Quantcast

Όλη η ρύθμιση για το «επίδομα» θέρμανσης

Τα κριτήρια βάσει των οποίων οι καταναλωτές θα λαμβάνουν το «επίδομα» πετρελαίου θέρμανσης. Πως θα γίνεται η επιστροφή του φόρου.

Οριστικοποιήθηκαν τα κριτήρια βάσει των οποίων οι καταναλωτές θα λαμβάνουν πλέον το «επίδομα» πετρελαίου θέρμανσης. Το «επίδομα» θα έχει τη μορφή επιστροφής μέρους του ειδικού φόρου κατανάλωσης προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά από την εξίσωση των φόρων.


Η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα γίνει στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) που ισχύει σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης. Κάτι που σημαίνει λιανική τιμή πετρελαίου θέρμανσης μεταξύ 1,40 και 1,50 ευρώ ανά λίτρο.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης και οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν στα πλαφόν του ύψους της επιστροφής που θα υπάρξουν ανά ζώνη με την χώρα να χωρίζεται σε 4.

Αυτές είναι:

- Α' Zώνη : οι νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Δράμας κ.ά.

- Β' Zώνη : οι νομοί Αρκαδίας, Ιωαννίνων, Πέλλας, Εβρου, Σερρών, Ροδόπης κ.ά.

Γ' Zώνη : οι περιοχές όπως η Αττική, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα κ.ά.

- Δ' Zώνη : η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα κ.ά.

Πιο συγκεκριμένα:

-Α' Ζώνη με μέση κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ορίζεται στις 3.000 λίτρα και μέγιστη επιστροφή φόρου στα 900 ευρώ.

- Β' Ζώνη με μέση κατανάλωση ορίζεται στα 1.800 λίτρα και μέγιστη επιστροφή φόρου στα 540 ευρώ.

-Γ' Ζώνη με μέση κατανάλωση να ορίζεται στα 1.000 λίτρα και μέγιστη επιστροφή φόρου στα 300 ευρώ.

-Δ΄Ζώνη με μέση κατανάλωση να ορίζεται στα 600 λίτρα και μέγιστη επιστροφή φόρου στα 180 ως 190 ευρώ.

Ζώνη Μέση Κατανάλωση Μέγιστη επιστροφή
Α΄ Ζώνη 3000 λίτρα 900 ευρώ
Β΄Ζώνη 1800 λίτρα 540 ευρώ
Γ΄Ζώνη 1000 λίτρα 300 ευρώ
Δ΄Ζώνη 600 λίτρα 180 -190 ευρώ


Πλαφόν επιφάνειας θα ισχύει στα 120 τ.μ., αλλά διευκρινίζεται ότι όσοι υπερβαίνουν αυτά τα τετραγωνικά δεν θα χάνουν τελείως το δικαίωμα επιστροφής αλλά μόνο στο ποσό που αντιστοιχεί στη πέρα των 120 τετραγωνικών επιφάνεια της κατοικίας.



Το εισοδηματικό όριο για την επιστροφή αυτού του φόρου είναι για τον άγαμο φορολογούμενο τα 15.000 ευρώ ετησίως και για τους έγγαμους 25.000 ευρώ, ποσό που θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ή 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Για να καταστεί κάποιος δικαιούχος της επιστροφής φόρου θα συνυπολογίζεται η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας. Ετσι επιστροφή φόρου θα δικαιούνται μόνο οι άγαμοι με ακίνητη περιουσία αξίας έως 120.000 ευρώ και οι έγγαμοι με περιουσιακή αξία ως 200.000 ευρώ.

Με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης δεν θα λάβουν επιστροφή φόρου και θα πληρώσουν κανονικά την τιμή. 

Πως θα γίνεται η επιστροφή του φόρου

Μέσα από το site του ΚΕΠΥΟ ο καταναλωτής θα συμπληρώνει την ειδική ηλεκτρονική φόρμα και θα λαμβάνει έναν μοναδικό κωδικό με τον οποίο θα πηγαίνει στον πρατηριούχο απ΄ όπου προμηθεύτηκε το πετρέλαιο θέρμανσης και ο πρατηριούχος μέσα σε μία εβδομάδα μαζί με τον αριθμό του τιμολογίου αγοράς θα τα καταθέτει στο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ, ώστε στη συνέχεια να πιστώνεται ο τραπεζικός λογαριασμός του καταναλωτή με την επιστροφή φόρου.

Σε ό,τι αφορά τις πολυκατοικίες όπου λειτουργεί κεντρικό σύστημα θέρμανσης, οι καταναλωτές θα πρέπει να συμπληρώνουν στην ειδική φόρμα τα χιλιοστά συμμετοχής τους στα κοινόχρηστα, έτσι ώστε να υπολογίζεται η αναλογούσα επιστροφή φόρου. 

Επίδομα ακραίας φτώχειας

Επίσης ορίστηκε να δοθεί και ένα επιπλέον κονδύλι στα 300 ευρώ, για οικογένειες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και αφορά 100.000 οικογένειες με το δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται περίπου στα 300 εκ. ευρώ.