Quantcast

Τι κόβεται για 9 εκατ. ασφαλισμένους που μπαίνουν στον ΕΟΠΥΥ

Σημαντικές περικοπές στις παροχές για πολλές κατηγορίες χρόνιων παθήσεων, καθώς και θέσπιση ποσοστού συμμετοχής στη δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις, προβλέπει ο Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ.
Της ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΣΤΑΘΑΚΟΥ

Σημαντικές περικοπές στις παροχές για πολλές κατηγορίες χρόνιων παθήσεων, καθώς και θέσπιση ποσοστού συμμετοχής στη δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις, προβλέπει ο Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, του νέου φορέα, στον οποίον εντάσσονται εννέα εκατομμύρια ασφαλισμένοι.

Οι χρόνιοι πάσχοντες και οι ενάμισι εκατομμύριο διαβητικοί, πλήττονται περισσότερο, από το νέο σύστημα, το οποίο βάζει πλέον αυστηρό όριο, ως προς το είδος, την έκταση και τη διαδικασία χορήγησης των παροχών ενώ για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων, προβλέπεται καθιέρωση, ποσοστού συμμετοχής ,σε παροχές που μέχρι τώρα είχαν δωρεάν από το ασφαλιστικό τους Ταμείο.

Επίσης μειώνεται το επίδομα τοκετού, μπαίνει όριο στις θεραπείες των παιδιών με ειδικές ανάγκες καθώς και στον αριθμό των φυσιοθεραπειών. Επιπλέον καθιερώνεται 25% συμμετοχή του ασφαλισμένου, στα ορθοπεδικά είδη και τις αναπνευστικές συσκευές που μέχρι τώρα χορηγούνταν δωρεάν.

Το Real.gr αποκαλύπτει την εμπιστευτική έκθεση ,που παρέδωσε πριν από μερικές ημέρες, στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Υγείας, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αθηνά Δρέττα, στην οποία καταγράφονται οι περικοπές που περιλαμβάνει ο Κανονισμός Παροχών Υγείας , που θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην έκθεση όλοι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν 15% συμμετοχή, για όλες τις παρακλινικές εξετάσεις (μικροβιολογικές, βιοχημικές, ανοσολογικές, ακτινολογικές κ.τ.λ.). Μέχρι τώρα συμμετοχή πλήρωναν μόνο οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ.

Καθιερώνεται συμμετοχή 25% σε κάθε είδους προθέσεις και βοηθητικά θεραπευτικά μέσα, ορθοπεδικά είδη,υγειονομικό υλικό καθώς και αναπνευστικές συσκευές που μέχρι τώρα χορηγούνταν χωρίς συμμετοχή.

Μπαίνει όριο στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό για τον διαβήτη (ταινίες μέτρησης, βελόνες κ.τλ.)και καθιερώνεται συμμετοχή 10% για τις συσκευές έκχυσης φαρμάκων και τις σκιαγραφικές ουσίες που παρέχονταν χωρίς συμμετοχή. Επίσης προσδιορίζεται στα 300 ευρώ το μήνα το όριο για την χορήγηση επιθεμάτων και οστομικών υλικών.

Κόβεται η κάλυψη της αποκλειστικής νοσοκόμας στις ιδιωτικές κλινικές και παραμένει μόνο στα δημόσια νοσοκομεία. Το ποσό που δικαιολογείται εξομοιώνεται με το ποσό που πληρώνει το ΙΚΑ, το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο, από το αντίστοιχο ποσό που δικαιολογούσε ο ΟΠΑΔ.

Καθιερώνεται ποσοστό συμμετοχής 10%, για τα προϊόντα ειδικής διατροφής, που μέχρι τώρα χορηγούνταν χωρίς συμμετοχή και προσδιορίζονται οι παθήσεις στα οποία θα χορηγούνται.

Θεσπίζεται συμμετοχή 70% στην δαπάνη νοσηλείας στο εξωτερικό που μέχρι τώρα καλύπτεται πλήρως όταν είναι αδύνατη η θεραπεία στην Ελλάδα.

Μειώνεται το ποσό για τα έξοδα μετακίνησης των νεφροπαθών και τον μεταγγιζόμενων πασχόντων από Μεσογειακή αναιμία από 650 σε 400 ευρώ το μήνα.

Καθιερώνεται ενιαίο χρηματικό ποσό για βοήθημα τοκετού που κυμαίνεται από 900 έως 1.600 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των νεογνών.

Μπαίνει όριο στον αριθμό των φυσιοθεραπειών (10 έως 12 το μήνα)και μειώνεται η αποζημίωση για τις λογοθεραπείες.

Μπαίνει όριο στην ειδική αγωγή για τα παιδιά που παρουσιάζουν κινητικά, νοητικά ή ψυχιατρικά προβλήματα από 10 έως 20 συνεδρίες τον μήνα.