Quantcast

20 χρόνια Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Ανανεώνει και φέτος το ραντεβού του με το κοινό για να γιορτάσει με ξεχωριστές εκδηλώσεις το σύγχρονο χορό.

Κλείνοντας φέτος 20 χρόνια συνεχούς πορείας στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας αλλά και διεθνώς, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανανεώνει και φέτος το ραντεβού του με το κοινό για να γιορτάσει με ξεχωριστές εκδηλώσεις το σύγχρονο χορό.

Η επετειακή διοργάνωση του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 24 Ιουλίου, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, για να παρουσιάσει ενδιαφέρουσες πτυχές της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς χορευτικής δημιουργίας, της θεωρητικής σκέψης για τις παραστατικές τέχνες και την εξειδικευμένη εκπαίδευση. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας (ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ.), με Καλλιτεχνική Διευθύντρια τη Βίκυ Μαραγκοπούλου.

Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ ανοίγει το δημοφιλές χορευτικό σχήμα «Nederlands Dans Theater 2» με τέσσερις χορογραφίες: «Gods and Dogs», «Shutters Shut», «Subject to Change» και «Cacti» (17,18/7, Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα).

Το σόλο του Κριστιάν Ριζό που ερμηνεύει ο τούρκος χορευτής Κερέμ Γκελεμπέκ κι έχει τίτλο «sakinan goze cop batar» παίρνει την σκυτάλη στις 18 και 19/7 (Μέγαρο Χορού-Στούντιο), ενώ το στοιχείο της συνύπαρξης αναδεικνύεται στο έργο «Badke» (19,20/7, Αμφιθέατρο Κάστρου), σε ένα επιτυχημένο δείγμα συνεργασίας βέλγων και παλαιστινίων χορευτών.

Στη συνέχεια, στις 20 Ιουλίου, η Δανή Μέτε Ινκβαρτσεν, η οποία ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες παρουσιάζει έναν τελείως διαφορετικό χορογραφικό κόσμο, άυλο και άχρονο, ανακατεύοντας τεχνητά το φυσικό τοπίο, δημιουργώντας ένα ποιητικό περιβάλλον, στην παράσταση «Evaporated Landscapes» (20/7, Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα).

Την οδύνη των ξεριζωμένων σωμάτων παρακολουθεί κανείς και στη χορογραφία της Πατρίσιας Απέργη «Πλάνητες». Η χορογράφος, που παρουσιάζεται για τρίτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την ομάδα "Αερίτες", ασχολείται και σε αυτή τη δουλειά της με τον αστικό λαβύρινθο, δημιουργώντας ένα κοινωνικό σχόλιο γύρω από τους Πλάνητες, τους πολίτες του κόσμου, τους ταξιδιώτες, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους "ξένους", εμβαθύνοντας στις έννοιες της περιπλάνησης, της αναζήτησης ενός καλύτερου αύριο, της πρόσμειξης, της ανταλλαγής, της ενσωμάτωσης, της ένταξης (22/7, Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα).

Την «Πετρόσουπα», το μαγικό μουσικό παραμύθι που ξεκίνησε από κινεζικός λαϊκός μύθος, θα παρουσιάσουν την τελευταία μέρα του φεστιβάλ (24/7), ο καλαματιανός συνθέτης Στάθης Γυφτάκης και οι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, εκεί όπου λέξεις, μουσικές, κούκλες και ερμηνευτές- σε μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών-, θα πλημμυρίσουν με ζωντάνια και μαγεία το Αμφιθέατρο Κάστρου.

Το φεστιβάλ, για ακόμη μια χρονιά, πλαισιώνεται επίσης από παράλληλες εκδηλώσεις όπως η ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και στην περιοδική έκθεση «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας», καθώς και από εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η προπώληση των εισιτηρίων για το 20ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ξεκινά την Τρίτη 1η Ιουλίου, γίνεται από το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και τηλεφωνικά στο 27210 97610, 27210 97630 (μέσω πιστωτικής κάρτας).

Εισιτήρια:

Παράσταση «Nederlands Dans Theater 2» στο Μέγαρο Χορού (Κεντρική Αίθουσα):
20 ευρώ (α' ζώνη), 15 ευρώ (β' ζώνη - εξώστης), 12 ευρώ (φοιτητικό / μειωμένο), 10 ευρώ (ενιαία τιμή γ΄ ζώνης περιορισμένης ορατότητας).

Παράσταση «l'association fragile / christian rizzo» στο Μέγαρο Χορού (Στούντιο):
15 ευρώ, 12 ευρώ (φοιτητικό / μειωμένο).

Παράσταση «KVS, les ballets C de la B και A.M. Qattan Foundation» στο Αμφιθέατρο Κάστρου: 20 ευρώ, 12 ευρώ (φοιτητικό / μειωμένο & β΄ ζώνη περιορισμένης ορατότητας).

Παράσταση «Mette Ingvartsen» στο Μέγαρο Χορού (Κεντρική Αίθουσα): 12 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό / μειωμένο).

Παράσταση «Αερίτες» στο Μέγαρο Χορού (Κεντρική Αίθουσα): 15 ευρώ (α' ζώνη), 12 ευρώ (β' ζώνη - εξώστης), 10 ευρώ (φοιτητικό / μειωμένο), 8 ευρώ (ενιαία τιμή γ΄ ζώνης περιορισμένης ορατότητας).

Παράσταση «Πετρόσουπα» στο Αμφιθέατρο Κάστρου: 12 ευρώ, 10 ευρώ(φοιτητικό / μειωμένο), 8 ευρώ (παιδικό).

Ισχύουν ειδικές τιμές για τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο & τα Εργαστήρια του Φεστιβάλ: 10 ευρώ για τις παραστάσεις: ‘Nederlands Dans Theater 2», «l'association fragile / christian rizzo» και «KVS, les ballets C de la B & A.M. Qattan Foundation», 8 ευρώ για τις παραστάσεις: «Mette Ingvartsen», «Αερίτες» και «Πετρόσουπα»

Η είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ