Quantcast

Στα «μαλακά» η Λαγκάρντ

(VIDEO) Μάρτυρας υπό παρακολούθηση η επικεφαλής του ΔΝΤ, σύμφωνα με την ετυμηγορία των δικαστών. «Η απόφαση δεν αποτελεί έκπληξη», δήλωσε έξω από το δικαστήριο στο Παρίσι.
Οι Γάλλοι δικαστές αποφάσισαν να θέσουν την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ υπό καθεστώς μάρτυρα υπό παρακολούθηση σχετικά με τον ρόλο της στη διαμάχη ανάμεσα στον Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Credit Lyonnais. «Οι εξηγήσεις μου απάντησαν τις ερωτήσεις σχετικά με τις αποφάσεις μου κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ έξω από το δικαστήριο στο Παρίσι. «Η απόφαση του δικαστηρίου να είμαι μάρτυρας υπό παρακολούθηση δεν αποτελεί έκπληξη, γιατί πάντοτε ενεργούσα για το συμφέρον του κράτους και βάσει του νόμου», σημείωσε.

Για δεύτερη ημέρα κατέθεσε σε γαλλικό ειδικό δικαστήριο - που έχει την αρμοδιότητα να εκδικάζει αδικήματα που διαπράχθηκαν από υπουργούς κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους - η Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη διευθέτηση της διαφοράς ανάμεσα στον Γάλλο επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Credit Lyonnais επί των ημερών της ως υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί.



Την Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ κατέθετε επί δώδεκα ώρες σχετικά με την απόφασή της για προσφυγή στην ιδιωτική εξωδικαστική διαιτησία για την επίλυση της διαφοράς των δύο πλευρών αναφορικά με την μεταπώληση της Adidas, διευθέτηση που επέτρεψε στον Γάλλο επιχειρηματία να λάβει περίπου 400 εκατ. ευρώ.



Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί πούλησε το ποσοστό του στην εταιρία Adidas στην Credit Lyonnais, ωστόσο έμεινε δυσαρεστημένος από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την υπόθεσή του η τράπεζα και αργότερα αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά εναντίον της. Το 2007, η Κριστίν Λαγκάρντ θεώρησε πως η συγκεκριμένη διαμάχη θα έπρεπε να διευθετηθεί όχι μέσω της δικαστικής οδού αλλά μέσω ιδιωτικής διαιτησίας. Τότε, το κράτος επέδωσε στον Ταπί το ποσό των 403 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45 εκατ. του επιδόθηκαν για ψυχική οδύνη.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν μάλιστα τις στενές σχέσεις που είχε ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί με τον Νικολά Σαρκοζί, τονίζοντας πως υπάρχει η πιθανότητα να ήταν απόφαση Σαρκοζί η διευθέτηση της συγκεκριμένης διαμάχης μέσω ιδιωτικής διαιτησίας. Μάλιστα, σημειώνουν και τη βοήθεια που είχε προσφέρει ο Ταπί στον Σαρκοζί για την εκλογή του το 2007. Ο Ταπί έχει διατελέσει πρόεδρος της Ολιµπίκ Μαρσέιγ και τη δεκαετία του '90 καταδικάστηκε για σκάνδαλο δωροδοκίας που αφορούσε την ποδοσφαιρική οµάδα µένοντας στη φυλακή για έξι µήνες.