Quantcast

Θρίλερ στην κυπριακή ΑΟΖ: Οι Τούρκοι απείλησαν να βυθίσουν το ιταλικό γεωτρύπανο (BINTEO)

Το SAIPEM 12000 προέβη σε μανούβρες για να αποφύγει τέσσερα τουρκικά πλοία, στο οικόπεδο 3, όπως μετέδωσε το ΡΙΚ. Στο φως ήρθε σήμερα θερμό επεισόδιο στη κυπριακή ΑΟΖ στις 9 Φεβρουαρίου. Ιταλοί προς Τούρκους: Φύγετε αλλιώς θα βουλιάξουμε μαζί.
Το γεωτρύπανο της ΕΝΙ επιχείρησε να πλησιάσει το στόχο στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο δέχθηκε απειλές από τουρκικά πολεμικά πλοία, ότι θα το βυθίσουν σε περίπτωση που συνεχίσει την πορεία του, όπως μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ. Μάλιστα το SAIPEM 12000 προέβη σε μανούβρες για ν' αποφύγει παρεμπόδισή του από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κοντά στο γεωτρύπανο βρίσκονται 4 τουρκικά πολεμικά σκάφη. Ένα εξ αυτών προσπάθησε να το παρεμποδίσει. Ωστόσο, ο πλοίαρχος του Saipem 12000 επιχειρεί μανούβρες και δείχνει αποφασισμένος να φτάσει στον στόχο.Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεωτρύπανο δεν συνοδεύεται από κάποιο άλλο πολεμικό σκάφος, προκειμένου να μην κλιμακωθεί η ένταση που επιδιώκουν οι Τούρκοι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες βράδυ, στις 12:00, έληξε η πρώτη τουρκική Navtex.

Επιπλέον, η σημερινή μέρα έχει μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς διεξάγεται στις Βρυξέλλες η άτυπη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε., όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους του για τις προκλήσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γύρω στις 11:30, όπως μετέδωσε το ΣΙΓΜΑ, το SAIPEM 12 000 εγκατέλειψε την προσπάθεια για να φτάσει στο στόχο «Σουπιά», καθώς δέχθηκε απειλές από τουρκικά πολεμικά πλοία  ότι θα το βυθίσουν σε περίπτωση που συνεχίσει την πορεία του.

Όπως όλα δείχνουν το γεωτρύπανο κατευθύνεται πλέον προς δυτικά. Ακόμη παραμένει άγνωστο κατά πόσο θα περάσει από το λιμάνι Λεμεσού ή θα πάει κατευθείαν στο Μαρόκο όπου έχει άλλες υποχρεώσεις.

Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε τις κινήσεις του SAIPEM 12000, από την ώρα που σήκωσε άγκυρα μέχρι την ώρα που απειλήθηκε από τουρκικά πολεμικά σκάφη.


Στο φως θερμό επεισόδιο στη κυπριακή ΑΟΖ – Ιταλοί προς Τούρκους: Φύγετε αλλιώς θα βουλιάξουμε μαζί

Κι ενώ η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ είναι εκρηκτική, μετά τις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις, το πρακτορείο Ντογάν δημοσιεύει τον διάλογο μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 και του κυβερνήτη τουρκικού πολεμικού πλοίου, το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου, που παρεμπόδισε το ιταλικό σκάφος να προσεγγίσει στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το τουρκικό πρακτορείο Ντογάν, επικαλείται διπλωματικές πηγές της γειτονικής χώρας, οι οποίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα «οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ε/κ στην περιοχή».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το γεωτρύπανο παρ' ολίγο να συγκρουστεί με το τουρκικό πολεμικό.

Όπως αναφέρει, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το SAIPEM 12000, προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους, ο οποίος διά του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας: «Φύγετε από μπροστά μας, διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί».

Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να φέρεται να απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας». Ο κυβερνήτης του SAIPEΜ 12000 φέρεται να ανταπάντησε: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και τη μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά».

Ωστόσο, το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: «Εντάξει, αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν, η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στη Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ, για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο, ωστόσο η ιταλική φρεγάτα, «βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή, άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή».

Ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του είπε στο πρακτορείο Ντογάν ότι η πολιτική αποφασιστικότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο είναι μεγάλο κέρδος και ότι για πρώτη φορά οι Ε/κ ήταν απεγνωσμένοι. «Οι Ε/κ δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε την στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στη Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Τ/κ αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Ωστόσο, πηγές ασφαλείας με τις οποίες επικοινώνησε το Ayd?nl?k.com.tr δεν επιβεβαίωσαν το περιστατικό .

ΠΗΓΕΣ: sigmalive, ΚΥΠΕ