Quantcast

Α.Μανιτάκης: Δεν θα απολυθεί κανένας

Η επικείμενη διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων δεν οδηγεί σε αθρόες απολύσεις, και κάθε συζήτηση για 150.000 απολύσεις μέχρι το 2015 είναι περιττή και αβάσιμη, δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Η επικείμενη διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων δεν οδηγεί σε αθρόες απολύσεις, και κάθε συζήτηση για 150.000 απολύσεις μέχρι το 2015 είναι περιττή και αβάσιμη, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης, σημειώνοντας πως όσο πιο γρήγορα διεκπεραιωθούν οι διαδικασίες της διαθεσιμότητας, τόσο πιο γρήγορα θα εξασφαλιστούν οι εξερχόμενοι υπάλληλοι, σε μόνιμες θέσεις κοινωνικής υπηρεσίας.

Απέναντι σε ένα διαρκές σφυροκόπημα από πλευράς αντιπολίτευσης, το οποίο εμπεριείχε και υπόμνηση παλαιότερων δηλώσεών του, ο κ. Μανιτάκης έψεξε τους επικριτές του ότι καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία, επιλέγοντας την χειρότερη δυνατή ερμηνεία των Μνημονίων. «Κάνω τα πάντα για να μην επιτείνω το κλίμα τρόμου και ανασφάλειας. Εγώ νομίζετε πως δεν αγωνιώ; Αλλά αυτό που έκανα, δεν νομίζω πως οδηγεί σε αθρόες απολύσεις, όπως ισχυρίζονται» ανέφερε.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μανιτάκης υπενθύμισε τους υφιστάμενους περιορισμούς στις προσλήψεις και την υποχρέωση «να μπουν στο σχήμα της κινητικότητας 2.000 υπάλληλοι» (αντί της αρχικής πρόβλεψης για 15.000 αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2012). Παράλληλα, ο αριθμός των εργαζομένων που μισθοδοτούνται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, (συμπεριλαμβανομένου και του εκτάκτου προσωπικού) έχει ήδη συρρικνωθεί, από περίπου ένα εκατομμύριο το 2009, σε 768.000- και προβλέπεται να συρρικνωθεί έτι περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους, λόγω του αναμενόμενου κύματος συνταξιοδοτήσεων, που θα ξεπεράσουν τις 30.000.

«Το 2015, η εκτίμηση είναι πως οι υπάλληλοι θα είναι 695.000. Το σύνολο του δημόσιου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, σε σχέση με το 2009, θα έχει μειωθεί κατά 273.000 ως το 2015. Άρα η μείωση της απασχόλησης στη γενική κυβέρνηση ως το τέλος του 2015, ξεπερνά τον αριθμό των 150.000. Γι' αυτό και είχα πει πως κάθε συζήτηση περί απολύσεων 150.000 υπαλλήλων, είναι περιττή και αβάσιμη» υπογράμμισε ο κ. Μανιτάκης.

Η παραπάνω συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, έχει ήδη προκαλέσει μεγάλα κενά στη στελέχωσή του, τα οποία πρόκειται να διευρυνθούν, προσέθεσε ο υπουργός και υπογράμμισε πως στο παραπάνω πλαίσιο, όχι μόνο θα χρειαστεί να πληρωθούν οι ανάγκες υπηρεσιών που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη, (ιδίως στα ΚΕΠ και τον ΕΟΠΥΥ), αλλά και «όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα κινητικότητας, τόσο πιο γρήγορα οι υπάλληλοι που θα μπουν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας θα απεγκλωβιστούν απ' αυτό και θα αποκατασταθεί η πρόσκαιρη μισθολογική τους υποβάθμιση».

«Δεν έχω απολύσει ούτε έναν δημόσιο υπάλληλο, ούτε πρόκειται να βάλω υπογραφή στην απόλυση έστω και ενός δημοσίου υπαλλήλου. […] Δεν προβλέπεται με τη δική μου υπογραφή απόλυση, αλλά διαθεσιμότητα, την οποία ακολουθεί μετάταξη, προσωρινή μεταφορά, μετακίνηση. […] Γιατί λοιπόν τόση χαρά, τόσο πάθος, τόσος αγώνας να αποδείξουν την πιο ακραία εκδοχή της τρόικας;» αναρωτήθηκε ο υπουργός, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση.
«Το ερώτημα είναι απλό: Θέτετε έναν μόνιμο υπάλληλο σε διαθεσιμότητα. Του καταργείτε τη θέση. Όταν δεν τον μετατάξετε, τι τον κάνετε;» σχολίασε ο Αλέξης Μητρόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ).
«Το καθεστώς διαθεσιμότητας είναι ένα έτος. Σ' αυτό το χρονικό διάστημα, οφείλει το υπουργείο να κάνει τη μετάταξη- και μόνον όταν αυτή δεν γίνει, λύεται η σχέση. Ο υπουργός όμως δεσμεύτηκε ότι θα μεταταγούν όλοι», ανταπάντησε ο Προκόπης Παυλόπουλος (ΝΔ).
«Και γιατί δεν μεταφέρουμε τους ανθρώπους αυτούς αυτόματα στα κενά των ΚΕΠ; Έτσι θα έληγε αμέσως η αναταραχή που υπάρχει στην Αυτοδιοίκηση», παρατήρησε ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ).

Από την πλευρά της, η Θεοδώρα Τζάκρη (ΠΑΣΟΚ), παρότι δέχθηκε πως «επιχειρείται κλίμα καλλιέργειας ανασφάλειας», παρατήρησε πως «δεν υπάρχει κανένας πίνακας, ώστε οι άνθρωποι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, να μεταταγούν αυτόματα σε κενή οργανική θέση».

«Μήπως από κράτος-στρατηγείο πηγαίνουμε σε κράτος-θυρωρείο, όπου δημόσιοι υπάλληλοι πηγαινοέρχονται;», αναρωτήθηκε ο Γιάννης Πανούσης (ΔΗΜΑΡ).

«Η τρόικα έχει ζητήσει απολύσεις και εκτιμάμε πως θα σας “αδειάσει” η ίδια η κυβέρνηση», παρατήρησε ο Γιώργος Γερμενής (Χρυσή Αυγή).

«Δεν μπορώ να ασχοληθώ με δημοσιεύματα για τα οποία δεν είμαι υπεύθυνος, ούτε με ειδήσεις που δεν μπορώ να γνωρίζω. Τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, τις κάνει ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του», απάντησε ο Αντ. Μανιτάκης.

«Στην έκθεση της τρόικας για το δεύτερο Μνημόνιο, στο σημείο 55, αναφέρεται πως “μόνον ένας περιορισμένος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων θα επιστρέψει στο Δημόσιο”», ανταπάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ).

«Ο ίδιος, σε άρθρο σας στην “Καθημερινή” της 3ης Οκτωβρίου, είχατε πει πως “η διαθεσιμότητα καταλήγει σε απολύσεις και ως τέτοια πρέπει να την δούμε”», υπενθύμισε στον υπουργό ο Βασίλης Καπερνάρος (Ανεξάρτητοι Έλληνες).

«Συμμερίζομαι τις ευθύνες της κυβέρνησης και δεν θέλω να διαχωρίσω την προσωπική μου ιστορία και θέσεις», απάντησε ο υπουργός. «Ζούμε έναν πόλεμο, μια παγκόσμια κρίση και, αντί να προφητεύουμε δεινά και να επιχαίρουμε, προσπαθούμε με ιδρώτα και αγωνία να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή. Δεν βοηθά να κάνουμε ερμηνείες που διαιωνίζουν την ανασφάλεια», σημείωσε ο κ. Μανιτάκης. Όσο για τις απολύσεις ανέφερε πως «αν από την αξιολόγηση και τα αντικειμενικά κριτήρια, με τις νόμιμες και υπάρχουσες διαδικασίες, υπάρξουν υπάλληλοι που κριθούν ακατάλληλοι και ανεπαρκείς, αυτοί θα απολυθούν- αλλά με τις διαδικασίες που προβλέπονται στον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και κατοχυρώνονται από το Σύνταγμά μας, όχι αυθαίρετα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ