Quantcast

Ιστορική συλλειτουργία Οικουμενικού Πατριάρχη και Πάπα στην Πόλη

Σε κλίμα κατάνυξης και παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για τη θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Μήνυμα ειρήνης στην κοινήτους διακήρυξη (VIDEO)
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Ιερά Καθέδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, ιδρυτή και προστάτη της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστη ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρώμης, Πάπας Φραγκίσκος, γεγονός με το οποίο κορυφώθηκε η επίσημη επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μια επανασυνάντηση των διαδόχων των Αποστόλων Πέτρου και Ανδρέα στη δύσκολη διαδρομή του διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών που ξεκίνησε πριν 50 χρόνια στα Ιεροσόλυμα, περίπου χίλια χρόνια μετά το μεγάλο Σχίσμα και πεντακόσια από την τελευταία επικοινωνία των προκαθημένων των Θρόνων της Παλαιάς και της Νέας Ρώμης.


VIDEO - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ by realmedialivebr />

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην ομιλία του επισήμανε ότι η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως φέρει επί των ώμων της βαρειά κληρονομιά, αλλά και ευθύνη για το παρόν και το μέλλον. «Εις την Εκκλησίαν ταύτην η Θεία Πρόνοια διά της υπό των ιερών Οικουμενικών Συνόδων θεσπισθείσης τάξεως ανέθηκε την ευθύνην του συντονισμού και της εκφράσεως της ομοφωνίας των κατά τόπους αγιωτάτων Ορθοδόξων Εκκλησιών», τόνισε και ανέφερε προς την κατεύθυνση αυτή ο Οικουμενικός Θρόνος εργάζεται για την προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας η οποία έχει προγραμματιστεί να συγκληθεί το 2016.

Ο Πατριάρχης ζήτησε τις προσευχές του Πάπα για την ευόδωση του μεγάλου αυτού γεγονότος για τη ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. «Ατυχώς, η από χιλίων ετών διακοπείσα ευχαριστιακή κοινωνία μεταξύ των Εκκλησιών ημών δεν επιτρέπει εισέτι την συγκρότησιν κοινής Μεγάλης και Οικουμενικής Συνόδου. Ας ευχηθώμεν όπως, αποκαθισταμένης της πλήρους κοινωνίας μεταξύ αυτών, μη Βραδυνή να ανατείλη και η μεγάλη αυτή ημέρα και επιφανής».


VIDEO - ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ by realmedialive

«Τα προβλήματα, τα οποία η ιστορική συγκυρία ορθώνει σήμερον προ των Εκκλησιών ημών επιτάσσοθν εις ημάς την υπέρβασιν της ενδοστρέφειας και την αντιμετώπισιν αυτών δι’ όσον το δυνατόν στενοτέρας συνεργασίας. Δεν έχομεν πλέον την πολυτέλειαν της μεμονωμένης δράσεως», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε:

«Οι σύγχρονοι διώκται των Χριστιανών δεν ερωτούν εις ποιαν των Εκκλησιών ανήκουν τα θυματά των. Η ενότητας, περί της οποίας ημείς πολυπραγμονούμεν, πραγματοποιείται ήδη εις τινάς περιοχάς, ατυχώς δια του μαρτυρίου. Ας τείνωμεν από κοινού την χείρα εις τον σύγχρονον άνθρωπον, την χείρα του μόνου δυναμένου να τον σώσει διά του Σταυρούς και της Αναστάσεώς Του».

Μετά τις ομιλίες των δύο Προκαθημένων στο Ναό, Πάπας και Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησαν από τον εξώστη του Πατριαρχείου και στη συνέχεια στην Αίθουσα του Θρόνου υπέγραψαν κοινή Διακήρυξη.


ΦΑΝΑΡΙ by realmedialive



ΠΗΓΗ: amen.gr


H κοινή διακήρυξη Βαρθολομαίου-Φραγκίσκου


Ο ασπασμός του Πάπα και το φιλί του Οικουμενικού Πατριάρχη

ΒΙΝΤΕΟ: Η λαμπρή υποδοχή του Ποντίφικα

Ιστορική συνάντηση Πάπα - Οικουμενικού Πατριάρχη