Quantcast

Ρωσία: Δεν πάνε καλά οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «δεν μπορεί να γίνεται λόγος για αυτόματες κυρώσεις ή χρήση βίας» για τη Συρία.

Η Μόσχα ελπίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει εντός της εβδομάδας μια απόφαση για να επικυρωθεί η συμφωνία που προβλέπει η Συρία να απεμπολήσει το χημικό της οπλοστάσιο, αλλά οι συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν αντιμετωπίσει προσκόμματα, όπως σημείωσε ένας ανώτατος Ρώσος διπλωμάτης σήμερα.

Μιλώντας πριν από τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν στο περιθώριο των εργασιών της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ επανέλαβε την θέση της ρωσικής διπλωματίας, η οποία αντιτίθεται στην απειλή χρήσης βίας εναντίον της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, μιλώντας το μεσημέρι στη ρωσική βουλή.

Ο Ριάμπκοφ είπε ότι η Μόσχα δεν θα αποδεχθεί μια απόφαση η οποία θα προβλέπει την αυτόματη λήψη τιμωρητικών μέτρων, εάν ο Άσαντ αποτύχει να τηρήσει τη ρωσοαμερικανική συμφωνία βάσει της οποίας πρόκειται να παραδώσει τα χημικά όπλα των ένοπλων δυνάμεών του σε διεθνή έλεγχο για να καταστραφούν.

«Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για αυτόματες κυρώσεις ή χρήση βίας», ανέφερε ο Ριάμπκοφ. Επανέλαβε τις ρωσικές ανησυχίες ότι τα δυτικά κράτη θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη συμφωνία για τα χημικά όπλα ως πρόσχημα για να αναλάβουν στρατιωτική δράση. Ερωτηθείς εάν τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία και να ψηφίσουν μια απόφαση αυτή την εβδομάδα, είπε: «Το ελπίζουμε, αλλά δεν υπάρχει καμιά εγγύηση» γι' αυτό.

«Δυστυχώς είναι απαραίτητο να σημειώσω ότι στις επαφές με τους Αμερικανούς, τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο ομαλά. . . δεν πηγαίνουν στην κατεύθυνση που θα έπρεπε» να ακολουθήσουν οι συνομιλίες, ανέφερε επίσης.

Ο ίδιος δήλωσε πως οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ «αναφέρουν πάντα ότι τα σχέδια να τιμωρηθεί η Δαμασκός παραμένουν σε ισχύ. Αντλούμε ορισμένα συμπεράσματα από αυτό κι υποθέτουμε πως η απειλή της επίθεσης κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου απλώς έχει αναβληθεί, δεν έχει αποκλειστεί εντελώς».

Η Ρωσία θα δεχόταν να υπάρξει αναφορά στην απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία στο κεφάλαιο επτά του καταστατικού χάρτη του Οργανισμού «πιθανόν, ως ένα στοιχείο από ένα σύνολο μέτρων, εάν διαπιστωθεί εάν υπάρξει άρνηση συνεργασίας, εκπλήρωσης των υποχρεώσεων ή εάν κάποιος, δεν έχει σημασία ποιος, χρησιμοποιήσει χημικά όπλα», ανέφερε ο Ριάμπκοφ.

Όμως, τόνισε, η Ρωσία «δεν υπάρχει περίπτωση να υιοθετήσει μια απόφαση βάσει του κεφαλαίου επτά. Εάν σε αυτή την απόφαση ενσωματωθούν άρθρα που προκαθορίζουν το μέλλον και επιβάλλουν σενάρια επέμβασης δεν θα μπορούσαμε να τη δεχθούμε» υπογράμμισε ο Ρώσος διπλωμάτης.