Quantcast

H Μαδρίτη ετοιμάζεται για νέες κινητοποιήσεις

(VIDEO-ΦΩΤΟ) Σε πεδίο μάχης μεταράπηκαν χθες τη νύχτα οι δρόμοι γύρω από το Ισπανικό Κοινοβούλιο - Χιλιάδες πολίτες αντιδρούν στα νέα μέτρα λιτότητας του Ραχόι.
Καζάνι που βράζει η Ισπανία με εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανούς να βγαίνουν στους δρόμους κατά των μέτρων λιτότητας που ετοιμάζεται να ανακοινώσει την Πέμπτη η κυβέρνηση Ραχόι.

Η Μαδρίτη ετοιμάζεται σήμερα για άλλη μια ημέρα κινητοποιήσεων μεγάλης κλίμακας, αφού οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να επαναλάβουν την πορεία στην διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν συγκρούσεις, ενώ στο βόρειο τμήμα της χώρας προγραμματίζεται γενική απεργία.

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα χθεσινά επεισόδια στην ισπανική πρωτεύουσα, περιλαμβανομένων 27 αστυνομικών, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έδωσε στην δημοσιότητα η αστυνομία. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ αναφέρθηκαν 28 προσαγωγές.

Χθες το βράδυ οι κεντρικοί δρόμοι γύρω από το ισπανικό κοινοβούλιο μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας. Τα επεισόδια ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τα σιδερένια κιγκλιδώματα και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας με περίπου 1.300 αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων καταστολής και να περάσει μπροστά στο κοινοβούλιο.



Οι αστυνομικοί απάντησαν με συλλήψεις και ξύλο κατά των διαδηλωτών. Τα επεισόδια εντάθηκαν στη διάρκεια της νύχτας με την αστυνομία να επιχειρεί να διαλύσει το πλήθος.



Σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκαν στη συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο Κοινοβούλιο, κραυγάζοντας «παραιτηθείτε», και καταγγέλλοντας μια δημοκρατία «που έχει δημευτεί και έχει υποδουλωθεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές».



Τη χρήση πλαστικών σφαιρών για την καταστολή των διαδηλωτών επιβεβαίωσε και ο φωτογραφικός φακός που κατέγραψε τη χρήση τέτοιου όπλου από Ισπανό αστυνομικό.



Σε ρεπορτάζ του το BBC επικαλείται πληφορορίες από ισπανικά μέσα ενημέρωσης που κάνουν λόγο για 20 συλλήψεις διαδηλωτών και 12 τραυματίες από τη βίαιη καταστολή της Αστυνομίας.



Ο ανταποκριτής του CNN στη Μαδρίτη κάνει λόγο για 22 συλλήψεις διαδηλωτών και 28 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και 2 αστυνομικοί.



Οι διαδηλωτές με πανό που έγραφαν «η Μαδρίτη πωλείται» και τη λέξη «Όχι» ως απάντηση στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν στην Plaza de Neptune, περίπου 100 μέτρα μακριά από την ισπανική βουλή. Στη κινητοποίηση συμμετείχαν και ομάδες των Ισπανών Αγανακτισμένων.







Μία από τις βασικές ομάδες των διαδηλωτών η Coordinadora #25S ανέφερε στο κάλεσμα της για τις διαδηλώσεις ότι «η Δημοκρατία έχει πέσει θύμα απαγωγής. Στις 25 Σεπτεμβρίου θα την σώσουμε». «Αυτό είναι ένα δυναμικό σήμα που στέλνουμε στους πολιτικούς για να μάθουν ότι η ισπανική διάσωση είναι αυτοκτονία και δεν συμφωνούμε με αυτό και θα προσπαθήσουμε να το εμποδίσουμε να συμβεί» είπε ο ακτιβιστής Πάμπλο Μέντες στο Associated Press.



Δείτε εδώ το video της El Pais

Στο χείλος της διάσωσης

Τα διεθνή ΜΜΕ προεξοφλούν την προσφυγή της ισπανικής κυβέρνησης στους ευρω-μηχανισμούς διάσωσης για ένα πλήρες πακέτο στήριξης της ισπανικής οικονομίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.





Ήδη ασκούνται έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση καθώς οι ανεξάρτητες περιφέρειες της Ισπανίας ετοιμάζονται να ζητήσουν την οικονομική στήριξη της Μαδρίτης. Ήδη η Καταλονία, η Βαλένθια και η Μούρθια έχουν αναφέρει ότι σκέφτονται σοβαρά το αίτημα χορήγησης βοήθειας.





Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί πάντως το θέμα της Καταλονίας που θέτει θέμα ανεξαρτητοποίησης της από την Ισπανία. Ήδη ο πρόεδρος της Περιφέρειας, Αρθούρο Μας προκήρυξε χθες πρόωρες εκλογές για τις 25 Νοεμβρίου οι οποίες αναμένεται να πάρουν την μορφή δημοψηφίσματος για την αυτονόμηση της περιοχής.



Στενεύουν τα περιθώρια

Η προσοχή τώρα στρέφεται στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι που αύριο αναμένεται να παρουσιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013. Το κείμενο αναμένεται να περιέχει σκληρές περικοπές με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και διορθωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.



Το τελευταίο πακέτο λιτότητας ανακοινώθηκε μόλις τον περασμένο Ιούλιο και περιελάμβανε αυξήσεις στη φορολογία και μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου.



Ο Μαριάνο Ραχόι επιμένει μετά από 9 μήνες στο τιμόνι της χώρας ότι η Ισπανία δε χρειάζεται πακέτο διάσωσης. Ωστόσο, τα διεθνή ΜΜΕ πιθανολογούν ότι η πίεση θα αυξηθεί στη Μαδρίτη και ο Μαριάνο Ραχόι δεν αποκλείεται να καταθέσει επίσημα αίτημα διάσωσης στα τέλη του επόμενου μήνα μετά τις τοπικές εκλογές στην πατρίδα του την Γαλικία.

Επεισόδια και ξύλο στη Μαδρίτη