Quantcast

Όλες οι λεπτομέρειες για την ψηφοφορία

Χρήσιμες και χρηστικές οδηγίες για τη διαδικασία του δημοψηφίσματος έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής.

Η διαδικασία διενέργειας του δημοψηφίσματος της Κυριακής είναι μια εκλογική διαδικασία, όπως όλες οι άλλες, με μόνη διαφορά ότι δεν υπάρχουν συνδυασμοί κομμάτων, αλλά ένα συγκεκριμένο ερώτημα στο οποίο οι εκλογείς θα πρέπει να απαντήσουν «Ναι» ή «Όχι» ενώ θα παρέχεται και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Επί των διαδικαστικών, η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 07.00 έως 19.00 της Κυριακής 5 Ιουλίου. Δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός της επικράτειας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων του κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Πληροφορίες και οδηγίες για το δημοψήφισμα

Καθορισμός των εκλογικών τμημάτων


Εκλογικοί κατάλογοι βάσει των οποίων θα διενεργηθεί το δημοψήφισμα

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα, (με εξαίρεση τα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών), που διεξήχθησαν και οι εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν κατά το δημοψήφισμα και στους κρατουμένους στα καταστήματα κράτησης, εφόσον βέβαια πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τις ανωτέρω διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας και του ν. 4023/2011. Για το σκοπό οργανώνονται εκλογικά τμήματα σε κάθε κατάστημα κράτησης.

Σε ό,τι αφορά τους ετεροδημότες, αυτοί θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και όχι στα ειδικά εκλογικά τμήματα. Έτσι, ενώ μέχρι τις τελευταίες εκλογές οι ετεροδημότες ψήφιζαν σε προκαθορισμένα εκλογικά τμήματα ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια όπου είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους (π.χ. οι Θεσσαλονικείς που ζουν στην Αθήνα ψήφιζαν στη Νέα Σμύρνη), την Κυριακή θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.

Οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι είναι ήδη ενημερωμένοι με τον τόπο διαμονής των ετεροδημοτών. Οι τελευταίοι απλά θα πρέπει να μάθουν για το νέο εκλογικό τμήμα, όπου θα ψηφίσουν.

Όλες τις λεπτομέρειες, αλλά και χρήσιμες πληροφορίες για το ερώτημα του δημοψηφίσματος μπορούν να βρουν όλοι οι πολίτες στον ειδικό σύνδεσμο του υπουργείου Εσωτερικών «Δημοψήφισμα 2015».

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος

Σε ειδικό σύνδεσμο του υπουργείου Εσωτερικών έχουν αναρτηθεί τα δυο κείμενα επί των οποίων τίθεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος για απόρριψη ή αποδοχή.

Στο συγκεκριμένο σύνδεσμο περιλαμβάνεται το σχέδιο που κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015, που αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους.

Πρόκειται δηλαδή για το σχέδιο συμφωνίας επί της οποίας διενεργείται το δημοψήφισμα. Το σχέδιο είναι γραμμένο αναλυτικά ως έχει και αποτελεί την ακριβή μετάφραση του Αγγλικού πρωτότυπου εγγράφου όπως παρασχέθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών από την αρμόδια μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται από το περιεχόμενο του συνδέσμου για χρήσιμα θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος.
Τα ψηφοδέλτια

Τα ψηφοδέλτια είναι έντυπα, κατασκευάζονται από χαρτί λευκού χρώματος σε σχήμα ορθογώνιο, εκτυπώνονται με φροντίδα και ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και είναι ίδια για όλες τις εκλογικές περιφέρειες.



Επί του εντύπου ψηφοδελτίου αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα μαύρης απόχρωσης το ερώτημα ή τα ερωτήματα που έχουν τεθεί με το προεδρικό διάταγμα προκήρυξης του δημοψηφίσματος και παραπλεύρως οι απαντήσεις που δηλώνουν τη βούληση των εκλογέων, όπως αυτές διατυπώνονται με το εν λόγω προεδρικό διάταγμα. Ο ψηφοφόρος δηλώνει την προτίμησή του σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως της απαντήσεως που προκρίνει. Τα έντυπα ψηφοδέλτια που δεν φέρουν κανένα σταυρό λογίζονται ως λευκά.

Τα εκλογικά κέντρα

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά τη Β΄ αναθεώρηση έτους 2015 και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν μέχρι και την 30η Απριλίου 2015. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν και οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και καταστάσεις για ορισμένες κατηγορίες εκλογέων (στρατιωτικών, ναυτικών, και ανδρών φρουράς εκλογικών τμημάτων, καθώς και κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης).

Πως θα ψηφίσουν δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και μέλη των σωμάτων ασφαλείας


Λεπτομέρειες που αφορούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, περιέχονται σε ξεχωριστή εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία αποστέλλεται σε όλα τα Υπουργεία, στα Γενικά Επιτελεία Ενόπλων Δυνάμεων, στα Αρχηγεία της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και στους οικείους Αντιπεριφερειάρχες.

Τέλος θα χρησιμοποιηθούν και οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι εκλογείς που είχαν υποβάλει αίτηση εγγραφής σε αυτούς μέχρι 30 Απριλίου 2015. Κάθε «Επιτροπή Υποστήριξης» και κάθε πολιτικό κόμμα, έχουν το δικαίωμα να ορίζουν έναν εκπρόσωπό τους και έναν αναπληρωτή του σε κάθε εκλογικό τμήμα.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αποδεκτά είναι και τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και διαβατήρια που έχει λήξει η ισχύς του.

Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες. Οι εκλογείς αυτοί οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή, βεβαίωση της υπηρεσίας τους ή της μονάδας τους ότι δεν έχουν εγγραφεί στις καταστάσεις του άρθρου 27 του Π.Δ. 26/2012, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο που είναι εγγεγραμμένοι.