Quantcast

Ξεκίνησε η προδικαστική ακροαματική διαδικασία

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης απήγγειλε το δικαστήριο στον αθλητή. «Την αγαπούσα πολύ, δεν καταλαβαίνω γιατί κατηγορούμαι για φόνο εκ προμελέτης», δήλωσε ο ίδιος.
Στο δικαστήριο έφθασε ο Όσκαρ Πιστόριους στη σημερινή προδικαστική ακροαματική διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποφασισθεί εάν θα απελευθερωθεί με εγγύηση, τη στιγμή που ολόκληρη η χώρα περιμένει να μάθει περισσότερα για τις συνθήκες του θανάτου της Ρίβα Στέενκαμπ. Σύμφωνα με την εισαγγελία, η προδικαστική αυτή ακροαματική διαδικασία είναι πιθανόν να διαρκέσει έως την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το ζευγάρι είχε σφοδρό καυγά τις ώρες πριν από το δράμα, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Οσκαρ Πιστόριους για ειδυλλιακή ατμόσφαιρα. Ο Οσκαρ Πιστόριους έφθασε στο δικαστήριο σήμερα, δύο ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ δεκάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο διαγκωνίζονται για μία θέση στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Τη στιγμή που ο Τύπος της Νότιας Αφρικής περιορίζεται σε μία περιγραφική παρουσίαση της χθεσινής συνεδρίασης, η εφημερίδα The Times αποκαλύπτει ότι είναι πιθανός ο αποκλεισμός του Οσκαρ Πιστόριους από τις αθλητικές διοργανώσεις, εάν αποδειχθεί ότι έπαιρνε στεροειδή αναβολικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο Τύπο, κατά την έρευνα στην κατοικία του Πιστόριους βρέθηκαν ύποπτα κουτιά και σύριγγες. Η χρήση στεροειδών μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες εκρήξεις βίας.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε, χθες, η συγκλονιστική κατάθεση του Οσκαρ Πιστόριους, στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης της φίλης του Ρίβα Στένκαμπ.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε στην απολογία του ότι φοβήθηκε πως κάποιος διαρρήκτης είχε μπει στο σπίτι του, όταν ξύπνησε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε άλλη δήλωσή του, ο αθλητής ανέφερε ότι βρισκόταν στην βεράντα του σπιτιού του, όταν άκουσε θόρυβο από το μπάνιο.Ο Πιστόριους αρνήθηκε κάθε κατηγορία ότι προσπάθησε να δολοφονήσει την φίλη του, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, την αγαπούσε πολύ. Είπε στο δικαστήριο ότι ήταν «βαθιά ερωτευμένος» με τη φίλη του και μάλιστα, της είχε αγοράσει δώρο για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. «Την αγαπούσα πολύ, δεν καταλαβαίνω γιατί κατηγορούμαι για φόνο εκ προμελέτης, ενώ δεν είχα σκοπό να σκοτώσω την φίλη μου».

Νωρίτερα, του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης, ενώ το δικαστήριο δεν αποφάσισε αν τελικά θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση. Ο εισαγγελέας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian», κατέληξε στην παραπάνω κατηγορία, καθώς ο αθλητής κατάφερε να πάρει χρόνο με σκοπό να τοποθετήσει τα πρόσθετα πόδια του, να περπατήσει επτά μέτρα από το κρεβάτι του προς το μπάνιο όπου πυροβόλησε το μοντέλο.
 
«Δεν υπάρχουν επιχειρήματα να υποστηρίξει την πιθανότητα ότι την θεώρησε για κλέφτη. Όλα ήταν προμελετημένα. Γιατί ένας κλέφτης να κλειδωθεί στο μπάνιο; Το κίνητρό του ήταν να σκοτώσει. Η σπασμένη πόρτα είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα. Ηταν κλειδωμένη για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Δεν μου επιτρέπεται, όμως, αυτήν τη στιγμή να αναφέρω τον σκοπό», ανέφερε ο εισαγγελέας. «Πρέπει να ήταν φρικτό. Η Ρίβα δεν μπορούσε να πάει πουθενά, δεν μπορούσε να φύγει από κάπου».Ο αθλητής κατάλαβε τι είχε ακριβώς γίνει, όταν συνειδητοποίησε ότι η αγαπημένη του δεν ήταν πια στο κρεβάτι.«Εσπασα την πόρτα», είπε ο ίδιος και συνέχισε: «Προσπάθησα να την βοηθήσω, αλλά πέθανε στα χέρια μου».Η απολογία του στο δικαστήριο έγινε την ημέρα της κηδείας του όμορφου μοντέλου και τελέστηκε στην πατρίδα της. Το φέρετρό της ήταν σκεπασμένο με ένα άσπρο πανί και άσπρα λουλούδια.

Η περιγραφή της μοιραίας νύχτας

Mέσα σε κλίμα συγκίνησης ο αθλητής ξετύλιξε το «κουβάρι» της υπόθεσης, περιγράφοντας μπροστά στο ακροατήριο όλα όσα ισχυρίστηκε ότι συνέβησαν τη μοιραία νύχτα.

«Εγώ καθόμουν στο σαλόνι και έβλεπα τηλεόραση, χωρίς τα βοηθητικά μου πόδια. Η Ρίβα έκανε γιόγκα. Αργότερα ξαπλώσαμε και οι δύο στο κρεβάτι για να κοιμηθούμε. Παλιότερα, είχα πέσει θύμα επίθεσης και γι' αυτόν τον λόγο, είχα πάντα μαζί μου όπλο 9 χιλιοστών. Κοιμόμουν με το όπλο κάτω από το κρεβάτι μου», ανέφερε και συνέχισε:

«Ξύπνησα ξαφνικά για να κλείσω την πόρτα του μπαλκονιού και άκουσα θόρυβο από το μπάνιο. Φοβήθηκα για την ζωή μου αλλά και για την ζωή της κοπέλας μου. Πήρα το όπλο και μετακινήθηκα προς το μπάνιο χωρίς να ανάψω τα φώτα. Ενιωσα ευάλωτος και πυροβόλησα την πόρτα του μπάνιου η οποία ήταν κλειδωμένη. Φώναξα στην Ρίβα να καλέσει την αστυνομία. Γύρισα πίσω στο υπνοδωμάτιο και συνειδητοποίησα ότι η κοπέλα μου δεν ήταν στο κρεβάτι. Ετσι υποψιάστηκα ότι μάλλον βρισκόταν στο μπάνιο. Εσπασα την πόρτα, κάλεσα ασθενοφόρο και προσπάθησα να την κουβαλήσω κάτω για να την βοηθήσω αλλά τελικά πέθανε στα χέρια μου. Κατάλαβα ότι η Ρίβα είχε πάει στο μπάνιο, την ώρα που εγώ έκλεισα την πόρτα του μπαλκονιού».

«Εύχομαι το σύστημα δικαιοσύνης της Νότιας Αφρικής και τα γεγονότα να δείξουν ότι δεν δολοφόνησα την Ρίβα. Δεν έχω καμία πρόθεση να καλέσω μάρτυρες. Δεν έχω προηγούμενες καταδίκες. Δεν είχα σκοπό να φύγω από την πατρίδα μου, καθώς την αγαπώ», κατέληξε.

Σε ένα γραφικό που δημοσιεύει η Daily Mail, απεικονίζεται ο χώρος του μπάνιου όπου εκτυλίχθηκε το φονικό, εκεί όπου βρισκόταν η Ρίβα και πυροβολήθηκε ύστερα από καυγά που εικάζεται πως είχε το ζευγάρι.