Quantcast

Η μπάλα ποδοσφαίρου για τυφλούς στην 82η ΔΕΘ

Παρουσιάζεται από τον Ηλία Μάστορα, εμπνευστή λύσεων για τον αθλητισμό ΑμεΑ.
 Εμπνευστής πολλών λύσεων για τον αθλητισμό ΑμεΑ και ειδικότερα για το ποδόσφαιρο τυφλών, ειδικός διαιτητής αγώνων τυφλών, προπονητής σκακιού, συγγραφέας παιδικών παραμυθιών, ο Ηλίας Μάστορας είναι ένας άνθρωπος για πολλές δραστηριότητες σχετικές με τον αθλητισμό και ξεχωριστή προσωπικότητα με εθελοντική δράση και πολύπλευρη παρουσία. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη συγγραφή της Λευκής Βίβλου για τη Νεολαία.

Πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων της μη τυπικής εκπαίδευσης από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και συμμέτοχος στο ετήσιο Training of Trainers Erasmus+ Youth 2014/2015, υλοποίησε εκπαιδευτικά προγράμματα ως εκπαιδευτής σε διάφορες χώρες και Εθνικές Υπηρεσίες του Προγράμματος από το 2002.
 
Κι ακόμη είναι μέλος της ομάδας εκπαιδευτών του Βρετανικού Συμβουλίου για το εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το υπουργείο Παιδείας "Δεξιότητες Ζωής" σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της ομάδας εκπαιδευτών SALTO Inclusion “Mobility Taster”.

Τον βρήκαμε στην Αρχαία Ολυμπία, στη διάρκεια ενός συνεδρίου και θέσαμε ευθέως το ερώτημα: Πώς καταφέρνει να συνδυάσει πολλές παρεμφερείς αλλά και διαφορετικές δραστηριότητες και απάντησε:

"Νιώθω ότι καλλιεργώντας τις έξι ικανότητες ενός εκπαιδευτή νέων, έχτισα μια εκπαιδευτική λειτουργία στα θέματα πολιτικών νεολαίας, εκπαίδευσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπαιδευτικού κύκλου κατάρτισης και αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας, σχεδίων".

Με αφορμή την παρουσία του τις επόμενες μέρες στην 82η ΔΕΘ, όπου θα παρουσιάσει σε ειδικό event την μπάλα ποδοσφαίρου για τυφλούς, ο Ηλίας Μάστορας μας εξηγεί, μιλώντας στο "Πρακτορείο FM 104,9":

"Στην ΔΕΘ θα παρουσιάσουμε την ιδιαίτερη μπάλα για τους τυφλούς, που θα την μοιράσουμε σε όλα τα παιδιά, αφού η μπάλα αυτή δεν πωλείται, μόνο δωρίζεται. Αυτό είναι μέρος μιας διεθνούς καμπάνιας με την επωνυμία 'όλοι κερδίζουν'.

Το ποδόσφαιρο των τυφλών είναι ένα ενταξιακό άθλημα με τυφλούς ποδοσφαιριστές που προσπαθούν να σκοράρουν σε βλέποντες τερματοφύλακες.

Ως άθλημα έχει πολλές προκλήσεις, γιατί οι τυφλοί σε ένα γήπεδο 40 Χ 20 είναι εντυπωσιακοί στην προσπάθεια που καταβάλλουν και αυτή η προσπάθεια τους βοηθάει αποφασιστικά στην αυτονομία τους.

Το ποδόσφαιρο σαν άθλημα δεν είναι αυτοσκοπός.
 
Η μπάλα είναι βάρους 250 γραμμαρίων και είναι μια μικρότερη του κανονικού μπάλα και αγαπησιάρικη.
 
Μπορεί κανείς να την έχει μαζί του και είναι και αυτή μέρος της προσπάθειας κοινωνικοποίησης των τυφλών.

Μετά την άνθηση του 2004 η απόδοση του ποδοσφαίρου τυφλών στη χώρα μας δεν είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, γιατί όπως γίνεται αντιληπτό υπάρχουν πολλά προβλήματα και δυσκολίες.

Εμείς δεν θέλουμε έναν υπεραθλητή αλλά αρκετούς αθλητές.
 
Όμως και οι εκπαιδευτές τυφλών δεν έχουν στη διάθεση τους τα κατάλληλα εκπαιδευτικά εργαλεία.

Ένα φιλμάκι 45 δευτερολέπτων, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από ποδόσφαιρο τυφλών αρκεί για να καταλάβει ο θεατής την ομορφιά του αθλητισμού στα άτομα χωρίς όραση".

Κλείνοντας σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο τυφλών στην Ελλάδα, ο Ηλίας Μάστορας ενημερώνει:

"Είναι το πιο σύντομο πρωτάθλημα που θα μπορούσε να γίνει. Δύο ομάδες που προπονούνται στη Μίκρα για τους Θεσσαλονικείς και στο Γουδί για τους Αθηναίους παίζουν μεταξύ τους και σε δυο αγώνες ολοκληρώνουν το πρόγραμμα της ανάδειξης του πρωταθλητή".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ