Quantcast

Αγνωστο ντοκουμέντο για το Πολυτεχνείο

Την Κυριακή (17/11) στις 19.30, ο Δήμος Πεντέλης...
Στην εκδήλωση που διοργανώνουν ο Δήμος Πεντέλης και η Ενωση Ποντίων Μελισσίων, ο Γιώργος Λογοθέτης θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα άγνωστο ντοκουμέντο για το Πολυτεχνείο. Είναι Ο ΥΜΝΟΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης αμέσως μετά την εξέγερση στο Πολυτεχνείο. Τους στίχους έγραψε ο Γιάννης Γρεβενιώτης μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου.

Ο Μίκης Θεοδωράκης περιγράφει επίσης την πλέον κρίσιμη περίοδο της ζωής του όταν νοσηλεύτηκε στο Λονδίνο το 1962, και οι Άγγλοι γιατροί του έδιναν μερικές μέρες ζωής μετά την έξαρση της φυματίωσης. Όμως η Αμαλία Φλέμιγκ και ο Έλληνας γιατρός Α. Ποντικάκης βοήθησαν στην μεταφορά του Μίκη στην Ελλάδα και στο Νοσοκομείο Τσαγκάρη στα Μελίσσια του Δήμου Πεντέλης όπου όχι μόνο όχι μόνο επέζησε αλλά εκεί έγραψε μεταξύ άλλων το πλέον σημαντικό του έργο, το ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ.

Επίσης θα προβληθούν βίντεο:

- για την σχέση του Μίκη με τον αείμνηστο Σουηδό πρωθυπουργό Ούλοφ Πάλμε,
- για την δράση Ελλήνων και Σουηδών στη Σουηδία την περίοδο της δικτατορίας,
- θα γίνει παρουσίαση της βιογραφίας του Μίκη Θεοδωράκη “ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, Θρησκεία μου είναι η Ελλάδα”,
- και βίντεο-ντοκουμέντο για τον Ελληνισμό του Πόντου.

Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετέχει η παιδική χορωδία του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μελισσίων, θα ανακοινωθούν τιμητικές ενέργειες και εκδηλώσεις εκ μέρους του Δήμου όπως ανακήρυξη του Μίκη Θεοδωράκη σε επίτιμο δημότη, ανακοίνωση για τοποθέτηση μαρμάρινης πλάκας από τον Ευάγγελο Σπύρου που είχε την ιδέα για την εκδήλωση.

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου-Λυκείου Νέας Πεντέλης (Μεσολογγίου & Παναγούλη).