Quantcast

Τα τιτιβίσματα για τον Νικολά

Βροχή τα μηνύματα στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης μετά την είδηση για την κράτηση του τέως Γάλλου προέδρου.

Στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης οπαδοί αλλά και πολέμιοι του τέως προέδρου της Γαλλίας σχολιάζουν την είδηση κράτησής του.

Χαρακτηριστικό είναι το tweet ενός οπαδού του «όσο πιο πολύ τον εμποδίζετε να επιστρέψει τόσο πιο πολύ θα τον στηρίζω».

 

Σε αντιδιαστολή ένας άλλος εκφράζεται πιο σκληρά: «Μπορείτε να τηλεφωνήσετε στον δικηγόρο σας κ. Σαρκοζί. Κρατείται στο διπλανό κελί».

 

Εντύπωση προκάλεσε η είδηση και στους Ευρωπαίους, καθώς μία Βελγίδα ανήρτησε tweet: «Αυτό μας δείχνει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου στη Γαλλία. Κι άλλες χώρες στον κόσμο πρέπει να παραδειγματιστούν από αυτό».



Επίσης, ο Christian Estrosi, ο δήμαρχος της Νίκαιας και στενός σύμμαχος του Σαρκοζί, εξέφρασε την υποστήριξή του στο Twitter: «Ποτέ πριν ένας πρώην Γάλλος πρόεδρος υπήρξε θύμα τέτοιας μεταχείρισης, τέτοιου ξεσπάσματος μίσους».

 

Στο μεταξύ, ο βουλευτής Sebastien Huyghe, της Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα του Σαρκοζί, αναρωτιέται για τη χρονική συγκυρία αυτής της τελευταίας δικαστικής έρευνας, που οδήγησε στην προσωρινή κράτηση του τέως Γάλλου προέδρου:

«Η σύμπτωση είναι εντυπωσιακή, Κάθε φορά που αναφέρεται ότι υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή ο Σαρκοζί, όλο και μία νομική εξέλιξη υπάρχει. Μέρα με τη μέρα προσπαθούν να πλήξουν την εικόνα του Νικολά Σαρκοζί».



Από την πλευρά του και ο Thierry Mariani, μέλος της Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα του Σαρκοζί, υπερασπίζεται τον τέος Γάλλο πρόεδρο: «Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στο τεκμήριο της αθωότητας, ιδίως όταν τον κοροϊδεύουν».



Το Parti de Gauche προτίμησε το Twitter για να κοροϊδέψει τον τέως Γάλλο πρόεδρο. Μάλιστα, του... επέστρεψε ένα σχόλιο που είχε ο ίδιος κάνει το 2008 όταν ήταν ακόμη πρόεδρος κι ένας πολίτης θέλησε να του σφίξει το χέρι. Εκείνος ωστόσο αρνήθηκε και του ζήτησε να απομακρυνθεί. "Εξαφανίσου χαμένε! - Και ήταν αυτός που το είπε".



Όσον αφορά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της κράτησης του τέως Γάλλου προέδρου που ανακρίνεται για το σκάνδαλο άσκησης επιρροής.

Το BBC News με τίτλο «Ο τέως Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί 'κρατείται' για την υπόθεση άσκησης επιρροής» αναφέρεται στην είδηση της ημέρας και τονίζει το γεγονός πως αυτή η εξέλιξη είναι βαρύτατο πλήγμα στα πλάνα του Σαρκοζί να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2017.



Η γερμανική Bild αναφέρει: «Υπόθεση δωροδοκίας: Ο Σαρκοζί κρατείται στο αστυνομικό τμήμα». Επίσης σχολιάζει ότι είναι η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της Γαλλίας που πρώην πρόεδρος τίθεται υπό κράτηση.



«Ο πρώην πρόεδρος Σαρκοζί κρατείται για εκβιασμό» έχει τίτλο η ιταλική Repubblica και σημειώνει πως «η ανάκριση είναι σε εξέλιξη», ενώ επισημαίνει πως ο Σαρκοζί «κατηγορείται για τα εγκλήματα της δωροδοκίας και της παραβίαση του απορρήτου των ερευνών».



Στο ίδιο πνεύμα και η ισπανική El Pais με τίτλο «Ο Σαρκοζί κρατείται από την αστυνομία για την έρευνα της άσκησης επιρροής» και στον υπότιτλο αναφέρει πως ο πρώην δικηγόρος του συνελήφθη χθες.



Οι γαλλικές Le Monde, Liberation και Le Figaro έχουν παρόμοιο τίτλο «Ο Νικολά Σαρκοζί τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση».







Στο μεταξύ το Al Jazeera, το οποίο επίσης αναφέρεται στην είδηση κράτησης του τέως Γάλλου προέδρου, σημειώνει ότι ο Σαρκοζί είχε μυστικά στην κατοχή του τηλέφωνο καταχωρισμένο με ψεύτικο όνομα και πως οι συνομιλίες με τον δικηγόρο του Ερζόγκ που καταγράφηκαν σ' αυτήν τη συσκευή προκάλεσαν την έναρξη της έρευνας.



Οι Financial Times έχουν τίτλο «Ο Νικολά Σαρκοζί ανακρίνεται για την κατηγορία της άσκησης επιρροής» και στο άρθρο επισημαίνεται πως ο τέως πρόεδρος αρνείται όλες τις κατηγορίες.