Quantcast

Παράνομη η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων

Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το πρωτοδικείο την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ.
Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε από το πρωτοδικείο η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ. Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για την επαναλειτουργία των δυο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ωστόσο, οι διοικητικοί υπάλληλοι των δυο πανεπιστημίων αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους για 10η εβδομάδα.

Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου που συζητήθηκε νωρίτερα σήμερα, με την οποία ζητούσε να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

H προσφυγή συζητήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου με την εξέταση μαρτύρων από τις δύο πλευρές. Η θέση των εργαζομένων διοικητικών υπαλλήλων ήταν ότι η κινητοποίησή τους αφορά το κρίσιμο θέμα της διαθεσιμότητας, με την οποία πλήττονται δεκάδες εργαζόμενοι των δύο Ιδρυμάτων, καθώς και η εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ.

Από την πλευρά των αιτούντων τέθηκε ζήτημα δημοσίου συμφέροντος εξαιτίας της απώλειας του εξαμήνου αλλά και εξαιτίας της οικονομικής ζημίας που απειλείται στις σχολές με αντίστοιχη ζημία σε ερευνητικά προγράμματα.

Σχολιάζοντας της απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας τόνισαν ότι «τα δύο Πανεπιστήμια που παρέμεναν κλειστά, την Δευτέρα ανοίγουν. Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε ώστε να κερδηθούν οι μέρες που χάθηκαν.»

Σημειώνουν μάλιστα πως ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος εξάντλησε το δημόσιο διάλογο και προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον. 
 
Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), πάντως, θα συνεδριάσουν εκ νέου τη Δευτέρα για να εκτιμήσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Επεισοδιακή αποδείχθηκε την ίδια ώρα η συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ για την κατάρτιση του προγράμματος του εξαμήνου, δεδομένου ότι τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα.

Η συνεδρίαση διεκόπηκε όταν ομάδες φοιτητών εισέβαλαν στον χώρο και εμπόδισαν τα μέλη της Συγκλήτου να λάβουν αποφάσεις. Όπως πάντως ανέφεραν εκπρόσωποι του Ιδρύματος, το πρόγραμμα των εξετάσεων θα καταρτιστεί και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

Στο πλευρό των υπαλλήλων η Φιλοσοφική Σχολή

Στο μεταξύ, η Γ.Σ. του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. συνήλθε εκτάκτως χθες και συζήτησε τις εξελίξεις στο θέμα της επαπειλούμενης ένταξης σε καθεστώς διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων. Κατέληξε ομόφωνα στα εξής:

Α.Δηλώνει για μια ακόμη φορά ότι βρίσκεται στο πλευρό των διοικητικών υπαλλήλων και συμμετέχει ενεργά στο δίκαιο αγώνα τους κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας που καταστρέφει το Πανεπιστήμιο, τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Β.Καταδικάζει τις αήθεις, απαράδεκτες και πρωτοφανείς δηλώσεις του Υφυπουργού Παιδείας, κυρίου Συμεών Κεδίκογλου, σε βάρος του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρίου Θεοδόσιου Πελεγρίνη. Αυτές οι ατυχέστατες δηλώσεις δεν συνάδουν με τη θέση που κατέχει ο κ. Κεδίκογλου, υποβιβάζουν το επίπεδο του δημόσιου λόγου και υποδαυλίζουν την ένταση μεταξύ Υπουργείου και ακαδημαϊκής κοινότητας.

Γ.Καταγγέλλει την επιστολή του Συμβουλίου Ιδρύματος του Ε.Κ.Π.Α. (5/11/2013) με την οποία το Σ.Ι. καταλογίζει ευθύνες στον Πρύτανη για την παρούσα κατάσταση του Πανεπιστημίου. Απομονωμένο και αποξενωμένο από την ακαδημαϊκή κοινότητα, με τα μέλη του να διαφοροποιούνται και να αποχωρούν, το Σ.Ι. με τις ενέργειες και τις ανακοινώσεις του υπονομεύει στις κρίσιμες αυτές ώρες τον μεγάλο και δύσκολο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων του Ε.Κ.Π.Α. παίζοντας ουσιαστικά ρόλο τοποτηρητή του Υπουργείου μέσα στο Πανεπιστήμιο.

Δ.Δηλώνει την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή της προς τον Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. κ. Θεοδόσιο Πελεγρίνη, ο οποίος αγωνίζεται μαζί με την ακαδημαϊκή κοινότητα, για να κρατήσει όρθιο το Πανεπιστήμιο απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση που αυτό δέχεται από το Υπουργείο και γνωστή μερίδα των Μ.Μ.Ε.

Ε.Αποδοκιμάζει την αδιάλλακτη και αυταρχική στάση του Υπουργείου, το οποίο όχι μόνο δεν δείχνει πρόθυμο να προσέλθει σε διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά αντιθέτως με τις ενέργειές του δυναμιτίζει το κλίμα και οδηγεί την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα σε επικίνδυνη κλιμάκωση. Το Υπουργείο φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και για τον κίνδυνο να χαθεί το χειμερινό εξάμηνο. Το παρατεινόμενο κλείσιμο του Πανεπιστημίου είναι το αποτέλεσμα της ολέθριας απόφασης του Υπουργείου να διαλύσει τις διοικητικές και οικονομικές δομές του Ιδρύματος, τις γραμματείες, τις βιβλιοθήκες και τα εργαστήρια, με αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο να μην μπορεί εκ των πραγμάτων να επιτελέσει το υψηλών απαιτήσεων εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του.

Επίσης, η Γ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα εξής:

Ζ.Δηλώνει ότι θα σεβαστεί την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί ο αγώνας τους. Σε συνεννόηση και συντονισμό μαζί τους θα αναζητήσει την καλύτερη δυνατή λύση προκειμένου να ανακληθεί η ολέθρια Κ.Υ.Α. αλλά και να μπορέσει να αποκατασταθεί η λειτουργία του Πανεπιστημίου, ώστε να μην απολεστεί το εξάμηνο. Κανένα μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας δε θέλει το Πανεπιστήμιο κλειστό και οι διδάσκοντες από την πλευρά τους θα εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες, για να διεξαχθεί το χειμερινό εξάμηνο. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι τι μορφή θα έχει το Πανεπιστήμιο, όταν ανοίξει. Το μέτρο της διαθεσιμότητας που επέβαλε το Υπουργείο καταστρέφει τις δομές του Πανεπιστημίου και καθιστά εκ των πραγμάτων προβληματική τη λειτουργία του.

Η.Εκφράζει τη σοβαρότατη ανησυχία της και τον εντονότατο προβληματισμό της για το μέλλον της Σχολής μέσα στο υπό διαμόρφωση ζοφερό ακαδημαϊκό περιβάλλον. Σημειώνει μάλιστα και τονίζει μετ’ επιτάσεως ότι όλες οι παραπάνω δυσκολίες δεν αφορούν μόνο την περίοδο κατά την οποία το διοικητικό προσωπικό απεργεί, αλλά θα αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα σε περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας, καθώς το διοικητικό προσωπικό θα αποψιλωθεί σε βαθμό που δεν θα μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

Θ.Το Δ.Σ. του Συλλόγου έχει καταγράψει τα πολύ μεγάλα – έως και ανυπέρβλητα – προβλήματα για την ομαλή λειτουργία της Σχολής και τη διεξαγωγή μαθημάτων στο υψηλό επίπεδο που αρμόζει σε ένα μεγάλο, σοβαρό και αξιόπιστο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Το διοικητικό προσωπικό είναι αναγκαίο και απαραίτητο, προκειμένου να διεξαχθούν ομαλά οι περισσότερες από τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές λειτουργίες της Σχολής. Χωρίς φύλακες, τεχνικούς, επαρκή γραμματειακή υποστήριξη, ικανοποιητική στελέχωση των βιβλιοθηκών, των κεντρικών διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών το Πανεπιστήμιο αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του, την επιτέλεση διδακτικού και ερευνητικού έργου υψηλού επιπέδου προς όφελος των φοιτητών/φοιτητριών του και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Η κατάρρευση της διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου μοιραία θα επιφέρει την κατάρρευση και της ακαδημαϊκής λειτουργίας του.