Quantcast

Σύνοδος «16» για προσφυγικό - Μέρκελ: Δεν θα αφεθούν οι χώρες υποδοχής μόνες τους

«Καθένας είναι υπεύθυνος για τα πάντα» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος μετά τη σύνοδο. Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και την πολιτική ασύλου διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Πρόταση 10 σημείων κατέθεσε η Ιταλία. Σάντσεθ: «Θα μελετήσω την ιταλική πρόταση».
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

"Όλοι συμφωνούμε ότι θέλουμε να μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση, ότι θέλουμε να προστατέψουμε τα σύνορά μας και ότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι για όλα τα θέματα", δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά την αποχώρησή της από την έκτακτη συνάντηση 16 Κρατών Μελών της ΕΕ για το μεταναστευτικό, που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.

Η Καγκελάριος συμπλήρωσε ωστόσο ότι "αυτό δε σημαίνει κάποιοι θα ασχολούνται με την λεγόμενη πρωτοβάθμια μετανάστευση και άλλοι με τη δευτεροβάθμια μετανάστευση".

"Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα πάντα", εξήγησε η Καγκελάριος, κάνοντας λόγο για «κοινή βάση» συζήτησης των 16 και για καλό και εποικοδομητικό κλίμα.

"Όπου είναι δυνατόν, θέλουμε φυσικά να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, θα φέρνουμε μαζί εκείνους που είναι πρόθυμοι να επεξεργαστούν ένα κοινό πλαίσιο δράσης", ξεκαθάρισε, δίνοντας το στίγμα των συζητήσεων των 16.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι "σχετικά με το ζήτημα της εξωτερικής διάστασης και των σχέσεών μας με τις χώρες καταγωγής ή διέλευσης, υπογραμμίσαμε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι υποδειγματική, αλλά τώρα πρέπει να πληρώσουμε και τη δεύτερη δόση, ώστε η Τουρκία να μπορέσει πραγματικά να τηρήσει μεγάλο καθήκον υποστήριξης των προσφύγων με ευρωπαϊκή βοήθεια".

"Θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τέτοιες συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης. Για το λόγο αυτό, θα διανείμουμε το έργο μεταξύ των κρατών μελών", είπε η Άνγκελα Μέρκελ. Επιπλέον τόνισε ότι "συμφωνούμε ότι η Frontex πρέπει να ενισχυθεί, να ενισχυθεί πιο γρήγορα και ότι η εντολή της μπορεί και πρέπει να διευρυνθεί".

"Όσον αφορά την εσωτερική διάσταση, υπήρχαν δύο σημεία για τα οποία συμφώνησαν όλοι: δεν μπορούν να αφεθούν οι χώρες πρώτης άφιξης μόνες τους - αυτή δεν είναι μια κοινή λύση".

"Από την άλλη πλευρά, οι διακινητές και οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέξουν σε ποια ευρωπαϊκή χώρα να υποβάλουν την αίτησή τους για χορήγηση ασύλου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καθορίσουμε ποιος έχει αυτό το καθήκον".

Η Καγκελάριος Μέρκελ έκανε λόγο για καλή συζήτηση και τόνισε ότι "τις επόμενες μέρες, μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά φυσικά και μετά από αυτό, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίλυση αυτών των θεμάτων".

Η Ιταλική πρόταση

Ένα πακέτο με 10 προτάσεις για την σύνθεση μιας νέας κοινής ευρωπαϊκή προσέγγισης στο μεταναστευτικό, παρέθεσε στην άτυπη συνάντηση των 16 στις Βρυξέλλες, η Ιταλική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα η Ιταλία καλεί την ΕΕ να συνάψει περισσότερες συμφωνίας με τριτες χώρες, στο πρότυπο της συμφωνίας με την Τουρκία. Ζητά την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, και να ξεπεραστεί η λεγόμενη αρχή της χώρας πρώτης εισόδου, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Δουβλίνου ΙΙ, το οποίο θεωρούν ανεπαρκές. Επιπλέον ζητούν δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών εκτός ΕΕ, κοινή ευθύνη των Κ-Μ της ΕΕ των μεταναστών που ναυαγούν στη μεσόγειο, την καταπολέμηση των διακινητών, την μετεγκατάσταση των αιτούντων σε περισσότερα από ένα ευρωπαϊκά κράτη, τον περιορισμό των δευτερογενών μετακινήσεων και οικονομικές κυρώσεις προς τα Κράτη Μέλη που δεν συμμετέχουν στο διαμερισμό των βαρών.

Η Γαλλική πλευρά από κοινού με την Ισπανία, παρομοίως, κατέθεσε πρόταση για δημιουργία κλειστών κέντρων αποβίβασης και φιλοξενίας μεταναστών εντός ευρωπαϊκού εδάφους, όπου και θα γίνεται η βασική επεξεργασία των αιτήσεων των μεταναστών, σε συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών, στο πρότυπο της διευθέτησης της υπόθεσης "aquarius"

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό αποτελεί μια ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. "Μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη, δεν οδηγούν σε λύσεις και επίσης ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση", τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Υποστήριξε δε οτι "πρεπει να υπάρξει πολυεπίπεδη Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία τουλάχιστον από αυτούς που ακόμη επιθυμούν η Ευρώπη να αντιμετωπίζει συλλογικά τα προβλήματά της".

Εξήγησε δε ότι "δευτερογενείς ροές από Ελλάδα δεν υφίστανται, καθότι έχουν μονομερώς κλείσει τα Βόρεια σύνορά μας".

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή βαρών φιλοξενίας, ζήτησε ενίσχυση ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής, στήριξη χωρών διέλευσης και προέλευσης, ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών σε χώρες προέλευσης, αντικατάσταση της Frontex από ισχυρές δυνάμεις Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

Τέλος ο Πρωθυπουργός εξέφρασε σοβαρές ςπιφυλάξεις για την γαλλοισπανική πρόταση σε σχέση με τη συμβατότητα της με το διεθνές δίκαιο.

Ευρωπαϊκή λύση ζήτησε ο Τσίπρας

Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και την πολιτική ασύλου διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της άτυπης συνάντησης εργασίας.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην τοποθέτηση του ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη, δεν οδηγούν σε λύσεις και, επίσης, ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση.

Μακρόν: «Απορρίφθηκαν λύσεις που δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες»
 
«Οφείλουμε να πούμε ότι οι ευρωπαϊκές λύσεις λειτουργούν. Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολιτική πίεση που συνδέεται με την μετανάστευση σε ορισμένες χώρες», δήλωσε ο πρόεδερος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετά το τέλος των εργασιών της άτυπης μίνη συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας διευκρίνισε ότι κατά τις συνομιλίες απορρίφθηκαν λύσεις που δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ τόνισε ότι οι θέσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με των υπολοίπων στο τραπέζι των συνομιλιών.

Σάντσεθ: «Θα μελετήσω την ιταλική πρόταση»

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι θα μελετήσει την ιταλική πρόταση για το μεταναστευτικό, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης μίνι συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Δηλώσεις ηγετών κατά την άφιξη

Στην εκτίμηση ότι μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό είναι εφικτή και πως η σημερινή συνάντηση δεν αποτελεί απλά και μόνο μια "εδνογερμανική διαμάχη", προέβη ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, προσερχόμενος στην άτυπη συνάντηση για το μεταναστευτικό. Ωστόσο εξήγησε ότι "δεν θα υπάρξουν αποφάσεις σήμερα".

Στην άποψη αυτή συνηγόρησε και ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Χαβιέρ Μπετέλ, λέγοντας ότι η σημερινή συνάντηση "δεν πρόκειται για την επιβίωση ενός καγκελάριου", αλλά "πρόκειται για την εξεύρεση λύσης και ελπίζω να είναι κοινή, για μια πολιτική μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρώπη". "Το χρειαζόμαστε αυτό", επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Μπετέλ.

Παρομοίως και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε προσερχόμενη στη συνάντηση ότι η πρέπει να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης στην Σύνοδο Κορυφής ", ενώ ο Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε πως "οφείλουμε να αναζητήσουμε αποτελεσματικότητα επειδή είμαστε εγγυητές της συνοχής των χωρών μας και του λαού μας".

Από την πλευρά του ο νέος Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε, σημείωσε ότι "είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε μια ιταλική πρόταση για μεταρρύθμιση στους λεγόμενους κανόνες του Δουβλίνου για την κατανομή των αιτούντων άσυλο", αναφέροντας πως "θέλουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα με έναν δομικό τρόπο".

Deutsche Welle: Διέξοδος στο προσφυγικό - Κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας η Αλβανία!

O Τσίπρας στη μίνι-σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό: Θα ζητήσει αναθεώρηση πολιτικής ασύλου και δίκαιη κατανομή βαρών