Τεντώνει το σχοινί η Τουρκία

Τανκς στο βόρειο Ιράκ έστειλε η Τουρκία, η οποία στήνει μία μόνιμη βάση στην Κουρδική Αυτόνομη Περιοχή. Η κυβέρνηση του Ιράκ κάνει λόγο για εισβολή.
Συνεχίζει την πολιτική της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μ.Ανατολής η Τουρκία, καθώς έστειλε τανκς στην περιοχή Μπασικα 32 χλμ μακριά από την Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η Άγκυρα φτιάχνει μία μόνιμη στρατιωτική βάση στην περιοχή με στόχο την εκπαίδευση των αντάρτικων δυνάμεων των Κούρδων του Ιράκ, των Πεσμεργκά. Η βάση συμφωνήθηκε με τις αρχές της Αυτόνομης Κουρδικής Περιοχής του Ιράκ κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλιόγλου χθες στο βόρειο Ιράκ.

Το πρακτορείο Anadolu, μετέδωσε τουλάχιστον 150 Τούρκοι στρατιώτες με 20-25 τανκς μπήκαν στο ιρακινό έδαφος αργά το βράδυ της Παρασκευής. Η Τουρκία διέθετε ήδη κοντά στην Μοσούλη, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, μία μικρή ομάδα στρατιωτών που εκπαίδευαν Κούρδους Πεσμεργκά και άλλες ομάδες που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Ιράκ και το υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτήρισε «εισβολή» την ενέργεια της Άγκυρας και κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα από την περιοχή. Μάλιστα απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας η οποία δεν συντονίζεται με την κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ.

Σύμφωνα με πηγές της Ουάσινγκτον στον διεθνή Τύπο, οι ΗΠΑ δεν γνώριζαν για την ενέργεια της Τουρκίας, η οποία δεν αποτελεί μέρος κάποιου σχεδιασμού της συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.