Quantcast

Εορτή Π.Α.: Βραβεύτηκαν οι συμμετέχοντες στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ»

Στο χαιρετισμό του ο παριστάμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος παραδέχθηκε ότι η πολιτεία πίκρανε τους αγωνιστές που συμμετείχαν στην επιχείρηση ΝΙΚΗ στην Κύπρο, και δεν αναγνώρισε καν τη συμμετοχή τους
Με τη βράβευση των 80 βετεράνων που συμμετείχαν στον πόλεμο της Κορέας και στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ» στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής, ξεκίνησαν χθες οι εκδηλώσεις για τον τετραήμερο εορτασμό του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Πρόκειται για 24 βετεράνους του 13ου σμήνους μεταφορών από τους 64 που συμμετείχαν με 7 αεροσκάφη Ντακότα στον πόλεμο της Κορέας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου καταρρίφθηκαν 4 αεροσκάφη και έχασαν τη ζωή τους 12 στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην επιχείρηση ΝΙΚΗ στην Κύπρο συμμετείχαν 15 αεροσκάφη. Ένα καταρρίφθηκε από φίλια και εχθρικά πυρά και άλλα τρία διάτρητα κατάφεραν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο όπου καταστράφηκαν. Στην επιχείρηση ΝΙΚΗ σκοτώθηκαν 4 αεροπόροι και 29 καταδρομείς.

Στο χαιρετισμό του ο παριστάμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος παραδέχθηκε ότι η πολιτεία πίκρανε τους αγωνιστές που συμμετείχαν στην επιχείρηση ΝΙΚΗ στην Κύπρο, και δεν αναγνώρισε καν τη συμμετοχή τους. Η οφειλόμενη τιμή προς αυτούς δεν έχει αποδοθεί. Ένα έθνος που δεν τιμά τους ήρωες του και ξεχνά την ιστορία του είναι ένα έθνος νεκρό" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία θα κάνει πλέον το χρέος της απέναντι τους και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται, όπως γνωστοποίησε, οι εν εξελίξει συνομιλίες μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, τονίζοντας ότι οφείλουμε να πούμε την αλήθεια για τα γεγονότα στην Κύπρο.

Ο Πάνος Καμμένος κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε συστράτευση, μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις και να προστατεύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης, επισήμανε την ανάγκη απόδοσης τιμών στους αγωνιστές διαβεβαιώνοντας ότι σήμερα αρχίζουν οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, διαβεβαίωσε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι όλοι στην Πολεμική Αεροπορία είμαστε ένα για την εκπλήρωση της αποστολής μας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο πρέσβης της Ν. Κορέας, υπουργοί, εκπρόσωποι κομμάτων, η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και μαθητές των παραγωγικών Σχολών.

Ακολούθησε μουσική εκδήλωση κατά την οποία οι Βασίλης Σκουλάς, Ελένη Παπαδοπούλου, Χριστίνα Μπλεντέα και αρχισμηνίας Πέτρος Καρύδης ερμήνευσαν έργα των Βέρντι, Μπερνστάιν, Μαντσίνι, Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζηδάκη, Δ. Παπδημητρίου και Ν. Νικολούδη.

Την ορχήστρα αποτελούσε η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας με διευθυντή το σμηναγό Αλέξανδρο Λιτσαρδόπουλο.

Ο φετινός εορτασμός είναι "στα βήματα του ενδόξου παρελθόντος" της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς το 2015 έχει κηρυχθεί έτος μνήμης και τιμής προς την ιστορία του Όπλου.
Με στόχο την ανάδειξη της αεροπορικής ιδέας, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις επαγγελματικού προσανατολισμού για μαθητές Γ΄ Λυκείου. Στο πλαίσιο αυτό μαθητές λυκείων του νομού Αττικής επισκέφθηκαν σήμερα τη Σχολή Ικάρων, στην αεροπορική βάση της Δεκελείας στο Τατόι, όπου ενημερώθηκαν για το έργο και την αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας και τις επιλογές ένταξής τους στην αεροπορική οικογένεια μέσω των Σχολών της, και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της ΠΑ. Η εκδήλωση θα συνεχιστεί αύριο με αντίστοιχη συμμετοχή μαθητών.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων προγραμματίζονται να διεξαχθούν αεροπορικές επιδείξεις των Ομάδων Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» και T-6A «Δαίδαλος»:

- Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου στην 114 Πτέρυγα Μάχης - Αεροπορική Βάση Τανάγρας (13:00 μ.μ.)
- Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στο Φλοίσβο του Παλαιού Φαλήρου (στις 12 το μεσημέρι). Στην επίδειξη θα συμμετέχει επίσης ελικόπτερο Σούπερ Πούμα.
- Την ίδια ώρα στην Αλεξανδρούπολη, θα πραγματοποιηθεί επίδειξη της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς».
- Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στην 111 Πτέρυγα Μάχης - Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου (13:30 μ.μ.)
- Στις 14:00 μ.μ., στην115 Πτέρυγα Μάχης - Αεροπορική Βάση Σούδας θα διεξαχθεί αεροπορική επίδειξη της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς».
Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου θα τελεστούν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι, και θα ακολουθήσει η επίσημη δοξολογία.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις έως και Κυριακή 8 Νοεμβρίου περιλαμβάνουν:

- Μετασταθμεύσεις αεροσκαφών για εμπλουτισμό των στατικών εκθέσεων των μονάδων.
- Στατικές και φωτογραφικές εκθέσεις στις μονάδες.
- Εκδηλώσεις Αερολεσχών και Αεραθλητικών Σωματείων σε αεροπορικές Βάσεις.
- Πτήσεις αεροσκαφών πάνω από ακριτικά νησιά.
- Εθελοντική αιμοδοσία.
- Παρουσίαση αεροπορικών εκθεμάτων στον χώρο του ΜΕΤΡΟ Συντάγματος (από τις 6 έως και τις 12 Νοεμβρίου).
- Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων με σκοπό τη διάθεσή τους σε ιδρύματα και ευπαθείς ομάδες.
- Επισκέψεις ιατρικών κλιμακίων, διαφόρων ειδικοτήτων του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, για παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε ιδρύματα.
- Εξωραϊσμός, με τη μορφή διαφόρων υλικοτεχνικών εργασιών, σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
- Πτήσεις αποστράτων αξιωματικών με αεροσκάφη F-4, F-16 και M-2000.
Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί τις αεροπορικές Βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας:
- Την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Νοεμβρίου , από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.
- Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου από 13:00 έως 17:00 μ.μ.