Quantcast

Πώς ψηφίζουν οι Γερμανοί του εξωτερικού

Μία... φρεγάτα επιστρατεύτηκε για να τα έντυπα της ψηφοφορίας στη Σαξωνία. Φέτος θα ψηφίσουν περισσότεροι σε σχέση με το 2009, επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής

Περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια Γερμανοί ζουν στο εξωτερικό. Από αυτούς μόνον 67 χιλιάδες θα κάνουν χρήση του εκλογικού τους δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές. Οι περισσότεροι δεν ενδιαφέρονται για τα πολιτικά δρώμενα της χώρας τους. Άλλοι θέλουν, αλλά δεν μπορούν και σε άλλους δεν επιτρέπεται. Σε αυτούς που «θέλουν» και «μπορούν» ανήκουν οι στρατιώτες της Bundeswehr. Το «μπορούν» είναι βέβαια σχετικό, διότι για να καταστεί δυνατή η ψηφοφορία επιστρατεύονται ακόμη και μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας.

Ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί στρατιώτες που θέλουν να ψηφίσουν είναι το παράδειγμα των ναυτών της φρεγάτας, Niedersachsen“, που βρίσκεται στο πέλαγος. Σχετικά βραχυπρόθεσμα έλαβαν οι ναύτες τα έντυπα συμμετοχής στις εκλογές, τα οποία έπρεπε να συμπληρώσουν προκειμένου να ασκήσουν επιστολικά το εκλογικό τους δικαίωμα. Και μάλιστα με ανορθόδοξο τρόπο, όπως αναφέρει ο συνταγματάρχης Μάρκους Μπεκ από το γραφείο της κεντρικής διοίκησης που εδρεύει στο Πότσνταμ. «Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι ναύτες έλαβαν τα απαραίτητα έντυπα μέσα σε μια κάψουλα, την οποία έριξε στη θάλασσα σε μικρή απόσταση από το πολεμικό πλοίο ένα ισπανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος», εξηγεί ο κ. Μπεκ, διευκρινίζοντας ότι «η διεθνής συνεργασία, ακόμη και εάν πρόκειται για εκλογές, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στα δρώμενα της Bundeswehr». Στη συνέχεια μία λέμβος της φρεγάτας έφερε την κάψουλα με τα έντυπα της ψηφοφρίας στο πλοίο.

Αγώνας δρόμου για την έγκαιρη παράδοση των ψηφοδελτίων

Και σε άλλες περιοχές, όπου δραστηριοποιείται ο γερμανικός στρατός, το γενικό επιτελείο αναλαμβάνει να διευκολύνει την ψηφοφορία, όχι βέβαια το ίδιο θεαματικά όπως στην περίπτωση της φρεγάτας Niedersachsen. «Οι στρατιώτες παραλαμβάνουν τα εκλογικά έντυπα με το κανονικό στρατιωτικό ταχυδρομείο και φέτος όλα έγιναν εγκαίρως και χωρίς προβλήματα», εξηγεί ο Μάρκους Μπεκ. Το «εγκαίρως» είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να βρίσκονται στην εκλογική περιφέρεια των στρατιωτών το αργότερο στις 18.00 η ώρα το βράδυ της Κυριακής. Πριν κλείσουν, δηλαδή, τα εκλογικά τμήματα. Έτσι πολλές φορές για την έγκαιρη αποστολή των ψηφοδελτίων γίνεται αγώνας δρόμου. Σε κάποια περίπτωση ο σάκος με τους φακέλους έφτασε στην εφορευτική επιτροπή της πόλης Βιλχελμσχάφεν, συνοδεύοντας ένα πακέτο με φιάλες αίματος. Άλλες φορές τα ψηφοδέλτια έφθασαν με μαχητικό αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας.

Αλλά και άλλοι Γερμανοί που ζουν στο εξωτερικό ψηφίζουν επιστολικά για το κοινοβούλιο της χώρας τους. Φέτος θα είναι μάλιστα περισσότεροι σε σχέση με το 2009, επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Κλάους Πετς, υπενθυμίζοντας ότι οι Γερμανοί του εξωτερικού δεν επιτρέπεται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τις γερμανικές διπλωματικές Αρχές. «Τα ψηφοδέλτια είναι γεωγραφικά κατανεμημένα και δεν θα μπορούσε μια γερμανική πρεσβεία στο εξωτερικό να ανταποκριθεί σε αυτό τον όγκο», λέει ο κ. Πετς.

Χωρίς δεσμούς με την πατρίδα

Δεν είναι λίγοι οι Γερμανοί του εξωτερικού που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, καθώς δεν έχουν πλέον δεσμούς με την πατρίδα τους. «Ζω στη Ναμίμπια εδώ και 47 χρόνια, δεν με ενδιαφέρει η γερμανική πολιτική», λέει μια 60χρονη Γερμανίδα. Όμως πολλοί που θέλουν να ψηφίσουν δεν έχουν το δικαίωμα. Σύμφωνα με τον νόμο, οι Γερμανοί που ζουν στο εξωτερικό περισσότερα από 25 χρόνια θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν άμεσο συμφέρον στη Γερμανία προκειμένου να τους επιτραπεί να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στα Ινστιτούτα Goethe του εξωτερικού ή εκείνοι που είναι μέλη γερμανικών συλλογικοτήτων. Δικαίωμα ψήφου έχουν και οι Γερμανοί του εξωτερικού που έχουν εισοδήματα στη Γερμανία. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η συγγραφέας Ανγκέλικα Στούκε που ζει στην Ισπανία, η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης είναι στη διακριτική ευχέρεια των υπαλλήλων.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle