Quantcast

Εικόνες ντροπής κατά την υποδοχή προσφύγων στη Βέροια

Επεισόδια στη Βέροια. Αγανακτισμένοι κάτοικοι αποδοκίμσασαν τους πρόσφυγες που έφτασαν από την Ειδομένη και επιτέθηκαν στο βουλευτή Ημαθίας, Γιώργο Ουρσουζίδη. (VIDEO)

Έντονα επειδόδια ξέσπασαν χθες στη Βέροια όταν λίγα λεπτά μετά την έλευση του πρώτου λεωφορείου από την Ειδομένη με τους Σύρους πρόσφυγες στο Στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου» δεκάδες άνθρωποι επιτέθηκαν λεκτικά στο βουλευτή Ημαθίας, Γιώργο Ουρσουζίδη.

Ο βουλευτής βρισκόταν από νωρίς στο σημείο όπου είχαν συγκεντρωθεί οι κάτοικοι της Αγ. Βαρβάρας, όμως μόλις το λεωφορείο με τους πρώτους πρόσφυγες πέρασε τις πύλες του στρατοπέδου, κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους τον εντόπισαν μέσα στην κλούβα των ΜΑΤ και κινήθηκαν προς το μέρος του.

Ο βουλευτής βγήκε αρχικά για να τους μιλήσει αλλά κάποιοι επιχείρησαν να τον λιντσάρουν. Άμεσα επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και ο ίδιος, εμφανώς ξαφνιασμένος, βρήκε αμέσως καταφύγιο πίσω στην κλούβα. Και ενώ οι ψυχραιμότεροι προσπαθούσαν να εξομαλύνουν την κατάσταση, κάποιος πέταξε μια γουρουνοκεφαλή στην κλούβα, δημιουργώντας εκ νέου μια μικρή αναστάτωση.Η διαμαρτυρία κράτησε για 15 περίπου λεπτά και στη συνέχεια άνοιξαν το δρόμο και επέτρεψαν τη διέλευση του λεωφορείου το οποίο πέρασε την πύλη του στρατοπέδου."Να μην έχουμε εικόνες της Ειδομένης, αυτό θέλουμε. Χρυσέ μου άνθρωπε, θέλουμε ειρήνη" είπε ένας ιερέας που ήταν παρών."Υπάρχει μια μοναχή δίπλα στον προφήτη Ηλία. Εάν πειραχθεί μια τρίχα από τα μαλλιά αυτά αυτής της μοναχής, θα γίνει χαμός", πρόσθεσε.Πηγή video: veriotis.gr

«Αποσυμφόρηση» στην Ειδομένη

Χαμόγελα αισιοδοξίας στις αρμόδιες αρχές προκαλεί η οργανωμένη αποχώρηση των πρώτων προσφύγων από την περιοχή της Ειδομένης. Από το απόγευμα της Παρασκευής εκατοντάδες πρόσφυγες έφυγαν οικοθελώς από τον πρόχειρο καταυλισμό και μεταφέρθηκαν με πούλμαν στην Ημαθία και την Πιερία σε στεγασμένους χώρους φιλοξενίας.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε πριν από δυο ημέρες ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου Γιώργος Κυρίτσης είναι να απομακρυνθούν σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1.000 άτομα από την περιοχή. Μεσοπρόθεσμα η κυβέρνηση επιθυμεί την οριστική απομάκρυνση των περίπου 13.000 προσφύγων από την Ειδομένη, αλλά αυτό θα επιτευχθεί παράλληλα με την δημιουργία ακόμα 30.000 θέσεων φιλοξενίας ανά την επικράτεια.

Στους 49.560 οι πρόσφυγες στην επικράτεια

Ο καιρός και τα φυλλάδια έπεισαν τους πρόσφυγες

Η επιχείρηση ενημέρωσης που είχε ξεκινήσει εδώ και μέρες το συντονιστικό όργανο για το προσφυγικό προς τους χιλιάδες απελπισμένους που είχαν καταλύσει στην περιοχή των ελληνοσκοπιανών συνόρων φαίνεται ότι αποδίδει.


Real.gr Ειδομένη αποχώρηση προσφύγων από realmedialive

Οι συνθήκες διαμονής στον καταυλισμό της Ειδομένης είναι τραγικές. Οι κακές καιρικές συνθήκες μετέτρεψαν την περιοχή του καταυλισμού της Ειδομένης σε βαλτότοπο, ενώ οι σαρωτικοί άνεμοι των προηγούμενων ημερών στην κυριολεξία ξήλωσαν πολλές από τις ελαφριές σκηνές των προσφύγων.

Συνολικά οκτώ λεωφορεία αναχώρησαν χθες για Πιερία και Ημαθία

Παράλληλα, η εκστρατεία ενημέρωσης των αρχών προς τους πρόσφυγες για την ύπαρξη οργανωμένων χώρων φιλοξενίας, όπου υπάρχει θέρμανση, σίτιση και εγκαταστάσεις υγιεινής φαίνεται ότι απέδωσαν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Συνολικά οκτώ λεωφορεία αναχώρησαν τελικά χθες από την Ειδομένη, με τα έξι να έχουν προορισμό την Ημαθία και τα δύο την Πιερία.

Από το πρωί, μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ενημέρωναν πρόσφυγες και μετανάστες για το πώς μπορούν να μεταβούν σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης κι έως το βράδυ περισσότερα από 600 άτομα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και είχαν καταγραφεί στις σχετικές λίστες.

Αναμένεται πως και σήμερα θα συνεχιστεί η μεταφορά όσων το επιθυμούν, αφού αρκετοί είναι αυτοί -κυρίως οικογένειες με παιδιά- που δηλώνουν πως δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να ζουν υπό αυτές τις «πολύ κακές», όπως τονίζουν, συνθήκες στην Ειδομένη.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχουν κι αυτοί που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται και να κλείνουν τη σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν έως ότου ανοίξουν τα σύνορα.


Φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα ετοιμάζει η Βουλγαρία