Quantcast

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Η άφιξη του προκαθήμενου της ορθοδοξίας στα Χανιά σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της ορθόδοξης Εκκλησίας.

του Αντώνη Τριανταφύλλου

Στην μεγαλόνησο της Κρήτης έφτασε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η άφιξη του προκαθήμενου της ορθοδοξίας στα Χανιά σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι «συμπληγάδες» των προηγούμενων ημερών με μερικές από τις Εκκλησίες να δηλώνουν ότι δεν θα παραστούν, τελικά φαίνεται να ξεπερνώνται. Λίγα λεπτά μετά την άφιξη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στα Χανιά η Εκκλησία της Σερβίας που την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωνε την άρνησή της να συμμετάσχει στις εργασίες υπαναχώρησε και δια του εκπροσώπου της Συνόδου Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλοχίου διαβεβαίωσε ότι ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος τελικά θα παρασταθεί στις εργασίες.

Από την τελετή υποδοχής του στο αεροδρόμιο «Ι.Δασκαλογιάννης» ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε πολλαπλά μηνύματα σε όλες τις κατευθύνσεις, χαρακτηρίζοντας ως «μεγάλο και σπουδαίο γεγονός» την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απόφαση ορισμένων Ορθόδοξων Εκκλησιών να μην παραστούν σε αυτήν.

«Του μεγάλου αυτού γεγονότος», επισήμανε, «επισκιάζει η απόφαση ορισμένων εκκλησιών να μην προσέλθουν και να μην συμμετάσχουν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Η ευθύνη για την απόφαση τους, βαρύνει τας ιδίας τας εκκλησίας αυτάς και τους Προκαθημένους των, διότι μόλις προ πενταμήνου εις την Γενεύην, κατά την σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων, αποφασίσαμε και υπογράψαμε να έρθουμε τον Ιούνιο στην Κρήτη και να πραγματοποιήσομε αυτό το πολυχρόνιο όραμα που έχουμε όλες οι Εκκλησίες προς διακήρυξην και διαδήλωσην της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας και εις εξέταση και απόφαση,από κοινού, για τα προβλήματα, τα οποία απασχολούν σήμερα τον Ορθόδοξο κόσμο».

«Εύχομαι», υπογράμμισε, «οι Εκκλησίες αυτές, έστω και εκ των υστέρων, έστω και την τελευταία στιγμήν, να αναθεωρήσουν την απόφαση των, να σεβαστούν τας υπογραφάς των, και να ευρεθούν εδώ, εις την Κρήτη».

Στο αεροδρόμιο των Χανίων τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχτηκαν, εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, η πρέσβης Χριστίνα Μπαλτά, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ειρηναίος, ιεράρχες, κληρικοί από όλο το νησί, αλλά και το σύνολο των τοπικών αρχών.
 
Τιμές απέδωσαν αγήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Αμανατίδης, υποδεχόμενος τον Οικουμενικό Πατριάρχη, δήλωσε ότι είναι μεγάλη τιμή για τη χώρα που φιλοξενεί αυτή τη Μεγάλη Σύνοδο και διαβεβαίωσε ότι η ελληνική Πολιτεία έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίσει τον άρτιο συντονισμό και λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών που θα συνεισφέρουν στη διεξαγωγή της.