Quantcast

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν για τον λιμό

Ο πρόεδρος Σάλβα Κιρ εξακολουθεί να ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις του χρησιμοποιώντας εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις πετρελαίου σύμφωνα με απόρρητη έκθεση του Οργανισμού.
Η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν ευθύνεται κυρίως για τον λιμό που πλήττει κάποιες περιοχές της σπαρασσόμενης από εμφύλιο πόλεμο χώρας, καθώς ο πρόεδρος Σάλβα Κιρ εξακολουθεί να ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις του χρησιμοποιώντας εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις πετρελαίου, αναφέρει απόρρητη έκθεση του ΟΗΕ.

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ αρμόδιοι για τον έλεγχο της επιβολής κυρώσεων δήλωσαν ότι το 97% των γνωστών εσόδων του Νότιου Σουδάν προέρχεται από την πώληση πετρελαίου, σημαντικό μέρος των οποίων είναι προπωλήσεις πετρελαίου, και ότι τουλάχιστον ο μισός προϋπολογισμός, «πιθανόν πολύ περισσότερο», δίνεται στην ασφάλεια.

«Τα έσοδα από τις προπωλήσεις πετρελαίου έφτασαν περίπου τα 243 εκατομμύρια δολάρια από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Οκτωβρίου 2016», ανέφερε η ομάδα των παρατηρητών του ΟΗΕ στην έκθεσή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Παρά το μέγεθος και το εύρος των πολιτικών, ανθρωπιστικών και οικονομικών κρίσεων, η ομάδα εξακολουθεί να αποκαλύπτει στοιχεία για τη συνεχιζόμενη απόκτηση όπλων από την (…) κυβέρνηση για τον νοτιοσουδανικό στρατό (SPLA), την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας και άλλες δυνάμεις και πολιτοφυλακές», τονίζεται στην έκθεση.

Ο ΟΗΕ έχει κηρύξει λιμό σε κάποιες περιοχές του νεότερου κράτους του κόσμου, ενώ σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι αντιμέτωπος με ελλείψεις τροφίμων.

Εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε στο Νότιο Σουδάν το 2013, όταν ο Κιρ, που ανήκει στη φυλή Ντίνκα, απέπεμψε τον αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, που ανήκει στη φυλή Νουρ, ο οποίος τώρα έχει φύγει από τη χώρα και έχει αναζητήσει καταφύγιο στη Νότια Αφρική.

«Ο όγκος των στοιχείων υποδηλώνει ότι ο λιμός (…) οφείλεται στην παρατεταμένη σύγκρουση και κυρίως στις συσωρευτικές επιπτώσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων που αναλαμβάνει το κυβερνών κόμμα στην νότια Πολιτεία Γιούνιτι, στην άρνηση να δοθεί πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια κυρίως από το κυβερνών κόμμα και στον εκτοπισμό του πληθυσμού εξαιτίας του πολέμου», σημειώνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον το ένα τέταρτο των Νοτιοσουδανών έχει εκτοπιστεί από την αρχή του εμφυλίου.

Η ετήσια έκθεση των παρατηρητών προς το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας παρουσιάζεται ενόψει μιας συνεδρίασης του σώματος σε υπουργικό επίπεδο με θέμα το Νότιο Σουδάν, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Αν και η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Μπαράκ Ομπάμα ενεπλάκη ενεργά στη δημιουργία του Νότιου Σουδάν, το οποίο κέρδισε την ανεξαρτησία του το 2011 και ηγήθηκε των προσπαθειών του Συμβουλίου Ασφαλείας να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος, η πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με τη χώρα αυτή δεν είναι ξεκάθαρη.

Τον Δεκέμβριο το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατάφερε να υιοθετήσει μια απόφαση που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ για την επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων στο Νότιο Σουδάν, αλλά και άλλων κυρώσεων εις βάρος του, παρά την προειδοποίηση αξιωματούχων του ΟΗΕ για το ενδεχόμενο γενοκτονίας.

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ πρότειναν για μια ακόμη φορά στο Συμβούλιο να επιβάλει εμπάργκο στην πώληση όπλων προς το Νότιο Σουδάν.

Σύμφωνα με τους ίδιους, όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές εξακολουθούν να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα «σχεδόν με απόλυτη ατιμωρησία», ενώ κατήγγειλαν «την έλλειψη αξιόπιστων προσπαθειών να αποτραπούν οι παραβιάσεις αυτές ή να τιμωρηθούν οι δράστες τους».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ