Quantcast

Αρχές Οκτωβρίου η πρώτη δόση για το "χαράτσι" - Στο σκοτάδι όποιος δεν πληρώσει

Διπλασιάστηκε μέσα σε τρεις μέρες η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα. Θα κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν πληρώσουν. Υπουργοί και βουλευτές πιέζουν για εξαίρεση των ανέργων. (VIDEO)
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση από τις αντιδράσεις στις αλλαγές που ανακοίνωσε για το έκτακτο χαράτσι στα ακίνητα.

Βουλευτές και υπουργοί ασκούν έντονες πιέσεις στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να φέρει ρύθμιση, ώστε να μην πληρώνουν τουλάχιστον οι άνεργοι, αίτημα που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν αποκλείεται να γίνει αποδεκτό.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι τα όσα έλαβαν χώρα χθες το βράδυ, μετά τη δημοσιοποίηση της ρύθμισης. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα, ζητούσαν να συμπεριληφθεί στη ρύθμιση και η ακίνητη περιουσία της εκκλησίας. Αυτό έγινε, μ διευκρινιστικό σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο, εξαιρούνται τελικά ναοί και μοναστήρια.

Φοροκυνηγητό για 5,5 εκατ. πολίτες - Εξαιρείται το Δημόσιο

Άγρια φοροεπιδρομή σε περισσότερους από 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αποτελεί το ειδικό τέλος που αποφάσισε να επιβάλλει η κυβέρνηση για να κλείσει την «τρύπα» του προϋπολογισμού και να εξευμενίσει την τρόικα.

Σύμφωνα με τις τελικές διευκρινίσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών η επιβάρυνση που θα επιφέρει στους ιδιοκτήτες η νέα έκτακτη εισφορά κυμαίνεται από 3 ευρώ για τις περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ και κλιμακώνεται έως τα 16 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τιμές ζώνης από 5.000 ευρώ και πάνω. Η επιβάρυνση αυτή, όμως, είναι ουσιαστικά έως και κατά 25% υψηλότερη, καθώς για τα ακίνητα παλαιότητας έως και 25 ετών θα επιβάλλεται συντελεστής προσαύξησης έως και 1,25.
 
Αυτό σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης ακινήτου στην χαμηλότερη τιμή ζώνης θα πληρώσει 3,75 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο εφόσον το ακίνητό του είναι νεόδμητο. Η επιβάρυνση ανά τετραγωνικό μέτρο φθάνει έως και τα 20 ευρώ για μία νεόδμητη κατοικία στην υψηλότερη τιμή ζώνης.

Για τα ακίνητα που είναι 26 ετών ή παλαιότερα ισχύουν οι τιμές ζώνης χωρίς τον συντελεστή προσαύξησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Κυριακή, στις αρχικές εξαγγελίες που έγιναν από τον υπουργό Οικονομικών, η κλίμακα για το ειδικό τέλος ακινήτων κυμαινόταν από 0,5 έως 10 ευρώ.

Το χαμηλό κλιμάκιο των 50 λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο θα επιβληθεί μόνο στους ανέργους και σε άλλες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, τις οποίες τελικά η κυβέρνηση δεν εξαιρεί από το χαράτσι.

Η επίμαχη τροπολογία θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

• Επιβάλλεται ειδικό τέλος διάμεσου ύψους 4 ευρώ ανά τ.μ. στις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες, οι οποίες αποτελούν και τη βάση επιβολής του Τ.Α.Π. του άρθρου 24 του ν.2130/1993.

• Το τέλος αυτό θα εισπραχθεί μέσω των επόμενων λογαριασμών της ΔΕΗ προκειμένου να επιτευχθεί άμεση εισπραξιμότητα και η υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού του 2011.

• Αφορά 5,079 εκατομμύρια οικιακές και εμπορικές παροχές που αφορούν δομημένες επιφάνειες συνολικού εμβαδού 562 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, 560 δισ. ευρώ και εμπορικής αξίας 1 τρισ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Παραδείγματα υπολογισμού του έκτακτου τέλους στα ακίνητα:

1. Πρώτη κατοικία 100 τ.μ. με ηλεκτροδότηση από το 1990 στο Κερατσίνι, οπού η τιμή ζώνης είναι 700 ευρώ/τ.μ. Η οικία έχει συντελεστή προσαύξησης 1,05 λόγω 21ετίας και ειδικό τέλος 4 ευρώ/τ.μ. Επιφάνεια 100 τ.μ. επί ειδικό τέλος 4 ευρώ επί συντελεστή 1,05=420 ευρώ

2. Φορολογούμενος έχει μία πρώτη κατοικία από το 1995, επιφάνειας 100 τ.μ. στο Αιγάλεω, όπου η τιμή ζώνης είναι 1.400 ευρώ/τ.μ. και ένα εξοχικό πατρικό 70 τ.μ. στην Κοζάνη από το 1960, όπου η τιμή ζώνης είναι 1.100 ευρώ/τ.μ. Για την πρώτη κατοικία θα κληθεί να πληρώσει 550 ευρώ, ενώ για το εξοχικό 350 ευρώ.

3. Φορολογούμενος έχει μία πρώτη κατοικία από το 1985, επιφάνειας 134 τμ. στο Περιστέρι, όπου η τιμή ζώνης είναι 1.300 ευρώ/τ.μ. και ένα εξοχικό-πατρικό 80 τ.μ. στην Κεφαλονιά από το 1950, όπου η τιμή ζώνης είναι 1.300 ευρώ/τ.μ. Για την πρώτη κατοικία θα πληρώσει 670 ευρώ, ενώ για το εξοχικό 400 ευρώ.

4. Φορολογούμενος έχει μια κατοικία 150 τμ. στο Π. Φάληρο, όπου η τιμή ζώνης είναι 3.050 ευρώ/τ.μ. ηλεκτροδοτούμενη από το 1997. Θα κληθεί να πληρώσει 2.070 ευρώ.

Δείτε τι είχε δηλώσει για το μέτρο την περασμένη Κυριακή μετά το τέλος του άτυπου υπουργικού συμβουλίου ο Ευ. Βενιζέλος• Το επιβαλλόμενο, συνεπώς, τέλος αντιστοιχεί σε 2‰ (δύο τοις χιλίοις) της πραγματικής αξίας των ακινήτων, επιβάρυνση απολύτως ανεκτή και αναλογική σε σχέση με την πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας την οποία σκοπεί να διασφαλίσει. Για την αναλογικότητα του μέτρου, τα νεόδμητα κτίρια επιβαρύνονται περισσότερο σε σχέση με τα παλαιότερα και σε βάθος 25ετίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι το 64% των κατοικιών στην Ελλάδα έχει ηλικία μεγαλύτερη από 25 έτη και μόνο 2% έχουν δομηθεί κατά την τελευταία πενταετία.


Συντελεστής ειδικού τέλους (ευρώ/τ.μ.) Τιμή ζώνης
0,5 ευρώ για ευπαθείς ομάδες
3 έως 500 ευρώ
4 501-1.000
5 1.001-1.500
6 1.501- 2.000
8 2.001-2.500
10 2.501- 3.000
12 3.001-4.000
14 4.001-5.000
16 5.001 και άνω


Παλαιότητα Συντελεστής
έως 26 έτη 1
25 - 20 έτη 1,05
19 - 15 έτη 1,1
14 - 10 έτη 1,15
9 - 5 έτη 1,2
4 - 0 έτη  1,25


Ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης υποστήριξε ότι το θέμα των ανέργων θα πρέπει να εξεταστεί με ευαισθησία στο υπουργικό συμβούλιο.«Το αν και κατά πόσον πρέπει να πληρώσουν οι άνεργοι φαντάζομαι θα αποτελέσει μεγάλο θέμα στο υπουργικό συμβούλιο», επεσήμανε ο υφυπουργός Υγείας, Χρήστος Αηδόνης, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την επιβολή του μέτρου σε ό,τι αφορά τους ανέργους.Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τον νέο φόρο

1. Σε ποιον επιβάλλεται το τέλος;

Το τέλος επιβάλλεται στον κύριο του ακινήτου ή στον επικαρπωτή. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας βαρυνόμενοι είναι οι συνιδιοκτήτες κατά το λόγο της συμμετοχής καθενός από αυτούς. Υπόχρεος για την καταβολή είναι ο χρήστης του ακινήτου, ο οποίος το καταβάλλει μαζί με τον λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.

2. Έχει ληφθεί πρόνοια για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πολύτεκνους, επιδοτούμενους ανέργους και ανάπηρους;

Είναι προφανές ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το τέλος να είναι απολύτως αναλογικό. Ειδικότερα, για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εισάγεται ειδικός συντελεστής προσδιορισμού του τέλους (€ 0,5), ανεξάρτητα από τον χρόνο δόμησης του ακινήτου (και εφόσον αυτό βρίσκεται σε περιοχή τιμής ζώνης κάτω των € 3.000 ανά τ.μ.), εφόσον πρόκειται για ακίνητο που ιδιοκατοικείται από πολύτεκνο, άνεργο επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ (1/1-31/8 για το 2011 ή 1/1-30/4 για το 2012), ή άτομο ανάπηρο ή βαρυνόμενο φορολογικά από ανάπηρο.

3. Πως υπολογίζεται το έκτακτο ειδικό τέλος;

Για τον υπολογισμό του τέλος λαμβάνεται υπόψη το ύψος της τιμής ζώνης (με βάση τα οποία λογίστηκε το τέλος ακίνητης περιουσίας στο ακίνητο), το εμβαδό του ακινήτου, συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τ.μ., καθώς και συντελεστής προσαύξησης αντιστρόφως ανάλογος προς την παλαιότητα του ακινήτου. Συγκεκριμένα:

4. Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από την καταβολή του τέλους;

Οι υποκειμενικές και αντικειμενικές απαλλαγές από το έκτακτο ειδικό τέλος ταυτίζονται με τις απαλλαγές που προβλέπονται στο νόμο.
 
5. Σε τι είδους ακίνητα επιβάλλεται το τέλος;

Επιβάλλεται πάνω στις δομημένες επιφάνειες που ηλεκτροδοτούνται για οικιακή ή εμπορική χρήση και οι οποίες αποτελούν την βάση και για το τέλος της ακίνητης περιουσίας υπέρ των Ο.Τ.Α.

6. Πως γίνεται ο υπολογισμός του τέλους;

Με την εφαρμογή δέκα συντελεστών, από 0,5 (για τις ευπαθείς ομάδες) έως και 16 ευρώ (για πολύ ακριβές περιοχές) ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο και την εφαρμογή συντελεστή προσαύξησης για τα νεόδμητα κτίρια.

7. Πως εξασφαλίζεται η εισπραξιμότητα του τέλους;

Το θέμα της εισπραξιμότητας του τέλους κατέστησε επιβεβλημένη την ανάγκη επιβολής του με βάση τα δεδομένα των μηχανογραφικών καταστάσεων της ΔΕΗ.

8. Πως καταβάλλεται το ειδικό έκτακτο τέλος;

Το ειδικό έκτακτο τέλος συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:
- για το 2011 σε δύο ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012,
- για το 2012 σε τέσσερις ισόποσες δόσεις από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2012.

9. Υπάρχουν κυρώσεις αν δεν καταβληθεί το τέλος;

Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στη διακοπή του ρεύματος και δεν το επαναχορηγούν μέχρι την εξόφλησή του. Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση ρεύματος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο συνδρομητή ενημερώνουν το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) Η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιτρέπεται αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος.

Αρχές Οκτωβρίου η πρώτη δόση

Έως τις αρχές Οκτωβρίου θα έχει φτάσει στους καταναλωτές το τέλος για τα ακίνητα που θα επιβληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός.

Τόνισε ότι εφόσον το επιβάλλει ο νόμος, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε διακοπή ρεύματος για όποιους δεν πληρώσουν το ειδικό τέλος. «Εμείς θα εφαρμόσουμε το νόμο. Δεν θα κάνουμε παραβάσεις» είπε.

Μιλώντας στο Βήμα fm, ο κ. Ζερβός επεσήμανε ότι με το μέτρο αυτό θα υπάρχουν πιθανότατα επιπτώσεις στον αριθμό των ανεξόφλητων λογαριασμών. «Προφανώς θα αυξηθούν οι επισφάλειες», σημείωσε.


Διαβάστε αναλυτικά σε PDF τις διευκρίνισεις του υπουργείου Οικονομικών και τις εξαιρέσεις από την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα