Quantcast

Το who is who του νέου Αιγύπτιου προέδρου

Ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο νέος ηγέτης της χώρας, υπόσχεται ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων.
Ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο πρώτος πρόεδρος της Αιγύπτου που αναδεικνύεται με ελεύθερες εκλογές, είχε φυλακιστεί πολλές φορές επί καθεστώτος Χόσνι Μουμπάρακ, όταν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ήταν ένα κίνημα εκτός νόμου αλλά «ανεκτό» από τις αρχές.

Ο Μόρσι, που είναι καθηγητής μηχανικής, συνελήφθη τρεις ημέρες αφότου ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του Μουμπάρακ, στις 25 Ιανουαρίου 2011. Αποφυλακίστηκε μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου και τέθηκε επικεφαλής του πρώτου πολιτικού κόμματος που ίδρυσε η Αδελφότητα, του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης.

Λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε η νίκη του στις προεδρικές εκλογές ο Μόρσι δήλωσε ότι παραιτείται από το κόμμα. Επίσης χαιρέτισε το στρατό και τη δικαιοσύνη γιατί διασφάλισαν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. «Ιδιαίτερα τιμώ τη δικαιοσύνη, τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία γιατί προστάτευσαν τη δημοκρατική διαδικασία», τόνισε.

Μολονότι θεωρείται «συντηρητικός» έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι δεσμεύεται να προστατεύσει το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις αλλά και τα δικαιώματα των χριστιανών, των γυναικών, των νέων και των χωρικών. Στην προεκλογική εκστρατεία του προσπάθησε να καθησυχάσει τους χριστιανούς της Αιγύπτου αλλά και τους φιλελεύθερους που ανησυχούσαν με την πιθανότητα να έχουν για πρόεδρο έναν ισλαμιστή. Πολλοί εξέφραζαν φόβους ότι ο Μόρσι θα επιδιώξει να εγκαθιδρύσει ένα θρησκευτικό κράτος και ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων θα υπονομευτούν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα δεσμεύτηκε ότι θα οικοδομήσει ένα «σύγχρονο κράτος» και ότι θα είναι «πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων, μουσουλμάνων και χριστιανών».

Ο Μόρσι γεννήθηκε στην επαρχία Σαρκίγια, στο Δέλτα του Νείλου, τον Αύγουστου του 1952. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και το 1982 πήρε υποτροφία και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Δύο από τα τέσσερα παιδιά του έχουν γεννηθεί στην Καλιφόρνια και έχουν την αμερικανική υπηκοότητα.

Επέστρεψε στην Αίγυπτο το 1985 και συνελήφθη από το καθεστώς του Μουμπάρακ γιατί διαφωνούσε με την κυβερνητική πολιτική. Από το 2000 μέχρι το 2005, όταν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ήταν εκτός νόμου, είχε εκλεγεί ανεξάρτητος βουλευτής.
Ο Μόρσι έχει δηλώσει ότι «στηρίζει τον παλαιστινιακό λαό στον αγώνα του», αλλά ότι θα σεβαστεί ταυτόχρονα και την ειρηνευτική συμφωνία του 1979 με το Ισραήλ. Παράλληλα, θα τερματίσει την «εξάρτηση» της Αιγύπτου από τις ΗΠΑ και θα ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στη χώρα του.

«Βροχή» τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της εκλογής του Μοχάμεντ Μόρσι στον προεδρικό θώκο της Αιγύπτου ξεκίνησαν να φτάνουν στο Κάιρο τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν συνεχάρη τους Αιγύπτιους για τη νίκη του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι στις προεδρικές εκλογές, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται στα τελευταία στάδια της «Ισλαμικής Αφύπνισης».

Το Ισραήλ από την άλλη πλευρά χαιρέτισε τη «δημοκρατική διαδικασία» με την οποία αναδείχτηκε νικητής των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μόρσι και εξέφρασε την επιθυμία να συνεχίσει τη συνεργασία του με το Κάιρο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Συγχαρητήρια στον Μόρσι απέστειλαν και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, αλλά και ο Φρανσουά Ολάντ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας συνεχάρη τον Μόρσι, διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Γαλλία είναι «έτοιμη να συνεργαστεί μαζί του» και εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί η δημοκρατική μετάβαση που ξεκίνησε το 2011 προκειμένου να εγκαθιδρυθεί ένα κράτος δικαίου που θα εγγυάται τις πολιτικές ελευθερίες όλων των πολιτών.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους

Παρά το πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στο στρατόπεδο των Ισλαμιστών της Αιγύπτου από την εκλογή του Μόρσι στο ύπατο αξίωμα, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι – από το χώρο των οποίων προέρχεται ο νέος Αιγύπτιος πρόεδρος - διαβεβαίωσαν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν την καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποιούν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη διαφωνία τους για τις εξουσίες που ανέλαβε πρόσφατα ο στρατός της χώρας και οι οποίες του επιτρέπουν να συνεχίσει να ελέγχει την κυβέρνηση.

«Η καθιστική διαμαρτυρία θα συνεχιστεί μέχρι να ακυρωθεί το διάταγμα», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγουι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Αδελφότητας, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε η νίκη του Μοχάμεντ Μόρσι στις προεδρικές εκλογές.