Quantcast

Στην «κόψη του ξυραφιού» τα Σκόπια: Παρέμβαση ΗΠΑ υπέρ των Αλβανών-«Αγριεύουν» οι εθνικιστές

Η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι πιο επικίνδυνη από ποτέ. Τα Σκόπια βυθίζονται στο χάος. Το Κόσοβο βρίσκεται σχεδόν σε εμπόλεμη κατάσταση. Η Σερβία έχει να αντιμετωπίσει τον μεγαλοϊδεατισμό του Ράμα, ενώ οι εθνικιστές απειλούν να βάλουν «φωτιά» στο εσωτερικό των χωρών (VIDEO & PHOTO).
Η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι πιο επικίνδυνη από ποτέ. Τα Σκόπια βυθίζονται στο χάος. Το Κόσσοβο βρίσκεται σχεδόν σε εμπόλεμη κατάσταση. Η Σερβία έχει να αντιμετωπίσει τον μεγαλοϊδεατισμό του Ράμα, ενώ οι εθνικιστές απειλούν να βάλουν «φωτιά» στο εσωτερικό των χωρών.

Χθες ήρθε η παρέμβαση των ΗΠΑ, με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης, Χόιτ Μπράιαν Γι, να απαιτεί τον σχηματισμό κυβέρνησης από την υπάρχουσα πλειοψηφία, αναγνωρίζοντας παράλληλα τον Αλβανό πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, φέρνοντας ουσιαστικά στο προσκήνιο και τον επικεφαλής του αλβανικού κόμματος Ζάεφ, τον οποίο είδαμε πρόσφατα μαζί με βουλευτές του να δέχονται ανηλεή επίθεση από εθνικιστές.



Ολοι περίμεναν ότι ο αμερικανός αξιωματούχος θα έδινε λύση, αλλά κανείς δεν μπορεί ακόμη να ξέρει τις αντιδράσεις από την κίνηση αυτή των ΗΠΑ. 

Σκόπια: Η αντιπολίτευση προχωρά στην «εκλογή» νέας κυβέρνησης

Οι σκοπιανοί εθνικιστές του Γκρουέφσκι δεν είναι βέβαιο ότι θα το αποδεχθούν τόσο εύκολα, αφού έφτασαν στο σημείο να εισβάλουν στο κοινοβούλιο, αμφισβητώντας την εκλογή του Τζαφέρι.



Από την άλλη, ο Αλβανικός Εθνικός Στρατός, γνωστός ως UCK, έστειλε μήνυμα «πολέμου» στα Σκόπια. Οι αλβανοί παραστρατιωτικοί «υπόσχονται» ότι θα «ελευθερώσουν» περιοχές της ΠΓΔΜ, όπου κατοικούν Αλβανοί, απειλώντας ουσιαστικά με νέο αιματοκύλισμα τα Βαλκάνια.



Ολα αυτά ξυπνούν μνήμες από την ένοπλη εξέγερση των αλβανόφωνων το 2001, την ώρα που οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν την τεταμένη κατάσταση στα Βαλκάνια αρκετά «χλιαρά», έχοντας στραμμένη την προσοχή τους στα εσωτερικά προβλήματα και τις γαλλικές εκλογές.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κατάσταση στη γειτονική χώρα, καθώς, αν ξεσπάσει «καταιγίδα» είναι σχεδόν απίθανό να μην επηρεαστεί και η Ελλάδα.

Η Μόσχα δεν παρέμεινε αδρανής, καλώντας τους ξένους παράγοντες που εμπλέκονται να σταματήσουν τις πιέσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στους Σκοπιανούς να καθορίσουν το μέλλον της χώρας τους.