Quantcast

Περιστέρη: Σε έναν μήνα τελειώνουμε

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι αρχαιολογικές εργασίες στον τύμβο της Αμφίπολης. Τι είπε η επικεφαλής της ανασκαφής για τα σχόλια συναδέλφων της. Ποια είναι η παράκλησή της. Νέα ευρήματα αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη.
«Σε έναν μήνα τελειώνουμε» δήλωσε, σήμερα, η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη.

Σε ό,τι αφορά το σχόλιο ότι εξυπηρετεί συμφέροντα, ανέφερε: «Τη δουλειά μας κάνουμε, ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά συμφέροντα εμπλέκονται. Αγωνιζόμαστε για την έρευνά μας».

Για τα σχόλια της συναδέλφου της Όλγας Παλαγγιά σχετικά με την ανασκαφή, η κ. Περιστέρη δήλωσε ότι δεν θα ασχοληθεί περαιτέρω και πως ό,τι ήταν να δηλώσει, το δήλωσε.

Εκ μέρους της ομάδας εργασίας, η αρχαιολόγος παρακάλεσε «να μένει το αρχαιολογικό έργο στο πεδίο μακράν πάσης παραφιλολογίας».

Τι έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη
 
Το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρθηκε στις ανασκαφές στον τύμβο, τονίζοντας πως η απομάκρυνση των χωμάτων γίνεται με τον ενδεδειγμένο ανασκαφικά τρόπο, ώστε τα στρωματογραφικά δεδομένα να αξιοποιούνται απολύτως.

Συγκεκριμένα, απομακρύνθηκε πλήρως η επίχωση από τον πρώτο χώρο. Ετσι αποκαλύφθηκε στο σύνολό του το δάπεδο με τα μικρά τεμάχια μαρμάρου. Το γνωστό “κόκκινο”. Το αποκαλυφθέν δάπεδο σκεπάστηκε με φύλλα ενισχυμένης πολυστερίνης και κόντρα πλακέ, για την προστασία του από τη διέλευση των συνεργείων.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η τελική προσωρινή υποστύλωση και αντιστήριξη στον πρώτο χώρο, πίσω από τις Σφίγγες και προχώρησε το χωματουργικό έργο για απάλυνση των πρανών από τη δυτική πλευρά του μνημείου.

Ακόμη, ταπεινώθηκε η στάθμη της επίχωσης στον δεύτερο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλο δάπεδο πρόσβασης για τον επόμενο χώρο κι επίσης, ολοκληρώθηκε η υπολογιστική τεκμηρίωση των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης, που θα χρησιμοποιηθούν στο τρίτο χώρο, πίσω από τη θύρα.

Τα επόμενα βήματα των αρχαιολόγων

Τα συνεργεία που εργάζονται πάνω στην ανασκαφή στον τύμβο της Αμφίπολης σκοπεύουν τώρα να ανοίξουν, μέσω της αφαίρεσης του χώματος, το τρίτο θύρωμα. Στη συνέχεια θα υποστυλώσουν τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο και θα εισάγουν αντιστηρικτικά στοιχεία για την πρώτη φάση υποστήριξης και αντιστήριξης των κατακόρυφων τοίχων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ