Quantcast

Ν. Αφρική: Νέες ταραχές από τους μεταλλωρύχους

Εκατοντάδες απεργοί μεταλλωρύχοι μετείχαν σε συλλαλητήριο για την ανάκληση των απολύσεων 12.000 εργαζομένων από την εταιρία πλατίνας Amplats
Εκατοντάδες νοτιοαφρικανοί εργάτες απεργοί διαδήλωσαν το Σάββατο για να πιέσουν την εταιρία Anglo American Platinum να ανακαλέσει την απόφασή της να απολύσει 12.000 απεργούς εν μέσω ενός κύματος απεργιακών κινητοποιήσεων που σαρώνει τη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής.

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σχεδόν 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Αύγουστο στις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στον κρίσιμο μεταλλευτικό τομέα και η κυβέρνηση του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα του κυβερνώντος ANC προσπαθεί να μειώσει κάπως τη χειρότερη κοινωνική αναταραχή από το τέλος του απαρτχάιντ το 1994.

Εκατοντάδες εργάτες, τους οποίους παρακολουθούσε η αστυνομία από τεθωρακισμένα οχήματα και ένα ελικόπτερο, πραγματοποίησαν συλλαλητήριο δύο ωρών σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου κοντά στην παραγκούπολη Ράστενμπουργκ στη ζώνη της πλατίνας, 120 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ, και κλήθηκαν να αγωνιστούν για τις δουλειές τους.

Το βιαστικά οργανωμένο συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε κάτω από εκτυφλωτικό ήλιο και σημαδεύτηκε από τραγούδια για εργατικούς αγώνες, ήταν πιο ήπιο από άλλες διαμαρτυρίες τις τελευταίες εβδομάδες όταν οι απεργοί κράδαιναν ματσέτες και γκλομπ απειλώντας να βάλουν φωτιά σε φρεάτια ορυχείων.

Οι εργάτες δήλωσαν πως η ειδοποίηση απόλυσης, που σε πολλούς έφθασε μέσω SMS, τους κατέλαβε εξαπίνης την Παρασκευή, παρά τις επανειλημμένες απειλές από την Amplats ότι σχεδιάζει να τιμωρήσει τους απεργούς.

«Απλώς δεν είναι δίκαιο. Η εταιρία με πληρώνει λίγα λεφτά και εργάστηκα εδώ για χρόνια», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ένας από τους απολυμένους μεταλλωρύχους, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Άλλοι είπαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης πως δεν θα σταματήσουν τον αγώνα για μεγαλύτερους μισθούς, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει μεγαλύτερη βία.

Οι ηγέτες των απεργών είπαν πως οι εργάτες δεν πρέπει να πάνε στη δουλειά, διασφαλίζοντας ότι τα ορυχεία της Amplats δεν θα μπορούν να εξάγουν μετάλλευμα. «Δεν θα υπάρξουν επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν. Ένας κανονικός εργάτης είναι έτοιμος να πεθάνει για τα δικαιώματά του», δήλωσε στο Ρόιτερς ένας από τους ηγέτες των απεργών ο Έβανς Ραμόκγκα.

Ο Ραμόκγκα είπε πως διεξήχθησαν μυστικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια διευθέτηση, αλλά η εκπρόσωπος της Amplats Μπούμι Σίθοουλ είπε πως δεν θα το «χαρακτηρίσει αυτό με ένα σχόλιο», προσθέτοντας «δεν υπήρξε πρόοδος».

Οι απολύσεις στην Amplats (Anglo American Platinum) την Παρασκευή προκάλεσαν 4% πτώση, τη χαμηλότερη σε τρεισήμισι χρόνια, του νοτιοαφρικανικού ραντ, καθώς οι επενδυτές ξεφορτώθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

Σε μια σχετική εξέλιξη, η Atlatsa Resources απέλυσε κάποιους από τους 2.500 εργάτες που κατέβηκαν σε αιφνιδιαστική απεργία αυτή την εβδομάδα στο ορυχείο πλατίνας Μποκόνι στη Νότια Αφρική, δήλωσε το Σάββατο αξιωματούχος της εταιρίας.

Το Μποκόνι, μια κοινοπραξία με την Anglo American Platinum, θα δώσει περισσότερες πληροφορίες τη Δευτέρα. Οι εργάτες έχουν στη διάθεσή τους δύο ημέρες για να προσβάλουν την απόφαση. Κάθε μεταλλωρύχος συντηρεί κατά μέσο όρο περίπου οκτώ με δέκα ανθρώπους, ζώντας συχνά σε έσχατη ένδεια, σύμφωνα με στοιχεία για τη βιομηχανία. Οι απολύσεις θα κόψουν το εισόδημα σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους.