Quantcast

Προ των πυλών η επέμβαση στην Συρία

(VIDEO) «Δεν έχω λάβει ακόμη απόφαση» για ανάληψη δράσης στη Συρία, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS.
«Σαφές, αποφασιστικό, αλλά περιορισμένο» θα είναι το πλήγμα στη Συρία σύμφωνα με τον Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος σε τηλεοπτικές του δηλώσεις επιχείρησε να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα ότι δεν θα επαναληφθεί το ίδιο λάθος με το Ιράκ το 2003, ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχει λάβει απόφαση για το πότε θα αρχίσει η στρατιωτική επέμβαση. «Δεν έχω λάβει ακόμη απόφαση» για ανάληψη δράσης στη Συρία, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS.ΗΠΑ: Περιορισμένης κλίμακας η επέμβαση στη Συρία


Συρία: Ο στρατός προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο

Πιέζει για επέμβαση η Βρετανία

Νόμιμη και δικαιολογημένη στη βάση του δόγματος ανθρωπιστικής επέμβασης είναι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία ακόμη και δίχως έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλώνει η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποιώντας το πόρισμα των νομικών της συμβούλων, καθώς και τα συμπεράσματα της Επιτροπής Πληροφοριών κατά την οποία είναι αδιαμφισβήτητη η χρήση χημικών όπλων και «εξαιρετικά πιθανή» η ευθύνη του Άσαντ.

Η «στοιχειοθέτηση» του «κατηγορώ» κατά της Δαμασκού έρχεται πριν έλθει η ανάληψη δράσης ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, όπου ο Ντέιβιντ Κάμερον τελεί υπό ισχυρή πίεση για «αποδείξεις» από τους Εργατικούς.

Με μια αιφνίδια αλλαγή στάσης, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε άμεση επίθεση εναντίον της Συρίας, αν προηγουμένως δεν κοινοποιηθεί το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ -το οποίο θα βρίσκεται στα χέρια του ΓΓ του ΟΗΕ το Σάββατο και ακολούθως θα παρουσιαστεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ως αποτέλεσμα ο Ντέιβιντ Κάμερον εξαναγκάστηκε σε «άτακτη υποχώρηση», και στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων τίθεται προς ψήφιση μετριασμένη απόφαση που θα στηρίζει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης μόνο επί της αρχής, και θα ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία «πριν από οποιαδήποτε άμεση ανάμειξη της Βρετανίας σε ανάλογη δράση».

Η κυβέρνηση Κάμερον δημοσιοποίησε πριν την ψηφοφορία στη Βουλή το πόρισμα των νομικών της συμβούλων, βάσει του οποίου όπως αναφέρει της επιτρέπεται αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Συρίας ακόμη κι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποκλείσει μια τέτοια δράση.

Η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε επίσης υλικό της Κοινής Επιτροπής Πληροφοριών για την επίθεση της 21ης Αυγούστου, η οποία συμπεραίνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έγινε χρήση χημικών όπλων· λέει ότι είναι «πολύ πιθανό» να ευθύνεται το καθεστώς Άσαντ και υπάρχουν «ορισμένες» πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι αυτό συνέβη.

Από μία κλωστή κρέμεται η ειρήνη στη Μέση Ανατολή


Το διπλωματικό θρίλερ με τη χθεσινή συνεδρίαση των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξε σε κοινή απόφαση, καθώς από τη μια πλευρά ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία επιθυμούν ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενώ Ρωσία και Κίνα αντιστέκονται σθεναρά ασκώντας βέτο. Η Συρία προειδοποιεί με ισχυρή απάντηση σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση και η Μέση Ανατολή μοιάζει με «καζάνι που βράζει».

Άσαντ: Ιστορική αναμέτρηση από την οποία θα βγούμε νικητές

Οι ΗΠΑ εμφανίζονται αποφασισμένες να επέμβουν στρατιωτικά, ωστόσο αυτό που είναι απαραίτητο είναι η επιβεβαίωση της χρήσης χημικών από το καθεστώς Άσαντ, προκειμένου να αποφευχθεί ένα φιάσκο αντίστοιχο με αυτό του 2003, όταν η κυβέρνηση Μπους αποφάσισε την επίθεση στο Ιράκ με την αιτιολογία του χημικού οπλοστασίου του Σάντα Χουσείν που αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμα την τελική απόφαση σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική επίθεση στη Συρία, ωστόσο τόνισε ότι ο στόχος μιας περιορισμένης δράσης είναι να αποτραπεί η μελλοντική χρήση χημικών όπλων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν οι παρατηρητές του οργανισμού θα εκδώσουν το πόρισμά τους για το αν έγινε τελικά χρήση χημικών σε τρεις ημέρες και μόνο τότε τα στοιχεία που θα έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμός θα είναι ατράνταχτα και θα στοιχειοθετούν τη δυνατότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης.Το πόρισμα του ΟΗΕ αναμένει και η Βρετανία προκειμένου να οριστικοποιήσει τη στάση της έναντι του καθεστώτος της Συρίας.

Επιμένουν οι ΗΠΑ – Αντιστέκεται η Ρωσία

Οι συζητήσεις που απέβησαν χθες άκαρπες θα συνεχιστούν, αλλά οι ΗΠΑ προειδοποίησαν πως δεν θα περιμένουν για πολύ ακόμη. «Η απάντησή μας δεν μπορεί να καθυστερήσει εξαιτίας της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας της Ρωσίας στον ΟΗΕ και, ειλικρινά, η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που απαιτεί μια απάντηση», υποστήριξε η Μαρί Χαρφ εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας μετά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις και επεσήμανε πως το συριακό καθεστώς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη Ρωσία.

Η Ρωσία υποστηρίζει σθεναρά ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν τη χρήση χημικών από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Άσαντ, ενώ η Κίνα επιμένει στην πολιτική και διπλωματική λύση για την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία.

«Βρυχάται» η Δαμασκός

Αυστηρό μήνυμα στις χώρες της Δύσης έστειλε χθες ο Σύρος πρωθυπουργός Ουάελ αλ Χάλκι προειδοποιώντας ότι η Συρία «θα γίνει ο τάφος των εισβολέων» σε περίπτωση μιας στρατιωτικής επέμβασης.

«Η Συρία (...) θα αιφνιδιάσει τους επιτιθέμενους όπως τους αιφνιδίασε κατά τον (αραβοϊσραηλινό) πόλεμο του Οκτωβρίου (του 1973) και θα γίνει ο τάφος των επιτιθέμενων», ανέφερε ο υψηλόβαθμος Σύρος αξιωματούχος σε δηλώσεις του τις οποίες επικαλέστηκε η συριακή κρατική τηλεόραση. «Οι αποικιοκρατικές τους απειλές δεν θα μας τρομοκρατήσουν λόγω της βούλησης και της αποφασιστικότητας του συριακού λαού, ο οποίος δεν δέχεται να ταπεινωθεί», συνέχισε.

Tην ώρα που η αγωνία κορυφώνεται, οι κάτοικοι της Δαμασκού προσπαθούν να προετοιμαστούν για αυτό που μοιάζει αναπόφευκτο. Πολλοί συγκεντρώνουν εφόδια και αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο, μακριά από τους πιθανούς στρατιωτικούς στόχους. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο σε μία πόλη όπου αυτοί βρίσκονται ανάμεσα σε γειτονιές.

«Ζούμε στην πρωτεύουσα. Σε κάθε γωνιά, σε κάθε δρόμο, σε κάθε γειτονικά, υπάρχει ένας κυβερνητικό στόχος. Πού να προφυλαχθούμε;», είπε χαρακτηριστικά μία νοσοκόμα κλινικής της πόλης στο Reuters.

Σε ετοιμότητα Τουρκία και Ισραήλ

Θέσεις μάχης άρχισαν να παίρνουν ήδη η Τουρκία και το Ισραήλ. Η γειτονική χώρα έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις ένοπλες δυνάμεις της, ώστε να προστατευθεί από ενδεχόμενες απειλές από τη Συρία όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στο Ισραήλ, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε από χθες την περιορισμένη επιστράτευση εφέδρων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για πιθανά αντίποινα από τη Συρία. Αν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν οι καθημερινές συνήθειες, διεθνή πρακτορεία ανέφεραν πως έγινε διανομή αντιασφυξιογόνων μασκών σε πολίτες, που δείχνει φόβο για πιθανό «χτύπημα» με χημικά όπλα. Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί το σύνολο του αντιπυραυλικού συστήματος προληπτικά.

Ανώτεροι αξιωματούχοι θα ενημερώσουν σήμερα το Κογκρέσο

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα πρόκειται να ενημερώσουν σήμερα τα ηγετικά στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, δήλωσε χθες υπάλληλος του Κογκρέσου. Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της ενημέρωσης. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, το ερώτημα που παραμένει να απαντηθεί είναι εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να αποκαλύψει στους βουλευτές λεπτομέρειες σχετικά με τις πληροφορίες που έχει λάβει για την προφανή επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Συρία και στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες άμαχους πολίτες.

«Ο Καναδάς δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας»

Την κινητοποίηση των εθνικών πόρων ζητάει ο πρωθυπουργός της Συρίας

Πολυήμερες επιθέσεις σε στόχους της συριακής κυβέρνησης

Εκκενώνουν στρατιωτικές βάσεις

Ο Κάμερον ζητεί την υποστήριξη της βουλής για στρατιωτική επέμβαση