Η αρχή του τέλους για τις... δεσποινίδες;

Πόλη στη δυτική Γαλλία κατήργησε τον όρο «δεσποινίς», καθώς ομάδες φεμινιστριών διαδηλώνουν ώστε να στείλουν τη λέξη αυτή στο... χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Πόλη στη δυτική Γαλλία κατήργησε τον όρο «δεσποινίς», καθώς ομάδες φεμινιστριών διαδηλώνουν ώστε να στείλουν τη λέξη αυτή στο... χρονοντούλαπο της ιστορίας. Στη Cesson-Sevigne ωστόσο δεν υπάρχει πλέον καμία δεσποινίδα. Η μικρή κοινότητα της Βρετάνης κατήργησε τη χρήση της λέξης απ’ όλα τα επίσημα έγγραφά του, υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες όπως και οι άνδρες δεν μπορούν να διακρίνονται από τη γαμήλια κατάστασή τους.

Από εδώ και πέρα, όλες οι γυναίκες, έφηβες, ηλικιωμένες, ακόμη και 30άρες γυναίκες καριέρας θα αποκαλούνται ως κυρίες, ακριβώς όπως και οι άνδρες όλων των ηλικιών και πάντοτε αποκαλούνται κύριοι. Οι Γερμανοί έχουν καταργήσει τη δική τους «fraulein» από το 1972. Στην Ισπανία και την Ιταλία τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Μπορούν να χρησιμοποιούν το «senorita» ή το «signorine» ώστε να αποκαλούν κάποια γυναίκα όταν δεν γνωρίζουν το όνομα.

Ωστόσο, ο δήμαρχος της Cesson-Sevigne, Michel Bihan, θεωρεί πως καταργώντας το «mademoiselle», καταργείται και η κοινωνική διάκριση. Εκλεγμένος το 2008 με κεντρική καμπάνια του την ισότητα των φύλων, ο ίδιος και οι ομοϊδεάτες σύμβουλοί του προσπαθούν να αλλάξουν οτιδήποτε φαίνεται πως είναι άνισο στην πόλη των 16.000 κατοίκων.

Το σύνθημά του στις εκλογές ήταν «une ville pour tous» («μία πόλη για όλους»), κάτι που αποφάσισε να αλλάξει τώρα, λέγοντας «une ville pour tous et toutes», δηλαδή «μία πόλη για όλους και όλες». Δεν είνα ιη πρώτη φορά που ένας γαλλικός δήμος έχει προχωρήσει σε τέτοια μέτρα. Η πόλη της Rennes κατήργησε τη «mademoiselle» από το 2007, ενώ πλέον «τρέχει» πανεθνική καμπάνια με σκοπό την κατάργηση της λέξης και το τέλος της διάκρισης σε κυρίες και δεσποινίδες, μία κοινωνική διάκριση που δείχνει τη γαμήλια κατάσταση της γυναίκας.

ΠΗΓΗ: BBC