Quantcast

Δημιουργία 30 κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών σε όλη τη χώρα

Τη σύσταση 30 κλειστών κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών σε δέκα περιφέρειες της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης,
Τρία κέντρα κλειστής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών σε κάθε περιφέρεια της χώρας, εκτός της νησιωτικής, δηλαδή 30 κέντρα στην ηπειρωτική χώρα, περιλαμβάνει το επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που παρουσίασε σήμερα ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στους περιφερειάρχες της χώρας, δημάρχους, αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους και την ηγεσία της ΕΛΑΣ.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης, ο οποίος είπε ότι με το στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης θα σταλεί το μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», απηύθυνε έκκληση προς τις τοπικές κοινωνίες και στους εκπροσώπους των ΟΤΑ, προκειμένου «να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε μαζί για να δώσουμε απάντηση στην αγωνία των πολιτών για ασφάλεια, δημόσια υγεία, κοινωνική ειρήνη και κοινωνική συνοχή».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, που ζήτησε από τους περιφερειάρχες να του προτείνουν τους κατάλληλους χώρους για τα κέντρα φιλοξενίας εντός ολίγων ημερών, τόνισε, με αφορμή τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών: «Εμείς συνεχίζουμε το διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, δεν είμαστε απέναντι, είμαστε μαζί στην αντιμετώπιση του προβλήματος», για να επισημάνει με αποφασιστικότητα: «Αν υπάρχουν φωνές οι οποίες δεν θέλουν στην περιφέρειά τους ενδεχομένως τέτοιου είδους δραστηριότητες, τότε οι νόμοι ψηφίζονται και ισχύουν για όλους τους Έλληνες».

Σημείωσε δε ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους 250 εκατ. ευρώ για την τριετία 2011-2013, ενώ πρόσθεσε ότι «για χρόνια προτιμούσαμε τις "εύκολες" λύσεις, κρύβαμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί» και φορτώναμε τη διαχείρισή τους στους επόμενους. Για αυτό φτάσαμε ως εδώ, στο σημείο, που πρέπει να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις μεν αλλά λυτρωτικές».

Το Σχέδιο

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στους περιφερειάρχες και τους δημάρχους, για το πώς θα λειτουργούν τα κέντρα σε σχέση με την ασφάλεια, το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει τα εξής:

Σε κάθε χώρο φιλοξενίας δημιουργείται αστυνομικό τμήμα, της τάξης των 150 αστυνομικών, οι οποίοι θα τοποθετούνται με κριτήρια και την εντοπιότητα, προκειμένου να ενισχύσουμε και τις τοπικές κοινωνίες. Θα υπάρχουν, επίσης, 250 άτομα, 70 άτομα εσωτερικής φύλαξης από ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης έτσι ώστε η μεν ασφάλεια να είναι δεδομένη μαζί με τις υποδομές των κέντρων φιλοξενίας αυτών, αλλά συγχρόνως και να απασχολούνται και πάρα πολλοί ντόπιοι, νέοι κυρίως από τις τοπικές κοινωνίες. Υπολογίζεται ότι σε κάθε Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας θα απασχολούνται περίπου 1.000 άτομα την ημέρα, σε εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια βάση, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και έτσι θα δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος εργασιών, απασχόλησης και ευημερίας σε κάθε περιοχή.

Για το πρόβλημα στην Αττική και με αφορμή την αναφορά του περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού ότι το ζήτημα αφορά την πρωτεύουσα ακόμη περισσότερο, λόγω της προσέλευσης περισσοτέρων του ενός εκατομμυρίου μεταναστών, ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι «πολλοί από αυτούς εργάζονται παράνομα, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς βιβλιάριο υγείας, σε υπηρεσίες εστίασης, σίτισης, τροφίμων, αποτελώντας ενδεχομένως υγειονομικό κίνδυνο, για την υγεία όλων μας και των παιδιών μας. Πολλές φορές "διώχνουν" του νόμιμους μετανάστες, που είναι ήδη, προσαρμοσμένοι και ενσωματωμένοι στην ελληνική κοινωνία, που τα παιδιά τους πάνε σε ελληνικό σχολείο, μαθαίνουν ελληνικά, και οι οποίοι εισέρχονται και ενσωματώνονται στον ελληνικό πολιτισμό. Άρα, όσοι συνεχίζουν παράνομα να διαμένουν στη χώρα διώχνουν τους νόμιμους διαμένοντες. Αυτό, δεν μπορούμε να το ανεχθούμε άλλο. Ούτε βεβαίως μπορούμε να ανεχθούμε την εγκληματικότητα, η οποία αποτελεί για εμάς, πρώτο στόχο στην επιχειρησιακή μας δράση», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.