Παραιτήθηκε ο Ρέντσι μετά το «ΟΧΙ» στην Ιταλία. Εκλογές ζητεί ο Γκρίλο

Η μαζική απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης από τους Ιταλούς, προκαλεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και ισχυρές δονήσεις στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει σήμερα την παραίτησή του. Βουτιά του ευρώ στις αγορές.
Της Μαρίας Δεναξά - Ανταπόκριση από τη Ρώμη

Η μαζική απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης από τους Ιταλούς στο χθεσινό δημοψήφισμα, προκαλεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ισχυρές δονήσεις στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα.

Υπέρ του «ΟΧΙ» ψήφισαν 19.376.822 Ιταλοί, ποσοστό 59,2%, έναντι 13.361.413 Ιταλών που ψήφισαν «ΝΑΙ», ποσοστό 40,8%, αποτέλεσμα που υποχρέωσε σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντζι, ο οποίος σε δηλώσεις του παραδέχθηκε την βαριά ήττα.

«Το ΟΧΙ κέρδισε χωρίς αμφιβολία και θα ήθελα να συγχαρώ το στρατόπεδο του ΟΧΙ που από σήμερα αναλαμβάνει ευθύνες. Στους φίλους του ΝΑΙ που μοιράστηκαν μαζί μου τις συγκινήσεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω έναν προς ένα.

Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Κερδίσαμε εντυπωσιακό αριθμό ψήφων αλλά δεν ήταν αρκετός. Για αυτό αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη της ήττας. Εγώ έχασα κι όχι εσείς» δήλωσε ο Ρέντσι στο διάγγελμα του υπογραμμίζοντας πως δεν πιστεύει ότι το σύστημα που ισχύει σήμερα στην Ιταλία μπορεί να συνεχίσει ως έχει.

«Δεν κατάφερα να σας καθοδηγήσω προς τη νίκη και σας παρακαλώ να με πιστέψετε ότι έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου. Δεν μετανιώνουμε αλλά είναι δεδομένο από την αρχή ότι σήμερα τελειώνει για μένα ένα κεφάλαιο.

Ήθελα έτσι κι αλλιώς να μειώσω της καρέκλες. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα μεταβώ στο προεδρικό μέγαρο και θα υποβάλω την παραίτησή μου» κατέληξε.

Ο Ρέντσι επιχείρησε να περάσει μια μεταρρύθμιση με την οποία θα αποδυνάμωνε την γερουσία. Την συνδύαζε με έναν εκλογικό νόμο που προσέφερε πολύ ισχυρή συγκέντρωση εξουσιών στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Επειδή στο παρελθόν η Ιταλία έχει ζήσει τον φασισμό πολλοί Ιταλοί θεώρησαν ότι πρόκειται για μια κίνηση-πλήγμα στην Δημοκρατία.

Η επόμενη μέρα του ΟΧΙ προκαλεί σεισμικές δονήσεις και στις Βρυξέλλες οι οποίες τώρα θα πρέπει να διαχειριστούν άλλη μια κρίση που χτυπά το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα.

Στην Ιταλία, η νέα πολιτική κρίση αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση της ιταλικής Οικονομίας. Αναλυτές εκφράζουν φόβους ακόμα και για χρεοκοπία τράπεζας. Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση, τα σενάρια για την επόμενη μέρα είναι πολλά.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, θα μπορούσε να δώσει εντολή στον Ματέο Ρέντσι για σχηματισμό κυβέρνησης με τεχνοκράτες ή να δώσει την εντολή σε κάποιον τεχνοκράτη για να το πράξει ώστε να καθησυχάσει τις αγορές και τις Βρυξέλλες.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η προκήρυξη εκλογών με τον Μπέμπε Γκρίλο και το ευρωσκεπτικιστικό κίνημα των πέντε αστέρων να βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας.

Ο Γκρίλο στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Ιταλίας στην Ε.Ε.''

Το ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2015 έναντι του δολαρίου

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδό της τους τελευταίους 20 μήνες στις πρώτες συναλλαγές σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα στην Ιταλία, ένα πλήγμα για τον πρωθυπουργό, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του.

- Ολάντ: Σέβομαι την απόφαση Ρέντσι - Ελπίζω η Ιταλία να ανακάμψει

- Γκάμπριελ: «Πικρό» το δημοψήφισμα για Ρέντσι και Ιταλία

- Quo vadis, Italia? – Τα σενάρια για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος

-
Δεν πάει ο Πάντοαν στο Eurogroup

- Μοσκοβισί: Έχω εμπιστοσύνη στην Ιταλία ότι θα αντιμετωπίσει την κατάσταση

- Οι αντιδράσεις της γερμανικής αντιπολίτευσης

-Οι έντονες στιγμές του Ρέντσι στο διάγγελμα παραίτησης

-Ο ιταλικός Τύπος για το δημοψήφισμα και την παραίτηση Ρέντσι

-Μπέπε Γκρίλο: Αντίο Ρέντσι, δεν μπορείς να λες ψέματα στους πολίτες χωρίς συνέπειες

-Ιταλία: «Άμεσα εκλογές» ζητά το κίνημα Πέντε Αστέρων

-Πανηγυρίζουν με το ιταλικό «Όχι» Λεπέν και Φάρατζ

-Ιαπωνία: Άνοιγμα με πτώση για το χρηματιστήριο μετά από το ιταλικό ΟΧΙ

-Ασιατικά χρηματιστήρια: Το ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2015 έναντι του δολαρίου μετά το ιταλικό «ΟΧΙ»

-Βαριά ήττα του Ρέντσι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την καταμέτρηση των ψήφων

-Τα πρώτα στοιχεία της καταμέτρησης επιβεβαιώνουν τα exit poll

-Η Forza Italia ζητεί την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι

-«Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί» λέει ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά Σαλβίνι

-Μέλη αριστερών συνδικάτων ζητούν την παραίτηση Ρέντσι

-Υποχωρεί το ευρώ μετά από τα exit polls για το ιταλικό δημοψήφισμα

-Ιταλία: Η μεγάλη Κυριακή του Ρέντσι

-Στις κάλπες Ιταλοί και Αυστριακοί - Αγωνία στην Ευρώπη

-Τα σενάρια της Δευτέρας για τις αγορές

-Ξεπέρασε το 57% η συμμετοχή στο ιταλικό δημοψήφισμα-Ψήφισε και ο Γκρίλο