Quantcast

Πολύνεκρη έκρηξη έξω από την ιρανική πρεσβεία στον Λίβανο

(VIDEO - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Στους 23 ανέρχονται οι νεκροί και στους 146 οι τραυματίες. Οι Ταξιαρχίες Αμπντουλάχ Αζάμ ανέλαβαν την ευθύνη.
 
Οι επιθέσεις έξω από την ιρανική πρεσβεία στη Βηρυτό που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 23 ανθρώπων και τον τραυματισμό 146, ήταν διπλή επίθεση αυτοκτονίας, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός του Λιβάνου.

«Η πρώτη έκρηξη οφείλεται σε έναν καμικάζι που οδηγούσε μηχανάκι και ανατινάχτηκε και η δεύτερη οφείλεται σε άλλον καμικάζι που οδηγούσε ένα 4x4 και επίσης ανατινάχτηκε», σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού.



Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στις 09:40 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος). Το μηχανάκι εξερράγη και μερικά λεπτά αργότερα εξερράγη το αυτοκίνητο που βρισκόταν 30 μέτρα πιο μακριά.
Η διπλή επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Μπιρ-Χάσαν της νότιας Βηρυτού, που κατοικείται κυρίως από σιίτες και είναι προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βηρυτό Γαντανφάρ Ροκόν Αμπαντί κατηγόρησε το Ισραήλ για την «τρομοκρατική επίθεση».



Στην Τεχεράνη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρζιέχ Αφχάμ δήλωσε ότι αυτή «η τρομοκρατική ενέργεια συνιστά ένα απάνθρωπο και ειδεχθές έγκλημα των σιωνιστών και των μισθοφόρων τους» ενώ επιβεβαίωσε το θάνατο του Ιρανού μορφωτικού ακολούθου.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένας ακόμη Ιρανός, μέλος του προσωπικού ασφαλείας της πρεσβείας, σκοτώθηκε.

Στενός συνεργάτης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο βουλευτής Τζάχι Χανέγκμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ "ουδεμία σχέση" έχει με τις επιθέσεις, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. 



Η Δαμασκός κατηγόρησε χωρίς να τις κατονομάσει τις πετρελαϊκές μοναρχίες του Κόλπου. «Το συριακό καθεστώς καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική ενέργεια», μετέδωσε η συριακή τηλεόραση προσθέτοντας ότι «η οσμή του πετροδολαρίου αναδύεται από όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες που πλήττουν τη Συρία, τον Λίβανο και το Ιράκ».

Στον Λίβανο ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού που αντιτίθεται στη Χεζμπολάχ, ο σουνίτης πρώην πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι, καταδίκασε την επίθεση. «Πρέπει να προστατεύσουμε τον Λίβανο από τις φλόγες που τον τυλίγουν και τους Λιβανέζους από τις συνέπειες της στρατιωτικής ανάμιξης της Χεζμπολάχ στην συριακή τραγωδία», δήλωσε.



Η Γαλλία καταδίκασε «απερίφραστα την αιματηρή επίθεση» που σημειώθηκε έξω από την πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό και εξέφρασε την υποστήριξή της προς την κυβέρνηση του Λιβάνου για να προασπίσει την εθνική της κυριαρχία, με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Προεδρικό Μέγαρο.

Οι Ταξιαρχίες Αμπντουλάχ Αζάμ στον Λίβανο ανέλαβαν την ευθύνη για την διπλή επίθεση με μήνυμα στο Twitter του εκπροσώπου της εξτρεμιστικής οργάνωσης σεΐχη Σιρατζεντίν Ζρεϊκάτ.

«Πρόκειται για μια διπλή επίθεση για την οποία δύο ήρωες μας, σουνίτες του Λιβάνου, έγιναν μάρτυρες», έγραψε ο Σιρατζεντίν Ζρεϊκάτ. Οι διπλές επιθέσεις που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα είναι χαρακτηριστικές της Αλ Κάιντα.



Η εξτρεμιστική οργάνωση προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν στον Λίβανο όσο η σιιτική Χεζμπολάχ πολεμά στη Συρία στο πλευρό των καθεστωτικών δυνάμεων.

«Οι επιχειρήσεις στον Λίβανο θα συνεχιστούν, αν θέλει ο Θεός, έως ότου εισακουστούν δύο αιτήματά μας: το πρώτο είναι η αποχώρηση από τη Συρία του κόμματος του Ιράν (της Χεζμπολάχ του Λιβάνου που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη) και το δεύτερο είναι η απελευθέρωση των φυλακισμένων μας από τις φυλακές της αδικίας στον Λίβανο», προσθέτει αναφερόμενος στους σαλαφιστές (σουνίτες φονταμενταλιστές) που είναι φυλακισμένοι στον Λίβανο για τη συμμετοχή τους σε «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Η διπλή επίθεση σημειώθηκε μερικές ώρες πριν από τον αγώνα για το Κύπελλο ποδοσφαίρου Ασίας στην Βηρυτό με αντίπαλες ομάδες το Ιράν και τον Λίβανο.