Quantcast

Φεύγουν πούλμαν από την Ειδομένη-Αναβρασμός στη Βέροια

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Ημαθία για την εγκατάσταση προσφύγων από την ΕΙδομένη. Ξεπερνούν τους 50 χιλιάδες οι πρόσφυγες στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία καταγραφής.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση αποσυμφόρησης της Ειδομένης, ενώ την ίδια ώρα στην περιοχή της Ημαθίας, όπου μεταφέρονται οι πρόσφυγες από τον πρόχειρο καταυλισμό των ελληνοσκοπιανών συνόρων, μετά τη χθεσινοβραδινή ένταση επιχειρείται να υπάρξει καταλλαγή.

Συνολικά τρία λεωφορεία - δύο για Ημαθία κι ένα για Πιερία - αναχώρησαν, μέχρι στιγμής, από την Ειδομένη, μεταφέροντας πρόσφυγες σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης.

Αυτή την ώρα, μια ομάδα Πακιστανών και Αφγανών, που έχει συγκεντρωθεί πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητά, με συνθήματα, το άνοιγμα των συνόρων.

Το μεσημέρι, επίσης, μια μικρή ομάδα προσφύγων από το κέντρο προσωρινής μετεγκατάστασης της Νέας Καβάλας, στο Κιλκίς, πραγματοποίησε διαμαρτυρία στην αερογέφυρα του Πολυκάστρου, χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζει την κυκλοφορία.

Στην Ημαθία εκατοντάδες πρόσφυγες

Μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες φιλοξενούνται στο στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου» προκαλώντας αντιδράσεις ορισμένων κατοίκων.

Τα πνεύματα φαίνεται να έχουν ηρεμήσει, ενώ και ο δήμαρχος της Βέροιας Κωνσταντίνος Χ. Βοργιαζίδης με αφορμή την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων στο Στρατόπεδο «Αρματωλού Κόκκινου» στην Τοπική Κοινότητα Αγίας Βαρβάρας του Δήμου Βέροιας καταδίκασε «τις ενέργειες μιας ισχνής μειοψηφίας που δεν εκφράζει το δημοκρατικό κόσμο της Βέροιας ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά από προσφυγιά».

Ωστόσο, η τοπική κοινωνία στο κοντά στο οποίο βρίσκεται το στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινού», όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, οι οποίοι έφτασαν χθες εκεί από την Ειδομένη συνεχίζουν να αντιδρούν.

Kάποιοι πρόσφυγες, όπως αναφέρει το laikoyra.gr, βγήκαν από το κέντρο φιλοξενίας και πήγαν στο χωριό για ψώνια, ωστόσο κάποια καταστήματα δεν τους εξυπηρέτησαν και οι πρόσφυγες γύρισαν πίσω στο στρατόπεδο.

Παράλληλα, υπάρχουν υπόνοιες ότι ΜΚΟ η οποία έχει μαζέψει χρήματα και πήρε παραγγελίες από τους πρόσφυγες, εξαφανίστηκε.

Πάνω από 50 χιλιάδες οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σήμερα, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα ξεπέρασε και πάλι το όριο των 50 χιλιάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται μέχρι στιγμής στην επικράτεια ανέρχεται σε 50.236, με τον μεγαλύτερο αριθμό να φιλοξενείται στη βόρεια Ελλάδα (28.507).

Στα νησιά καταγράφηκαν 4.807 άτομα, με τον κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (2.602).

Στην Αττική διαμένουν 13.981 άτομα (τα περισσότερα στο λιμάνι του Πειραιά 5.010) και στην Κεντρική Ελλάδα 2.941, εκ των οποίων 1.396 στη Λάρισα.

Όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, στην Ειδομένη βρίσκονται εντός του καταυλισμού 11.603 άνθρωποι, ενώ σε τρεις περιοχές του Κιλκίς (Χέρσο- Πολύκαστρο- Plaza) φιλοξενούνται συνολικά 8.690 άτομα.

Βέβαια ο αριθμός, μπορεί να αυξομειώνεται, καθώς τα κέντρα φιλοξενίας είναι ανοιχτού τύπου και μπορεί κατά την ώρα της καταμέτρησης ορισμένοι πρόσφυγες να μην βρίσκονται στο χώρο προκειμένου να προσμετρηθούν.

Ελάχιστες οι εισροές από την Τουρκία

Σχεδόν μηδενικές είναι οι ροές προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο 24ωρο και μέχρι σήμερα Σάββατο στις 9 το πρωί στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου. Συνολικά στα νησιά αποβιβάσθηκαν 163 άτομα κυρίως Πακιστανοί.

Στη Λέσβο χθες και μέχρι σήμερα στις 9 το πρωί αποβιβάσθηκαν 149 άτομα. Στη Χίο για τρίτη συνεχή μέρα δεν αποβιβάσθηκε κανείς, ενώ στη Σάμο αποβιβάσθηκαν μόλις 14 άτομα.

Εναπομείναντες -με το παλιό καθεστώς καταγραφής- οι οποίοι αναμένεται σταδιακά να αναχωρήσουν για την υπόλοιπη Ελλάδα είναι 1.222 στη Μυτιλήνη, 32 στη Χίο και 371 στη Σάμο.

Στα hot spots

Υπό περιορισμό στα hot spots των τριών νησιών, καθώς μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου, πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης– Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών– μεταναστευτικών ροών, παραμένουν: Στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο 1.493, στη Χίο 1.245 και στη Σάμο 125.