας πίσω μόνο τους τραυματίες τους. Το μήνυμα εστάλη από τον Urquhart στον Browning, που είχε το γενικό πρόσταγμα της βρετανικής αεροπορικής δύναμης και είχε το στρατηγείο του κοντά στην Ολλανδία. Δεν πρέπει να υπήρχαν πολλά αντίγραφα από το τηλεγράφημα. Ήταν ένα για τον Browning κι ένα για τον Montgomery αλλά όχι περισσότερα".

ΠΗΓΗ: DAILY MAIL