Quantcast

Προς ολοκλήρωση η Σύνοδος Κορυφής

Τουσκ: Το Σέγκεν θα είναι παρελθόν, εάν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν φυλάσσονται όπως πρέπει - Γιούνκερ: 2,5 δισ. στην Αγκυρα - Τσίπρας: Επείγει η Κομισιόν και η Τουρκία να περάσουν σε «γρήγορες δράσεις» - Νταβούτογλου: Iστορική μέρα (VIDEO)
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Με χαμηλές προσδοκίες διεξάγεται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία.

Αρκετοί από τους ηγέτες, προσερχόμενοι στο κτίριο όπου διεξάγονται οι συζητήσεις τοποθετήθηκαν στο ζήτημα του Προσφυγικού.

Τουσκ: Ας μην είμαστε αφελείς, η Τουρκία δεν είναι το μόνο κλειδί για λύση του προσφυγικού

Με μια αινιγματική δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ ξεκίνησαν οι αφίξεις των ηγετών για τη Σύνοδο Ε.Ε. - Τουρκίας.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, αφού μίλησε για την ανάγκη η Τουρκία να σταματήσει τις ροές προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ειδικά αυτών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, επεσήμανε ότι υπάρχουν και άλλοι διεθνείς παράγοντες με τους οποίους η Ε.Ε. πρέπει να συνεργαστεί, κάνοντας μεταξύ άλλων μια αναφορά στις σύγχρονες γεωστρατηγικές προκλήσεις και την αντιμετώπιση του ισλαμικού κράτους.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η κατάληξη της δήλωσής του, πως «Το Σέγκεν θα είναι παρελθόν εάν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν φυλάσσονται όπως πρέπει»

Γιούνκερ: «2,5 δισ. στην Τουρκία»

Από την πλευρά του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εξήγησε ότι η Τουρκία θα αναλάβει να κρατήσει μετανάστες στο έδαφός της και για αυτό θα λάβει χρήματα, αναφερόμενος αρχικά σε 2,5 δισ. και μετά σε 3 δισ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι η υπόθεση της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους δεν είναι ζήτημα που θα συζητηθεί σήμερα.

Μέρκελ: Ηρθαμε για να υιοθετήσουμε σχέδιο δράσης της Ε.Ε. με την Τουρκία

Η καγκελάριος της Γερμανίας, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της φιλελευθεροποίησης της βίζα για τους Τούρκους που επισκέπτονται την Ε.Ε. και υπερθεμάτισε στην ανάγκη τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να τύχουν της απαραίτητης φύλαξης.

Σύμφωνα με ελληνική πηγή ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει διμερείς συναντήσεις, παρά μόνο θα μετάσχει στη συνάντηση των 7 κρατών που μετέχουν στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων.

Αισιόδοξος ο Αλέξης Τσίπρας

Την αισιοδοξία του ότι η σημερινή διαβούλευση με την Τουρκία για το προσφυγικό θα είναι εποικοδομητική και ότι θα βρεθούν λύσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφυγικών ροών εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα μπορούν να γίνουν βήματα ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά θα πρέπει οι τουρκικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές, διότι κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο τεράστιο ρεύμα.

Σημείωσε ακόμα ότι προ ημερών είχε στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα ένα «εξαιρετικά εποικοδομητικό διάλογο» για το θέμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Σύνοδο ως ένα σημαντικό βήμα επίλυσης της προσφυγικής κρίσης, η οποία -όπως είπε- βρίσκεται σε δραματική κορύφωση και ως τούτο επείγει η ΕΕ και η Τουρκία να περάσουν σε «γρήγορες δράσεις».

Δείτε τι δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής


VIDEO-ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ από realmedialive

Νταβούτογλου: Iστορική μέρα

«Ιστορική» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι είναι μια «νέα αρχή» για το «κοινό μας σπίτι την Ευρώπη».

«Είναι μια ιστορική μέρα για την ενταξιακή μας διαδικασία στην ΕΕ», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«29 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται σήμερα σε αυτή τη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας», πρόσθεσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική μέρα γιατί θα επανεργοποιηθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις εντός και εκτός Ευρώπης.

O Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα μοιραστούμε απόψεις για το μέλλον της ηπείρου μας», τις διεθνείς προκλήσεις, την οικονομική κρίση, τις γεωπολιτικές προκλήσεις και το ζήτημα του μεταναστευτικού.

«Ευχαριστώ όλους τους ηγέτες της ΕΕ γι’ αυτό το νέο ξεκίνημα που δεν είναι μόνο το ξεκίνημα μιας συνάντησης, αλλά και η εκκίνηση μιας διαδικασίας που είναι πολύ σημαντική για το κοινό μας σπίτι στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

- Ολάντ: Προς το συμφέρον όλων η συμφωνία με την Τουρκία στο προσφυγικό

-
Ε.Ε.: Σολομώντεια λύση για τις υποσχέσεις στην Άγκυρα