Η έκθεση των ΗΠΑ για τα χημικά

Τι αναφέρει το μη απόρρητο έγγραφο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που δόθηκε στην δημοσιότητα.
Η επίθεση με χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού την 21η Αυγούστου στοίχισε τη ζωή σε 1.429 Σύρους πολίτες, περιλαμβανομένων 426 παιδιών, σύμφωνα με το μη απόρρητο τμήμα μιας έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα χρησιμοποιήσει το περιεχόμενο της έκθεσης αυτής για να υποστηρίξει την αναγκαιότητα να υπάρξει τιμωρία της κυβέρνησης της Συρίας.

Η έκθεση αυτή, η οποία εν μέρει βασίζεται σε υποκλαπείσες επικοινωνίες, ανέφερε πως οι αρχές των ΗΠΑ έχουν υψηλό βαθμό βεβαιότητας πως για την επίθεση ευθύνεται η συριακή κυβέρνηση. Αυτή είναι η πιο σθεναρή θέση που μπορούν να εκφράσουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ελλείψει επιβεβαίωσης.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της έκθεσης χαρακτηρίζεται μια συνδιάλεξη που υποκλάπηκε και έκανε ένας «ανώτερος αξιωματούχος ο οποίος είχε άριστη ενημέρωση για την επίθεση» και επιβεβαίωσε πως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα την 21η Αυγούστου κι εξέφρασε «ανησυχία» για το γεγονός ότι «επιθεωρητές του ΟΗΕ συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία» σχετικά με αυτή.

Η έκθεση έκανε λόγο για ένα νευροτοξικό χημικό παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την επίθεση.

Η έκθεση αναφέρει πως βασίστηκε σε πληροφορίες από πρόσωπα, τηλεπικοινωνίες που υπεκλάπησαν και εικόνες από δορυφόρους και κατά ένα σημαντικό μέρος σε υλικό από ανοικτές πηγές, όπως τα ερασιτεχνικά βίντεο που ανήρτησαν στελέχη της αντιπολίτευσης στο Διαδίκτυο.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι το πρωί της 21ης Αυγούστου, μέσα σε τρεις ώρες, διακομίστηκαν σε τρία νοσοκομεία 3.600 πολίτες με συμπτώματα που συμπίπτουν με αυτά θυμάτων επιθέσεων με νευροτοξικά αέρια.

Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της συριακής κυβέρνησης ότι είναι η συριακή αντιπολίτευση αυτή η οποία προέβη στην επίθεση, η έκθεση αναφέρει ότι οι αντάρτες δεν είχαν τρόπο να χαλκεύσουν όλα τα βίντεο και τα θύματα να προσποιηθούν ότι αντιμετώπιζαν συμπτώματα τα οποία επαλήθευσε ιατρικό προσωπικό. Οι αντάρτες δεν θα μπορούσαν να έχουν προβεί στην επίθεση αυτή, σύμφωνα με το κείμενο.

Η «απόγνωση» των συριακών δυνάμεων μπορεί να έπαιξε ρόλο στην επίθεση, σύμφωνα με την έκθεση, την οποία έδωσε στην δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ