Τραγικές ελλείψεις στα ελληνόφωνα σχολεία της Αιγύπτου καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστος Καβαλής.
του Αλέξανδρου Κόντη
Τραγικές ελλείψεις στα ελληνόφωνα σχολεία της Αιγύπτου καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστος Καβαλής. Επισημαίνοντας ότι λίγες ημέρες πριν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει την παράταση της θητείας των Ελλήνων εκπαιδευτικών στην Αίγυπτο, ο κ. Καβαλής αναφέρει ότι η ελληνόφωνη παιδεία κινδυνεύει να σβήσει.
Για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου τονίζει:
Σε μια προσπάθεια αναστροφής του πελατειακού και προσοδοθηρικού χαρακτήρα του Ελληνικού κράτους, του βασικού δηλαδή υπευθύνου για τον αντιπαραγωγικό του χαρακτήρα, το υπουργείο Παιδείας πήρε μια απόφαση -που ως ιδέα αξίζει να εκτιμήσουμε ως θετική- στην πράξη όμως καταλήγει να είναι πάλι αντιπαραγωγική και δυστυχώς επικίνδυνη!
ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστος Καβαλής
Σε πρόσφατο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας στις 30.7.2015, ο γενικός γραμματέας κ.Δημήτρης Χασάπης, επιβεβαίωνε πως για κανένα λόγο δε θα υπέγραφε παρατάσεις αποσπάσεων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, εφόσον υπηρέτησαν περισσότερο από την πενταετία, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων που άπτονται της προσωπικής ζωής των ίδιων των εκπαιδευτικών.
Ερμηνεύουμε λοιπόν την ιδέα ως μια προσπάθεια να δοθούν ίσες ευκαιρίες στους εκπαιδευτικούς που διαθέτουν τα προσόντα, να υπηρετήσουν στο εξωτερικό, αντί να μονοπωλούν κάποιοι συνάδελφοι τους αυτό το «προνόμιο»… Μέχρι εδώ πολύ καλά και δίκαια.
Το υπουργείο όμως σε αυτή την προσπάθεια, δεν έδωσε εναλλακτική λύση στην περίπτωση που δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί, να πάνε σε χώρες που δεν γνωρίζουν ή που τα καθημερινά δελτία των ΜΜΕ τα παρουσιάζουν ως το πυρ το εξώτερον…
Αν δηλαδή εντός των προθεσμιών δεν παρουσιαστούν εκπαιδευτικοί, ή παρουσιαστούν λιγότεροι από τις ανάγκες, τι θα πρέπει να κάνουν τα Ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού; Και μάλιστα ιστορικών παροικιών όπως της Αιγύπτου και της περιφερείας μας, να κλείσουν μετά από παρουσία που ξεπερνά τον αιώνα;
Ή θα πρέπει να λειτουργήσουν αποδυναμωμένα, με χωρίς τον ελάχιστο αριθμό εκπαιδευτικών, που ούτως ή άλλως μειώθηκε λόγω της κρίσεως σε οριακά επίπεδα!! Έτσι θα συνεχίσουν να ζουν οι ιστορικές αυτές παροικίες;
Να λοιπόν πως μια σωστή κατά τα άλλα ενέργεια αλλαγής του χαρακτήρα του Ελληνικού κράτους προς το πιο παραγωγικό και δίκαιο, καταλήγει να την μετατρέψει σε άκρως αντιπαραγωγική και άδικη.
Σε 6 ημέρες οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να βρίσκονται στα σχολεία μας και οι παρατάσεις ακόμα δεν υπογράφτηκαν. Αρκετοί είναι άνω της πενταετίας, χωρίς επιμίσθιο, δηλαδή δεν έχουν οικονομικό κίνητρο, απλώς ένιωσαν από πρώτο χέρι τον αγώνα που κάνουμε να μην σβήσει η Ελληνόφωνη παιδεία στις χώρες που ζούμε και δεν θέλουν να προδώσουν τον αγώνα αυτόν ελλείψει αντικαταστατών. Και όλα αυτά, μέσα στον αναβρασμό την Αραβικής άνοιξης και των δεινών που επέφερε στην περιοχή μας. Δεν αξίζει λοιπόν να μην χαθούν όλα αυτά στην λαιμητόμο της γενίκευσης!!
Στην προσπάθεια να ξεφύγουμε από τις νοσηρές πρακτικές ,μήπως γινόμαστε τυφλοπόντικες; Ελπίζουμε πως έστω και την τελευταία στιγμή , έστω και στο και πέντε, να αναθεωρηθεί προς το πρακτικότερο αυτή η σημαντική πρωτοβουλία, έστω και από τον ή την υπηρεσιακό υπουργό !
Χ. Θ. Καβαλής
Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου