Quantcast

ΥΠΕΞ: Εμμονές που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας οι τελετές στην Αγιά Σοφιά

Στην καταδίκη, ως οπισθοδρομική, της ανακοίνωσης των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ ευκαιρία του Ραμαζανιού προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών. (VIDEO)
Στην καταδίκη, ως οπισθοδρομική, της ανακοίνωσης των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Αναγνώστηκε το κοράνι στην Αγιά Σοφιά

Πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού και παρουσία του γενικού γραμματέα θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος, διαβάστηκε η πρωινή προσευχή από το Κοράνι μέσα στον βυζαντινό ναό.




Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου το Κοράνι θα διαβάζεται για 30 μέρες κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και από εκεί θα το αναμεταδίδει το κρατικό θρησκευτικό κανάλι TRT Diyanet. Το πρόγραμμα θα προβάλλεται καθημερινά στις 2.00 για 30 μέρες.

Το Ραμαζάνι ξεκινά σήμερα Δευτέρα Ιουνίου και διαρκεί μέχρι τις 7 Ιουλίου. Στα ίδια δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η Αγιά Σοφιά λειτούργησε για 916 χρόνια ως εκκλησία και μετά την Άλωση για 482 χρόνια ως τζαμί ενώ πλέον λειτουργεί ως Μουσείο.



Πρόκληση σοκ: Οι Τούρκοι κάνουν τζαμί την Αγιά Σοφιά για 30 ημέρες

ΥΠΕΞ: Έλλειψη σεβασμού η τυχόν ανάγνωση του κορανίου στην Αγ.Σοφία

Η ΝΔ για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά

Ποτάμι: Προσβολή του πολιτισμού και της ιστορίας από την Αγκυρα

Κόλλια-Τσαρουχά: Να σεβαστούν όλοι την Αγιά Σοφιά