«Ναυμαχία» για το Γιβραλτάρ

Το Brexit φέρνει στο προσκήνιο μια ισπανική διεκδίκηση αιώνων.
Στέκει στην περιοχή που η αρχαία ελληνική μυθολογία λέει ότι βρίσκονται οι στήλες του Ηρακλή.

Είναι ο βράχος, το Γιβραλτάρ.

Η στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο χερσόνησος είναι ένα μόνο από τα πολλά ζητήματα που ήρθαν στο προσκήνιο μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Μεγάλη Βρετανία που οδηγεί στο Brexit.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Γιβραλτάρ ήταν συντριπτικό υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη.

Επί συνόλου 20.172 ψηφισάντων, το ποσοστό υπέρ του Bremain ήταν συντριπτικό, καθώς ανήλθε στο 96%.

Υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. ψήφισαν 19.322 άνθρωποι, ενώ κατά τάχθηκαν μόλις 823.

Λίγες ώρες μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος που σήμανε το Brexit, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, επικαλούμενος και την ψήφο των κατοίκων του Γιβραλτάρ στο δημοψήφισμα πρότεινε «συγκυριαρχία» της Ισπανίας και της Βρετανίας επί του Βράχου, η οποία θα επιτρέψει στον βρετανικό θύλακα την πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το Brexit.

«Χρειάζεται πλέον να βρούμε ποιο είδος σχέσης το Γιβραλτάρ θέλει να έχει εάν επιδιώκει πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο στο ραδιοφωνικό δίκτυο Onda Cero.

«Η φόρμουλα που προτείνουμε είναι αυτή της βρετανο-ισπανικής συγκυριαρχίας για μία περιορισμένη χρονική περίοδο, που θα οδηγήσει στην επιστροφή του Γιβραλτάρ στην Ισπανία», είπε.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιορισμένης χρονικής περιόδου οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ θα μπορούσαν να διατηρήσουν την βρετανική υπηκοότητα εάν το θέλουν και ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς, συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το Γιβραλτάρ παραχωρήθηκε από την Ισπανία στη Βρετανία το 1713 και έκτοτε η Μαδρίτη ζητεί συστηματικά την επιστροφή του στην ισπανική κυριαρχία, θεωρώντας το αποικία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι κάτοικοί του ψήφισαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το Γιβραλτάρ είναι μια χερσόνησος 2,5 τετραγωνικών μιλίων στην άκρη της Ισπανίας που ήταν υπό βρετανικό έλεγχο για πάνω από 300 χρόνια. Και η Ισπανία το θέλει πίσω.

Βρετανικές και ολλανδικές δυνάμεις κατέλαβαν το Γιβραλτάρ από την Ισπανία το 1704 κατά τη διάρκεια του Πόλεμου της Ισπανικής Διαδοχής και η Ισπανία παραχώρησε το Γιβραλτάρ προς τη Βρετανία στη Συνθήκη της Ουτρέχτης το 1713, στο τέλος του πολέμου.

Το Γιβραλτάρ παρέμεινε υπό βρετανικό έλεγχο από τότε, παρά τις πολλαπλές προσπάθειες της Ισπανίας να το πάρει πίσω.

Η πλειοψηφία των κατοίκων του Γιβραλτάρ, ωστόσο, είναι Βρετανοί πολίτες που κατέχουν βρετανικό διαβατήριο και οι οποίοι πεισματικά δεν θέλουν να είναι μέρος της Ισπανίας.

Σε δημοψήφισμα που διεξήχθη το 1967, το Γιβραλτάρ ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία να παραμείνει εξαρτημενο στην Βρετανία.

Η επακόλουθη παραχώρηση αυτονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου το 1969 οδήγησε την Ισπανία να κλείσει τα σύνορά της με το Γιβραλτάρ και να διακόψει κάθε σχέση επικοινωνίας.

Το 1985, λίγο πριν από την προσχώρηση της Ισπανίας στην ΕΕ, ξανάνοιξε τελικά τα σύνορα η Ισπανία.

Το 2002, οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ ψήφισαν σε δημοψήφισμα για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία θα πρέπει να μοιραστούν την κυριαρχία - και πάλι, οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισαν να παραμείνει υπό τον αποκλειστικό έλεγχο των Βρετανών.