Quantcast

Τέλος εποχής για τον Μόντι... ή μήπως όχι;

Την Κυριακή «ανοίγει τα χαρτιά του» ο Μάριο Μόντι, με κοντινά του πρόσωπα να αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενή του κίνηση.
Τηρώντας κατά γράμμα τον λόγο του, ο Μάριο Μόντι υπέβαλλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αμέσως μετά την έγκριση και από την Βουλή του προϋπολογισμού του 2013 με 309 ψήφους υπέρ και 55 κατά. Πλέον, το ενδιαφέρον των Ιταλών αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης στρέφεται στα όσα θα πει ο Μόντι την Κυριακή, όπου και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Και αυτό διότι ο Μάριο Μόντι δεν έχει ακόμη καταστήσει σαφές ποιο θα είναι το πολιτικό του μέλλον, τη στιγμή που δέχεται πιέσεις από πολλά μέτωπα ώστε να παίξει ενεργό ρόλο στις προσεχείς εκλογές.

Ο Ναπολιτάνο, αφού έκανε δεκτή την παραίτηση του Μόντι από την πρωθυπουργία της Ιταλίας, του ζήτησε να παραμείνει στο πόστο μέχρι τις εκλογές, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθούν στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί μετά τις επαφές που θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Στην τελευταία του ομιλία πριν την παραίτησή του, ο Μάριο Μόντι ανέφερε πως οι δεκατρείς μήνες που πέρασε ως πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα δύσκολοι αλλά και συναρπαστικοί, ενώ τόνισε ότι μετά την θητεία της κυβέρνησής του η Ιταλία έγινε και πάλι χώρα εμπιστοσύνης, πιο ανταγωνιστική αλλά και πιο ελκυστική για τους επενδυτές.

Τη στιγμή που δημοσκοπήσεις στη γειτονική χώρα δείχνουν πως το κεντροδεξιό κόμμα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι είναι το επικρατέστερο για την πρωτιά στις εκλογές, φαίνεται πως όποια κι αν είναι η απόφαση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, το μόνο σίγουρο είναι πως το όνομά του θα ακούγεται συχνά στην προεκλογική περίοδο. Και αυτό διότι παρά το γεγονός ότι κατάφερε να βελτιώσει τους αριθμούς στα οικονομικά της Ιταλίας, έχει προχωρήσει σε ιδιαίτερα επώδυνα μέτρα.

Ο οικονομολόγος και πρώην ευρωπαίος επίτροπος είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο είτε ως υπουργός τον οποίο θα επιλέξει το κόμμα που θα κερδίσει στις εκλογές, είτε ως πρωθυπουργός, στην περίπτωση που κριθεί σκόπιμο να είναι ο ανεπίσημος ηγέτης μίας κεντρώας συγκυβέρνησης. Μάλιστα, η εφημερίδα Corriere Della Sera έγραψε πως αυτοί που βρίσκονται κοντά στον Μόντι λένε ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει και δεν αποκλείουν μια απόφαση – έκπληξη.


Παραιτήθηκε ο Μάριο Μόντι