Περίμεναν μέχρι την τελευταία τους ανάσα

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί τουλάχιστον 284 ανθρακωρύχοι νεκροί από τις στοές του ορυχείου στη Σόμα. Η εταιρεία επιμένει ότι τηρούσε τους κανονισμούς ασφαλείας.
Το τουρκικό πρακτορείο DHA, επικαλούμενο διασώστες, μετέδωσε ότι 14 από τους ανθρακωρύχους που εντοπίστηκαν νεκροί είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο μοναδικό δωμάτιο ασφαλείας του ορυχείου και χρησιμοποιούσαν με τη σειρά τις φιάλες με μάσκες οξυγόνου που υπήρχαν προτού πεθάνουν.

Οι διασώστες εντόπισαν 14 σορούς να κείτονται η μία πάνω στην άλλη, ανέφερε η ίδια πηγή, υπογραμμίζοντας ότι στο ορυχείο υπήρχε μόλις ένα δωμάτιο ασφαλείας για τους 6.500 ανθρακωρύχους.

Ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 284, ενώ 18 αγνοούνται, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ. Επίσης, 122 νοσηλεύονται με 363 διασώθηκαν.

Το τουρκικό ορυχείο, όπου πριν από λίγες ημέρες σημειώθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχουν ανασυρθεί τουλάχιστον 284 ανθρακωρύχοι νεκροί από τις στοές του, είχε επιθεωρηθεί 11 φορές την τελευταία πενταετία και δεν υπάρχουν "παράθυρα" στους τουρκικούς κανονισμούς ασφαλείας των ορυχείων, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

"Αυτό το ορυχείο επιθεωρήθηκε ενδελεχώς 11 φορές από το 2009", δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα ο εκπρόσωπος του AKP Χουσεϊν Τσελίκ.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ορυχείου ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι δεν υπήρξε αμέλεια από την πλευρά της κι ότι τηρούσε τους κανονισμούς ασφαλείας.
"Αισθάνομαι άσχημα. Λυπούμαι πολύ. Από νομικής πλευράς, πραγματοποιήσαμε τα μέγιστα στον τομέα της ασφάλειας", δήλωσε ο Αλπ Γκουρκάν, ο πρόεδρος της Soma Holding και ιδιοκτήτης του ορυχείου, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο ίδιος είπε ότι ο νόμος για τα ορυχεία στην Τουρκία δεν προβλέπει την ύπαρξη δωματίων ασφαλείας σε αυτά, αλλά ότι η εταιρεία του κατασκεύαζε ένα στο ορυχείο στη Σόμα, όπου σημειώθηκε το δυστύχημα και το οποίο βρίσκεται 230 χιλιόμετρα νότια της Κωνσταντινούπολης.

Χθες, Πάντως, η Soma Holding ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το ορυχείο και δεν θα το πουλήσει.

- Θρήνος για τα θύματα - Οργή για τον Ερντογάν