Quantcast

Σφίγγει ο κλοιός για τον Ερντογάν

Οι αστυνομικοί αρνούνται να υπακούσουν στις οδηγίες των εισαγγελέων. Που εμπλέκεται ο γιος του πρωθυπουργού. «Βυθίζεται» η τουρκική λίρα.
 

Οι καταγγελίες για παρακώλυση του έργου της Δικαιοσύνης από την αστυνομία, την οποία έχει αποδεκατίσει από την στιγμή που άρχισαν οι πρώτες συλλήψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς, δεν άφησαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «ζυγίσει» τις αντιδράσεις στην Τουρκία μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε, «ξηλώνοντας» δέκα υπουργούς.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, έγινε γνωστό ότι κατά την επιστροφή του από το Πακιστάν και μιλώντας σε δημοσιογράφους, εξέφρασε την στήριξή του στον Ιρακινό επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης για τις μίζες. Με τον γιο του να «στοχοποιείται» από τη Δικαιοσύνη, φαίνεται ότι σφίγγει επικίνδυνα ο κλοιός για τον ηγέτη της γειτονικής χώρας.

Στο «στόχαστρο» ο γιος του Ερντογάν

Την ίδια ώρα, γνώστες των πολιτικών πραγμάτων αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της αντιπολίτευσης στην Τουρκία χαρακτηρίζουν τους δέκα νέους υπουργούς της κυβέρνησης «πιόνια» του Ερντογάν, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο ο Τούρκος πρωθυπουργός θα είναι σε θέση να ελέγχει τις κινήσεις τους και να τους δίνει εντολές, τις οποίες θα είναι απόλυτα σίγουρος ότι θα υπακούουν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει με τις αποφάσεις του τις τελευταίες ημέρες ότι θέλει να αποκλείσει από το κόμμα του όλους όσοι έχουν διαφορετική άποψη. Αυτό ωστόσο ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ στον Τούρκο ηγέτη, καθώς ήδη υπάρχουν σημάδια ότι απομονώνεται μέσα στο ίδιο το κόμμα του.

Η αστυνομία «μπλοκάρει» το έργο της Δικαιοσύνης

Έντονες είναι οι αντιδράσεις που έχει δημιουργήσει η ανυπακοή του αστυνομικού τμήματος της Κωνσταντινούπολης να προσαγάγει τριάντα άτομα που έχει υποδείξει το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, στο πλαίσιο νέας έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ανάμεσά τους βρίσκονται βουλευτές του κόμματος του Ερντογάν, γιοι υψηλόβαθμων αξιωματούχων αλλά και επιφανείς επιχειρηματίες. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ανώτατα κλιμάκια του συγκεκριμένου τμήματος της αστυνομίας «ξηλώθηκαν» την προηγούμενη εβδομάδα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, εισαγγελέας ισχυρίστηκε χθες ότι του αφαιρέθηκε ο φάκελος της έρευνας για υπόθεση διαφθοράς, καθώς και ότι η αστυνομία αρνείται να πραγματοποιήσει σημαντικές συλλήψεις. «Το δικαστικό σώμα αντιμετώπισε ανοικτές πιέσεις και η εκτέλεση των δικαστικών εντολών παρακωλύθηκε», τόνισε ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς σε γραπτή δήλωσή του η οποία διανεμήθηκε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι στους υπόπτους επετράπη να πάρουν προφυλάξεις, να διαφύγουν και να αλλοιώσουν στοιχεία.

«Βυθίζεται» η τουρκική λίρα

Οι τριγμοί που έχει δημιουργήσει στο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας το σκάνδαλο με τις μίζες έχει «βυθίσει» την τουρκική λίρα, η οποία σημειώνει ιστορικά χαμηλά έναντι των δύο βασικών νομισμάτων, του δολαρίου και του ευρώ. Η... ελεύθερη πτώση ήρθε αμέσως μετά την παραίτηση τριών υπουργών της κυβέρνησης την Τετάρτη το πρωί, ενώ η αξία της συνέχισε την φθίνουσα πορεία της αμέσως μετά τις δηλώσεις του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι του αφαιρέθηκε ο φάκελος έρευνας για διαφθορά.

Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η Τουρκία δεν έχει αποθέματα ώστε να υπερασπιστεί το νόμισμά της σε βάθος χρόνου, καθώς η οικονομία της στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό από ξένα κεφάλαια. Εκτός αυτού, η χώρα είναι υποχρεωμένη να εισάγει το συντριπτικό ποσοστό του πετρελαίου που χρησιμοποιεί, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να έχει ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα παγκοσμίως και να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένους επενδυτές.

Με αυτά τα δεδομένα, η προσπάθεια του Ερντογάν να ρίξει τις ευθύνες για το ξέσπασμα του σκανδάλου σε συμφέροντα εκτός συνόρων, τα οποία – όπως ο ίδιος ισχυρίζεται - συνεργάζονται με εγχώριους αξιωματούχους που έχουν βαλθεί να τον βλάψουν, δημιουργεί μόνο προβλήματα στην οικονομία της χώρας, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που τονίζουν ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω πτώση της τουρκικής λίρας, μέχρι τουλάχιστον να διεξαχθούν οι τοπικές εκλογές, τον Μάρτιο του 2014.

Που εμπλέκεται ο γιος του Ερντογάν

Όλο και περισσότερα δημοσιεύματα στην Τουρκία που αναφέρουν ότι εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης και για τον γιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, η εισαγγελική έρευνα περιλαμβάνει και την υπόθεση της κατασκευής φοιτητικής εστίας στην Κωνσταντινούπολη που παραχωρήθηκε σε ίδρυμα στη διοίκηση του οποίου βρίσκεται ο γιος του.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε αυτό το θέμα κατά την επιστροφή του από το Πακιστάν, τονίζοντας ότι στη διοίκηση του ιδρύματος εκτός από τον γιο του υπάρχει και η κόρη του. «Μέσω του ιδρύματος θέλουν να φτάσουν σε μένα», είπε, αφήνοντας για μία ακόμη φορά να εννοηθεί ότι υπάρχουν οργανωμένα συμφέροντα που επιθυμούν να τον καταστρέψουν.

- Τουρκία: Συνεχίζονται οι παραιτήσεις βουλευτών

- Τουρκία: Γνωστά ονόματα γλίτωσαν την προσαγωγή...