Quantcast

Στην αντεπίθεση ο Ερντογάν κατά της Δύσης - Ευρωπαϊκά «πυρά» για τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος

Με σκληρή ρητορική και εμφάνιση... Σουλτάνου απάντησε ο Τούρκος Πρόεδρος στις επικρίσεις που δέχτηκε για τις συνθήκες της εκλογικής διαδικασίας. Καταπέλτης η έκθεση των διεθνών παρατηρητών. Τι λέει η Ουάσιγκτον. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
Υποδοχή... Σουλτάνου επιφύλαξαν χιλιάδες Τούρκοι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, ένα 24ωρο μετά την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Επιστρέφοντας  από την Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος έγινε δεκτός με θριαμβευτικό τρόπο στην πρωτεύουσα, με τον ίδιο να ανταποδίδει υποσχόμενος στους υποστηρικτές του ότι «τα πράγματα στη χώρα μας θα πάνε καλύτερα, αφού μπει σε ισχύ η συνταγματική αναθεώρηση».

Απομάκρυνση της λύσης του Κυπριακού «βλέπει» η Αθήνα…



Ο ηγέτης της γειτονικής χώρας δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση στη Δύση, με αφορμή της επικρίσεις που δέχτηκε από διεθνείς τοποτηρητές και Ευρωπαίους αξιωματούχους για τις διαδικασίες του δημοψηφίσματος.



«Η νοοτροπία των σταυροφόρων της Δύσης και εκείνοι που τους υπηρετούν εδώ στην πατρίδα επιτέθηκαν σε εμάς», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν αναγνωρίζει τις ενστάσεις που διατύπωσε η αποστολή των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.



Μάλιστα, ο Ερντογάν προχώρησε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας ότι «δεν είναι τόσο σημαντικό εάν η ΕΕ αναστείλει τις ενταξιακές συζητήσεις με την Τουρκία, αρκεί να μας ενημερώσουν», ενώ ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα διεξάγει δημοψήφισμα για την αναστολή των διαπραγματεύσεων εάν αυτό χρειαστεί.



Πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν απάντησε επί της ουσίας στις καταγγελίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης για νοθεία και παρατυπίες κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, ο ίδιος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία δεν είναι οι τελευταίες, προαναγγέλλοντας όσες παρεμβάσεις χρειαστούν και όπου χρειαστεί για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία

Στο μεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο της γειτονικής χώρας αποφάσισε να παρατείνει κατά 3 μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Έκθεση-καταπέλτης διεθνών παρατηρητών για το δημοψήφισμα

Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία της αποστολής παρατηρητών του ευρωπαϊκού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωνε ότι το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, κάνοντας λόγο για ανεπαρκές νομικό πλαίσιο και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

«Γενικά το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το νομικό πλαίσιο ήταν ανεπαρκές για τη διεξαγωγή μιας γνήσιας δημοκρατικής διαδικασίας», είπε ο Σεζάρ Φλορίν Ρέντα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας.

Παράλληλα, το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ σημείωσε τον περιορισμό των ελευθεριών που παρατηρήθηκε στην Τουρκία υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Οι δύο πλευρές δεν είχαν ίσες ευκαιρίες για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους στους ψηφοφόρους», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής της ODIHR, Τάνα ντε Ζουλουέτα, σημειώνοντας πως η εκστρατεία υπέρ του «Ναι» κυριάρχησε στα ΜΜΕ.

Εξάλλου, τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα ζήτησε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Βαυαρίας σχολίασε ότι η Τουρκία απομακρύνεται από το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι «μετά τις εξελίξεις του περασμένου μήνα, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτε».

Φερχόφστατ: Αν ο Ερντογάν επιμείνει, η ΕΕ πρέπει να σταματήσει τις ενταξιακές συνομιλίες

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζιάννι Πιτέλα σημείωσε πως «με το δημοψήφισμα ο Ερντογάν έχει κλείσει τις πόρτες του στην ΕΕ» και τόνισε «οι ενταξιακές συνομιλίες με την Ενωση θα πρέπει να ανασταλούν όταν η Τουρκία αποφασίσει να εφαρμόσει τις 18 συνταγματικές τροποποιήσεις».

Ο Ιταλός πολιτικός καταδίκασε τις «παρατυπίες και το εκλογικό περιβάλλον», χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία ως «άλλο σκληρό πλήγμα κατά της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου»

Παρέμβαση ΗΠΑ: Ακούμε τις ανησυχίες, περιμένουμε την τελική έκθεση!

Η αμερικανική πλευρά τηρεί στάση αναμονής, με την Ουάσιγκτον να ανακοινώνει ότι θα περιμένει μέχρι να τοποθετηθεί το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Τουρκία.

«Υπάρχει μια διεθνής επιτροπή που το εξετάζει και θα εκδώσει έκθεση σε διάστημα 10-12 ημερών. Θα αναμένουμε και θα τους αφήσουμε να κάνουνε τη δουλειά τους» επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε την τουρκική ηγεσία να σεβαστεί την αντιπολίτευση και την ελευθερία της έκφρασης.

Αν και δεν αμφισβήτησε τα αποτελέσματα, σημείωσε ότι λαμβάνει υπόψιν «τις παρατυπίες που καταγράφηκαν την ημέρα της ψηφοφορίας και το άνισο βήμα της δύσκολης προεκλογικής εκστρατείας, που εκτυλίχθηκε ενώ βρίσκεται σε ισχύ το καθεστώς έκτακτης ανάγκης».

Πάντως, πηγές από το γραφείο του Τούρκου προέδρου ανέφεραν αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι ο Αμερικανός ηγέτης Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να τον συγχαρεί για τη νίκη του στο δημοψήφισμα.