Quantcast

Ιράκ: Τουλάχιστον 10 αστυνομικοί σκοτώθηκαν

Μετά από επιθέσεις ανταρτών σε σημεία ελέγχου βορειοδυτικά της Βαγδάτης
Ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον 10 Ιρακινούς αστυνομικούς σε μια σειρά επιθέσεων κατά σημείων ελέγχου στο δυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν χθες οι αρχές και τοπικοί αξιωματούχοι.

Οι θρησκευτικές εντάσεις στο Ιράκ έχουν ενισχυθεί εξαιτίας των συγκρούσεων με τη γειτονική Συρία, όπου κυρίως σουνίτες αντάρτες αγωνίζονται για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος υποστηρίζεται από το Σιιτικό Ιράν.

Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Ιράκ, ωστόσο ομάδες σουνιτών μαχητών είχαν προηγουμένως βάλει στο στόχαστρο δυνάμεις ασφαλείας, σε μια εκστρατεία για να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση της Βαγδάτης, την οποία θεωρούν παράνομη.

Επτά αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους όταν μαχητές επιτέθηκαν σε σημεία ελέγχου και ομάδες περιπολίας κοντά στην πόλη Χαντίθα, 190 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βαγδάτης, ανέφεραν πηγές της αστυνομίας. «Ήμασταν σε ένα σημείο ελέγχου όταν ξαφνικά μια ομάδα ανταρτών, οι οποίοι επέβαιναν σε αυτοκίνητα, μας περικύκλωσαν και άνοιξαν πυρ. Επτά συνάδελφοί μας σκοτώθηκαν ακαριαία», δήλωσε ένας αστυνομικός, ο οποίος ήταν παρών κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Στην πόλη Ράβα, 260 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βαγδάτης, ένοπλοι επιτέθηκαν σε μπλόκα της αστυνομίας, το σπίτι ενός μέλους του Επαρχιακού Συμβουλίου καθώς και την κατοικία του αρχηγού της αστυνομίας, σκοτώνοντας 3 αστυνομικούς και τραυματίζοντας ακόμα 2, δήλωσε η αστυνομία. Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα στην καρδιά της σουνιτικής επαρχίας Ανμπάρ, όπου το Σάββατο ένοπλοι είχαν στήσει ενέδρα και απήγαγαν 10 αστυνομικούς στην πόλη Ραμάντι.

Όπως αναφέρεται σε έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον Απρίλιο τουλάχιστον 700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων που έχει καταγραφεί σε ένα μήνα εδώ και 5 χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ