Quantcast

Η Ελλάδα τιμά τους 350 νεκρούς της στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Έμπενζεε Αυστρίας

Σύμφωνα με τους μελετητές, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Έμπενζεε...
Με τελετή αποκαλυπτηρίων μαρμάρινης πλάκας Μνήμης Ελλήνων Θυμάτων, η Ελλάδα θα τιμήσει το Σάββατο 28 Απριλίου στο πρώην γερμανοναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Έμπενζεε του ομόσπονδου κρατιδίου της 'Ανω Αυστρίας, τους πάνω από 350 πολίτες της που έχασαν εκεί τη ζωή τους στη διάρκεια του Β ΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με τους μελετητές, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Έμπενζεε οι περισσότεροι από αυτούς τους πάνω 350 νεκρούς Έλληνες ήταν χριστιανοί που είχαν θανατωθεί εκεί ως αντιστασιακοί αγωνιστές ή αντίθετοι στο ναζιστικό καθεστώς, ενώ οι 170 ήταν Έλληνες εβραίοι από την Ρόδο, την Κω, τα Ιωάννινα, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη που εξοντώθηκαν εκεί ως εβραίοι.

Ως ένας από τους ελάχιστους επιζώντες Έλληνες κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Έμπενζεε, ο καταγόμενος από τη Θεσσαλονίκη Χάιντς Κούνιο, είχε παρουσιάσει εκεί πέρυσι, την γερμανική έκδοση του βιβλίου του "Έζησα το θάνατο-Το ημερολόγιο του αριθμού 109565".

Με την επικείμενη ολοκλήρωση της θητείας της, η απερχόμενη πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αυστρία Χρυσούλα Αλειφέρη θεωρεί, όπως αναφέρει, υποχρέωσή της να μεριμνήσει για την εκπλήρωση ενός εθνικού χρέους, την τοποθέτηση εθνικού ελληνικού μνημείου στον χώρο του άλλοτε ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Έμπενζεε, μετά την περάτωση των σχετικών διαδικασιών.

Η πλάκα Μνήμης Ελλήνων Θυμάτων είχε κατασκευαστεί προ ετών από πεντελικό μάρμαρο, αλλά λόγω διαφόρων συγκυριών δεν είχε τοποθετηθεί έως σήμερα, ενώ αντίστοιχη πλάκα είχε τοποθετηθεί παλιότερα στον άλλον τόπο ναζιστικού ολέθρου στην Αυστρία με Έλληνες θύματα, στο Χάρτχαϊμ.

Στην τελετή αποκαλυπτηρίων το μεθεπόμενο Σάββατο, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας με επικεφαλής την απερχόμενη πρέσβειρα, από την ελληνοορθόδοξη Μητρόπολη Αυστρίας, την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας και από μέλη της Ομογένειας.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Έμπενζεε, περίπου 250 χιλιόμετρα δυτικά της Βιέννης, αποτελούσε τμήμα του κεντρικού γερμανοναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης στο Μαουτχάουζεν, όπου στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου θανατώθηκαν πάνω από 120.000 κρατούμενοι , ανάμεσά τους 3.700 Έλληνες που έπεσαν εκεί θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Η φετινή τελετή στο ελληνικό μνημείο του Μαουτχάουζεν, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 73 χρόνων από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης, θα τελεστεί την Κυριακή 6 Μαίου, μετά τη μεγάλη κοινή τελετή στο κεντρικό μνημείο του Μαουτχάουζεν, στην οποία θα συμμετάσχουν δεκάδες επίσημες αντιπροσωπείες και πολλές χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ευρώπη, και στην οποία αναμένεται ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, έξω από το ομώνυμο χωριό, 170 χιλιόμετρα δυτικά της Βιέννης, ιδρύθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές πριν από 80 χρόνια, τον Αύγουστο του 1938, αρχικά για να μεταφερθούν εκεί κρατούμενοι από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου και μετά από το 'Αουσβιτς.

Μέχρι την απελευθέρωσή του από συμμαχικά στρατεύματα στις 5 Μαίου 1945, πάνω από 206.000 κρατούμενοι από όλη την Ευρώπη γνώρισαν στο Μαουτχάουζεν ό,τι πιο απάνθρωπο μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους.

Για τους 122.797 από αυτούς - ανάμεσά τους και 3.700 Ελληνες - η απελευθέρωση ήλθε πολύ αργά, είχαν ήδη αφήσει στα κρεματόρια του Μαουτχάουζεν την τελευταία τους πνοή.

Μετά τον πόλεμο οι εγκαταστάσεις του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης μετατράπηκαν σε μουσείο και τόπο προσκυνήματος με μνημεία των χωρών που είχαν εκεί τα θύματά τους και κάθε χρόνο στην επέτειο της απελευθέρωσης συρρέουν στο Μαουτχάουζεν πολλές χιλιάδες προσκυνητές από τα πέρατα της Ευρώπης, αλλά και οι ελάχιστοι πλέον εν ζωή επιζώντες του.

Το μνημειώδες έργο του, "Μαουτχάουζεν", ο κορυφαίος Ελληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε το 1965 σε ποίηση του εκλιπόντα το 2011 μεγάλου θεατρικού συγγραφέα και ακαδημαϊκού Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο οποίος υπήρξε για δυόμιση χρόνια κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και ένας από τους ελάχιστους επιζώντες του.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ